10.11.2006 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zavíječe do kukuřice nepustíme

Devátý ročník veřejné sklizně kukuřice na zrno, pořádaný koncem října firmou Pioneer Hi-Bred v Potěhách na Čáslavsku, seznámil pěstitele kukuřice s novinkami, mezi nimiž nechyběly Bt-hybridy. Podle slov Ing. Přemysla Studničného, produkt manažera firmy Pioneer, vykazují tyto hybridy vyšší výnos v porovnání se svou klasickou verzí. O tom se ostatně mohli účastníci v závěru akce přesvědčit sami.

Zavíječ kukuřičný (Ostrinia nubilalis) je v České republice již několik let pro kukuřici nebezpečím číslo jedna. „Ztráty u zrnové kukuřice mohou dosáhnout od pěti do čtyřiceti procent výnosu zrna. Napadená místa jsou vstupní branou pro houbové choroby, což se posléze projeví vyšším obsahem mykotoxinů v siláži. Při chemické či biologické ochraně kukuřice hrozí riziko, že se nepodaří vystihnout přesný termín aplikace, a ta je pak neúčinná. Řešením jsou Bt-hybridy, které jsou vůči tomuto škůdci plně odolné,“ řekl Ing. Josef Brtna z firmy Pioneer.

Bilance letošního roku
Jak uvedl Ing. Josef Hlava, CSc., předseda představenstva a ředitel zemědělského obchodního družstva Potěhy, kukuřice by mohla být v budoucnu na Čáslavsku jednou z vhodných alternativ pro pěstování jako náhrada cukrovky, jejíž plochy budou zřejmě v návaznosti na snížení cukerní kvóty klesat. „Vloni jsme poprvé zkusili pěstovat Bt-hybrid Bolsa a dobré výsledky nás povzbudily k využití Bt-kukuřice i v letošním roce, kdy jsme ji zaseli na třiceti hektarech,“ informoval Ing. Hlava.
V družstvu Potěhy pěstují kukuřici na ploše pěti set hektarů, z toho čtyři sta padesát je určeno pro sklizeň na zrno. „Jsme zhruba v polovině sklizně a musím konstatovat, že letošní výnos kukuřice nebude zřejmě nijak mimořádný. Zatím pozorujeme snížení proti dlouhodobému průměru o deset až patnáct procent. Cena kukuřice na trhu stoupá a již nyní dosahuje téměř tří tisíc pěti set korun za tunu, takže by měla být tato plodina i přes nepříznivé povětrnostní podmínky rentabilní,“ uvedl Ing. Hlava. Domnívá se, že pěstování kukuřice na zrno se vyplatí při vlastním usušení a uskladnění sklizené plodiny. Protože družstvo nemá dostatečné kapacity skladovacích prostor, investují do výstavby sil, výkonnější sušárny a čističky.

Jak dosáhnout vyšších výnosů
Prvním Bt-hybridem kukuřice firmy Pioneer pro komerční pěstování byla v roce 2005 Bolsa. V příštím roce bude v nabídce již pět takových hybridů. „Vedle vynikající ochrany proti zavíječi kukuřičnému v průběhu celé vegetace nabízí Bt-technologie řadu dalších předností – zvyšuje výnos, zlepšuje krmnou hodnotu vzhledem k nižšímu obsahu mykotoxinů a omezuje jinak nezbytná chemická ošetření. Vyšší cena osiva je kompenzována zvýšeným výnosem, úsporou financí na ochranu proti zavíječi a za vynášeče mykotoxinů z krmiv,“ informoval Ing. Brtna. Jak dále uvedl, SZIF bude v letošním roce vykupovat zrna Bt-hybridů, takže odbyt je v tomto směru zajištěn.

Výnos nahrával Bt-hybridům
„Hybrid PR39D82 (FAO 270) je Bt-formou původního zrnového hybridu PR39D81. Vyznačuje se velmi dobrým uvolňováním vody ze zrna a dobře odolává přísuškům. K těmto vlastnostem se navíc díky genetické modifikaci přiřadila odolnost vůči zavíječi kukuřičnému.
Další Bt-hybrid PR39F56 (FAO S 280/Z 270) je rovněž odolný vůči zavíječi. Vychází z původního PR39F58, který poskytuje kvalitní silážní hmotu s vysokým výnosem energie a škrobu a je dobře stravitelný. Vyplatí se jej pěstovat i na zrno, protože se vyznačuje dobrým uvolňováním vody. Je tolerantní k přísuškům a vysoký výnos hmoty naznačuje i možnost dalšího využití k výrobě bioplynu.
Hybrid Bacila (FAO 290) patří do středně raného sortimentu a jde o Bt-formu hybridu Clarica. Tento původní hybrid se vyznačuje dobrou odolností vůči přísuškům a velmi dobře uvolňuje vodu ze zrna.
Od hybridu Benicia je odvozen PR38F71 (FAO S 310/Z 290). Vysoký výnosový potenciál spolu se zvýšeným obsahem škrobu je řadí mezi hybridy, které lze bez problému využít k výrobě bioplynu,“ vypočítal zájemcům přednosti Bt-hybridů Ing. Studničný.
Kombajn dosklízel poslední parcelku a všichni už netrpělivě čekali na výsledky. Na třetím místě skončil Bt-hybrid PR39D82 s výnosem 13,94 t/ha a vlhkostí zrna 23,7 %, na druhém hybrid Anasta (FAO 310), odolný vůči přísuškům, s výnosem 14,8 t/ha a vlhkostí zrna 25,9 %. První místo obsadil Bt-hybrid PR39F56 s výnosem zrna 15,84 t/ha o vlhkosti 25,8 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down