04.04.2007 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slunečnice bez plevelů

Pozemek určený pro pěstování slunečnice má být čistý, zejména bez vytrvalých plevelů. Protože tato plodina je citlivá na herbicidní ošetření, je třeba vzít v úvahu také rezidua herbicidů v půdě po ošetření předplodiny. Rovněž postemergentní aplikace může způsobit poškození slunečnice.

Odborný seminář Nové možnosti v systému pěstování slunečnice v polovině března ve Veletově na Kolínsku dal účastníkům návod, jakým způsobem lze nežádoucí plevele ve slunečnici efektivně regulovat. Seminář odborně zaštítila agrochemická společnost BASF, spol. s r. o., a Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin, Praha (SPZO).

Správná agrotechnika je základ
„Široké plevelné spektrum je třeba důsledně potlačovat již v předplodinách a v meziporostním období. Nejproblematičtějšími ve slunečnici bývají vytrvalé dvouděložné plevele, především z čeledi hvězdnicovitých, jako jsou pcháč rolní nebo pelyněk černobýl,“ uvedl Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze. Ty se doporučuje potlačit již v obilních předplodinách, například růstovými herbicidy (MCPA, 2,4-D či clopyralid).
V porostu slunečnice již nelze vytrvalé dvouděložné plevele zásadním způsobem zničit herbicidy. „Na pozemcích s vysokým zaplevelením těmito pleveli proto pěstování slunečnice nedoporučujeme. Se zřetelem na regulaci vytrvalých plevelů je také vhodné zpracovávat půdu pod slunečnici hlouběji, nejlépe v celém osevním postupu,“ upozornil Ing. Jursík.
„V současnosti se mi jeví jako optimální řešení regulace plevelů ve slunečnici preemergentní ošetření herbicidní kombinací s vyšší selektivitou ke slunečnici,“ doporučil Ing. Božetěch Málek ze SPZO. Na povrchu půdy se po aplikaci vytvoří herbicidní film, který potlačuje vzcházející plevele. Pokud však po takovém ošetření přijdou přívalové srážky, proplaví se často účinná látka do hlubší vrstvy půdy (především na lehčích půdách). Herbicid s nižší selektivitou potom může poškodit vzcházející slunečnici a nejčastěji především tu, která je zaseta mělčeji. Proto je podle Ing. Málka nutné v prvé řadě dodržovat správnou agrotechniku pěstování slunečnice.
„Kamenem úrazu při jejím pěstování bývá výsev nažek. Aby se dodržela optimální hloubka setí, musí být správně provedena příprava půdy ve všech částech pozemku a rychlost secího stroje by měla být jen kolem 5 km/h. Podle půdního druhu a hmotnosti nažek se na lehkých půdách vysévá do hloubky 5 až 6 (7) cm, na těžších a utužených půdách do hloubky 3 až 4 cm. Při nedodržení rovnoměrnosti hloubky výsevu nastává často poškození herbicidy, především na souvratích,“ vysvětlil Ing. Málek.

Tři termíny ošetření
Ošetřovat proti plevelům lze podle Ing. Jursíka buď před setím se zapravením do půdy, preemergentně nebo postemergentně. „Předseťové ošetření se zapravením do půdy je vhodné především za sucha. Použít lze například přípravky na bázi trifluralinu (např. Treflan 48 EC), ethosanu (Stemat Super) či pendimethalinu (Stomp 400 SC),“ připomenul.
Pro potlačení celého spektra běžných plevelů ve slunečnici je obvykle nutná ještě následná preemergentní aplikace některého registrovaného herbicidu. Preemergentní ošetření lze aplikovat do dvou až tří dnů po zasetí, ale optimálně ještě tentýž den. Na jednoleté plevele se využívá přípravků na bázi linuronu (Afalon 45 SC) a oxyfluorfenu (Goal 2 E) či acetochloru (Trophy a Guardian Safe Max),“ dodal Ing. Jursík.
Většina preemergentních přípravků však účinkuje pouze na plevele v růstové fázi klíčení a vzcházení, nejvýše do prvních pravých listů. Účinnost trifluralinu (např. Treflan 48 EC) je možné rozšířit také tank-mixem například s účinnou látkou flurochloridone (Racer 25 EC) či pendimethalin (Stomp 400 SC). Preemergentní herbicidy mají delší perzistenci v půdě, proto mohou zasáhnout několik vln vzcházejících plevelů, ale zároveň se obecně zvyšuje riziko poškození následné nebo náhradní plodiny v případě zaorávky.
Postemergentní aplikací herbicidů můžeme z porostu dodatečně odstranit dvouděložné plevele, například pokud selhalo preemergentní ošetření (z důvodu sucha, nevhodného výběru herbicidů nebo chyb při aplikaci). „Připomínám však, že jde o nouzové řešení, se kterým jsou spojena mnohá úskalí,“ zdůraznil Ing. Jursík. „Poškození rostlin se eliminuje správným založením porostu a dobrým zdravotním a výživným stavem slunečnice. Pěstitelé však často stojí před problémem fytotoxicita versus účinnost přípravku. Musíme si také uvědomit, že s rostoucí vývojovou fází plevelů se účinnost přípravků snižuje,“ vysvětlil.
Pro postemergentní regulaci trávovitých plevelů a výdrolu obilnin mohou dobře posloužit listové graminicidy, například Gallant Super, Fusilade Forte 150 EC nebo Focus Ultra. Pro potlačení pýru plazivého je nutné použít vyšší dávku těchto přípravků. V době aplikace graminicidů by měly mít plevelné trávy (ježatka, béry, pýr) vytvořeny dva až čtyři listy, maximálně je lze aplikovat do začátku odnožování.
„Pro postemergentní aplikaci herbicidů na vzcházející dvouděložné plevele se nám osvědčily přípravky Treflan 48 EC a Stomp 400 SC. Dostatečnou účinnost však vykázaly, pouze pokud byly aplikovány na vzcházející plevele (do dvou pravých listů). Tedy v době, kdy má slunečnice vytvořeny děložní až první pár pravých listů (BBCH 10 – 12). Treflan, přestože není do slunečnice registrovaný pro postemergentní použití, patří mezi nejselektivnější herbicidy této plodiny,“ konstatoval Ing. Jursík.

Nové možnosti
Mezi preemergentní herbicidy, určené do slunečnice a kukuřice, patří balíček Outlook Pack. „Jde o kombinaci nového herbicidu Outlook se Stompem 400 SC, které se vzájemně doplňují. K preemergentnímu ošetření jednoho hektaru postačí dávka jednoho litru Outlooku a tří litrů Stompu 400 SC spolu s 200 až 400 l vody, lze však využít i tank-mixu s DAM,“ představil nového herbicidního pomocníka Ing. Michael Bajgar ze společnosti BASF. Účinné látky DMTA-P a pendimethalin působí na dvouděložné i trávovité plevele ve zmíněných plodinách.
Výhodou balíčku je dlouhý reziduální účinek a velmi dobrá selektivita účinných látek vůči slunečnici. Jeho předností je rovněž možnost použití na všech pozemcích bez ohledu na hladinu spodní vody, dokonce i v pásmech hygienické ochrany. Outlook se totiž vyznačuje nízkou pohyblivostí v půdě. Proniká do hloubky jen 30 cm a nejvíce účinné látky zůstává do 10 cm pod povrchem půdy. „Letošní jaro je příznivé pro brzké vzcházení plevelů, které budou zřejmě vyrůstat v několika vlnách. Proto je při ošetření výhodné použít tento typ přípravku s delším reziduálním účinkem. Při správném postupu ošetření s dodržením dávky na hektar a termínu aplikace nehrozí nebezpečí fytotoxicity,“ informoval Ing. Bajgar.
„Outlook se používá i na Slovensku, ale tamější pěstitelé jej znají pod názvem Spectrum,“ doplnil Ing. Robert Jurových, Ph.D., ze slovenské BASF.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down