13.08.2006 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropští vinaři jednali na Moravě

Na konci července proběhlo v budově Krajského úřadu v Brně jednání mezinárodní rady Asociace evropských vinařských regionů. Členové tak přijali pozvání jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka.

Hlavním tématem jednání byla reforma trhu s vínem navržená koncem června komisařkou Mariann Fischer Boelovou. Za českou stranu se jednání účastnil předseda Svazu vinařů, Ing. Jiří Sedlo. Členové mezinárodní rady Asociace evropských vinařských regionů (AREV) na svém jubilejním 20. zasedání přijali oficiální stanovisko, které budou hájit před Evropskou komisí.

Jak připomněl předseda mezinárodní rady AREV, Dr. Luis Durnwalder, zastupují 65 regionů ze čtrnácti zemí a svými aktivitami nechrání pouze vinaře, ale také konzumenty. „Cílem reformy trhu s vínem by mělo být dosažení rovnováhy výroby a konzumace. Jsme proti úplné liberalizaci ploch a volnému obchodu s vinnými hrozny nebo vinným koncentrátem.“ Podle něj by vinaři z Evropské unie měli zpracovávat pouze hrozny vypěstované v Evropě. „Nezbytné je řídit zpracování, zajistit traceabilitu – čili prokazatelnost původu vína a striktně odlišovat vína stolní od vín jakostních,“ dodal vzápětí. Na jednání AREV se zástupci dále shodli na stávající úpravě zvyšování lihovitosti. V severních oblastech by šlo o 2 objemová procenta alkoholu, zatímco v jižních státech pouze o 1 objemové procento.

Přestože AREV sdružuje regiony s rozdílnými klimatickými podmínkami a odlišnými zájmy, existují společné body, na kterých se určitě shodneme,“ glosoval výsledky jednání Dr. Durnwalder. „Chceme regulovat dovoz hroznů a hroznových koncentrátů. Zároveň si myslíme, že kvalitní víno se musí chránit a to včetně zpracování.“ Společným zájmem je také snížení dotací pro pěstitele, kteří realizují odbyt prostřednictvím režimu nouzové destilace.

Dr. Durnwalder vyjádřil obavy evropských vinařských regionů z plánů Evropské komise vyklučit 400 tisíc hektarů vinic. „Návrh sice pracuje s jednorázovým příspěvkem a kompenzací pěstitelů v období pěti let. Otázkou ale zůstává, zdali se v rozpočtu EU skutečně najde slíbených 2,4 miliardy euro.“ Předseda AREV dále připomněl, že příjemci kompenzací za likvidaci vinic by po případném uvolnění pěstovaných ploch mohli čerpat prémie za výsadbu.

Při otázce perspektiv sektoru v horizontu deseti až dvaceti let Dr. Durnwalder nechtěl věštit ze skleněné koule: „Před přijetím konečné reformy je těžké předvídat budoucnost.“ Zároveň zdůraznil, že se budou snažit vytvořit široce akceptovatelnou společnou organizaci trhu s vínem. Podle předsedy AREV se evropské vinařství určitě udrží i v obtížných podmínkách konkurence z USA, Austrálie, Chile, Jihoafrické republiky a jiných zemí. Dále předpovídá růst odbytu jakostních vín.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down