08.05.2006 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čína ohrožuje české pěstitele lnu

Stejně jako v případě jiných komodit, světový obchod s lněnými stonky, dlouhými vlákny, koudelí a lněnými tkaninami výrazně ovlivňuje expandující Čína. Domácí tírny a přádelny mají zájem zpracovávat surovinu českých pěstitelů, avšak vyžadují odpovídající kvalitu dodávané suroviny.

Velká nabídka lněných surovin na světovém trhu nutí pěstitele snižovat výměry lnu přadného. Nízké ceny navíc sráží rostoucí exportní aktivita Číny, která je mnohdy schopna evropským produktům kvalitativně konkurovat. K udržení alespoň částečného rozměru pěstování lnů v České republice výrazně přispívá vhodně nastavená dotační politika. Přesto pěstitelé nejsou schopni naplnit kvóty stanovené Bruselem, což ve výsledku snižuje vyjednávací sílu našich evropských zástupců. Každoročně pořádané Lnářské dny nabízejí pěstitelům, zástupcům tíren i přádelen výměnu názorů a usnadňují vzájemnou komunikaci. Letošní setkání v Humpolci však zastínilo končící Techagro, a Spolkový dům tak zaznamenal nižší účast než v minulých letech.

Průmyslová hnojiva zásadně před setím
„Agrotechnika pěstování přadného lnu je propracovaná a mezi zkušenými pěstiteli známá. Problémem ale je zařazení této plodiny do osevního sledu, stejně tak nedostatečná nebo nevhodná výživa a nepatřičný způsob předosevní přípravy,“ upozornila Ing. Marie Bjelková z firmy Agritec Šumperk. Vhodnou předplodinou mohou být obilniny, například jarní ječmen, zatímco kukuřice, jetelotravní směsky a krmné směsky rozhodně nepřipraví pro následný porost lnu optimální podmínky. Pro snadnou sklizeň je nezbytné udržet podíl porostu lnu mezi pěti až osmi procenty orné půdy pěstitele.
Příjem živin závisí na povětrnostních a ekologických vlivech. Teplota prostředí ovlivňuje základní biologické procesy, jako jsou růst rostlin nebo fotosyntéza, přičemž nízké teploty snižují příjem makroprvků. Přadný len z důvodu kratšího vegetačního období vyžaduje od nástupu raných fází živiny v pohotovém stavu. Proto je použití minerálních hnojiv na počátku vegetace naprosto nevhodné a doporučuje se aplikace před setím. Listová výživa v raných růstových fázích by měla mít pouze doplňkový charakter, například pro porost stresovaný dlouhodobějším suchem.

Jantar – nová odrůda lnu olejného
Zatímco odrůdová skladba lnu přadného zůstává pro letošní rok nezměněna, v segmentu lnu olejného mohou pěstitelé od letošního roku nalézt nový přírůstek. K registraci Jantaru – společné odrůdy šumperského Agritecu a Sempry Praha, šlechtitelské stanice Slapy u Tábora, došlo především z důvodu změněné skladby mastných kyselin. Odrůdu charakterizuje velmi vysoký obsah kyseliny linolové, naproti tomu obsah kyseliny linolenové zůstává nízký. Rostliny pozdního modrokvětého Jantaru jsou středně vysoké a středně odolné proti napadení komplexem chorob kořenů a stonků, HTS je středně vysoká, výnos tuku a semene nízký, obsah tuku je středně vysoký. Odrůda Jantar poskytuje žlutá semena,vhodná pro potravinářské využití – výrobu oleje a světlého posypu na pečivo.

Husar – nově i do lnů
Husar je selektivní herbicid k hubení chundelky metlice, jílků, ovsa hluchého, svízele přítuly a dalších dvouděložných plevelů v ozimé a jarní pšenici, žitě a tritikale. Na podzim minulého roku došlo k registraci tohoto přípravku i do porostů lnu setého pro průmyslové využití. České republika je tak první zemí, která tuto aplikaci Husaru umožnila.
Účinná látka ze skupiny sulfonylmočovin způsobuje u zasažených plevelů okamžité zastavení růstu a ztrátu konkurenceschopnosti vůči kulturní plodině. Objevují se chlorózy a nekrózy a do čtyř až šesti týdnů plevele odumírají. Dvouděložné plevele a jednoleté trávy se postřikují dávkou 100 až 200 g/ha. Oves hluchý a dvouděložné plevele lze spolehlivě zlikvidovat aplikací 200 g/ha. Na výdrol řepky a ostatní brukvovité plevelé postačí dávka 50 g/ha. Přípravek se aplikuje posteemergentně, ve fázi stromečku – mezi pěti až dvanácti centimetry, maximálně do výšky rostlin dosahující 15 cm.
Husar se do porostů lnu setého pro průmyslové využití používá jedenkrát za vegetaci a není vhodné jej kombinovat s adjuvanty a s hnojivy typu DAM 390.

Propagace lněných tkanin řešením?
Různé ekonomické teorie zdůrazňují buď zásadní roli nabídky, nebo výlučné postavení poptávky při rozvoji a růstu ekonomiky. V podmínkách nasyceného trhu je to především důležitá role poptávky po finálních výrobcích, která zajišťuje odbyt produkce prvovýrobců. Trh se lněnými tkaninami není výjimkou. Samozřejmě, část koudele nachází odbyt v papírenském průmyslu, ale příjmy z prodeje kvalitního dlouhého lněného vlákna by měly tvořit hlavní výnosovou část pěstitelů lnu. Nitě, vlákna, bytový textil, kusové výrobky i technické tkaniny tvoří hlavní část výstupu zpracování lnu, ale nejsou nezbytnou životní potřebou. Objem nákupů odpovídá spíše tomu, do jaké míry dává spotřebitel přednost specifickým vlastnostem lněného vlákna – především pevnosti, pružnosti a odolnosti.
Odbyt vysoce kvalitního lněného zboží by měl podporovat promyšlený a koordinovaný marketingový mix. Konkrétní akce by měla zaštítit Evropská konfederace pěstitelů lnu a konopí (CELC), protože finální lnářský průmysl v Evropě je finančně oslaben.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down