23.05.2007 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvě stě let se správně hospodaří

Více než třetinu České republiky pokrývá les. Plní funkci ekologickou, sociální a ekonomickou. Žádné z nich by se však neměla dávat přednost na úkor ostatních dvou. Na tom se shodli členové Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v rámci jejich setkání v Pelhřimově. Potvrdili, že v poslední době se stále více prosazuje certifikace lesa dokládající, že dřevo pochází z lesních porostů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem.

Seminář pořádaný Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) se konal v Pelhřimově, tedy na místě, kde bylo sdružení před patnácti lety založeno. Na začátky pořádající organizace zavzpomínal Ing. František Kučera, předseda SVOL. V roce 1992 založilo 93 obcí a měst Sdružení vlastníků obecních lesů. Důležitým krokem bylo přistoupení soukromých vlastníků lesů v roce 1998 a původní sdružení se tak přejmenovalo na Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.
V současné době má SVOL 514 řádných členů a zastupuje zájmy více než tisíce vlastníků lesů. Podle Ing. Kučery jsou členy všichni významní soukromí vlastníci lesů a celková výměra lesů připadající na sdružení je kolem 340 tisíc hektarů, což odpovídá asi 14 % celkové plochy lesů v České republice. Státní lesy pokrývají 60 % z celkové plochy více než 2,75 mil. hektarů.

Tři stejně důležité pilíře

Jak připomněl předseda SVOL, strategie Evropské unie týkající se lesního hospodářství spočívá na třech pilířích. Své místo mají sociální, ekologická, ale i ekonomická hlediska. „Stejně jako v celé unii, ani u nás by žádný uvedený pilíř neměl převyšovat ostatní dva,“ upozornil Ing. Kučera.
Lesní porost pozitivně ovlivňuje stav ovzduší. Zlepšuje také kyslíkovou bilanci a v neposlední řadě ve svých pletivech váže a využívá oxid uhličitý. Les se také podílí na snižování výkyvů teplot a zpomalení proudění vzduchu. Chrání půdu před erozí a vytváří životní prostor širokému spektru organismů. Mezi sociální funkce lesů patří funkce rekreační, zdravotní a estetická. Do českých lesů mají obyvatelé neomezený přístup – bez ohledu na vlastníka pozemku. Bezplatně v nich můžeme sbírat houby a lesní plody a částečně i dříví na topení.
Ekonomickým pilířem lesního hospodářství je produkce a těžba dříví. V Evropě roste spotřeba dřeva, které využívá celulózový a papírenský průmysl, a v poslední době o něj stoupá zájem jako obnovitelný zdroj energie.

Těžební možnosti našich lesů

Národní inventarizace lesů, která proběhla v letech 2001 až 2004, zpřesnila odhady množství dřeva v našich lesích. Podle výsledků sledování má Česká republika vyšší zásoby, než se dříve předpokládalo. Vzhledem k těmto závěrům vytvářejí zpracovatelé tlak na navýšení objemu těžeb. Tento požadavek je směřován především ke Státnímu podniku Lesy ČR, upozornil Ing. Kučera a dodal, že naše lesy v posledních sto letech postupně stárnou. Nyní se doba obmytí pohybuje okolo 115 let.
V roce 2000 bylo z lesů České republiky vytěženo asi 14,5 mil. m3 dřeva. O pět let později to bylo 15,5 mil. m3. Navíc část těžeb neprojde evidencí. „Některé zdroje toto množství odhadují na milion metrů krychlových ročně,“ dodal předseda sdružení. Z výše uvedených údajů lze určit těžební intenzitu. V roce 2005 to bylo 5,9 m3/ha, v roce 2000 5,4 m3/ha a například v roce 1961 pouze 3,2 m3/ha. Jak odhadl Ing. Kučera, i přes přání dřevozpracujících organizací nelze očekávat v naší republice skokový nárůst těžeb dřeva. Dosavadní trend bude pravděpodobně pokračovat a dosáhne hranice 16 až 17 milionů metrů krychlových dřeva za rok po odečtení těžebních ztrát.

Certifikace lesů

Odběratelé a zpracovatelé dřeva stále častěji kladou důraz na původ dříví, které nakupují. V té souvislosti žádají po majitelích lesů potvrzení o certifikaci jejich lesů. Neexistuje ale jednotný systém hodnocení v Evropě a dokonce ani v České republice. U nás mají rozhodující postavení dva certifikační systémy – PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification Schemes) a FSC (Forest Stewardshift Council). Oba tyto systémy byly prohlášením Evropského parlamentu v lednu 2006 uznány za rovnocenné.
Držitelé certifikátu PEFC hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření s ohledem na ekologické, sociální a v neposlední řadě i ekonomické požadavky. Na tvorbě kritérií a pravidel procesu certifikace se podílejí všechny zainteresované strany (vlastníci lesů, dřevozpracovatelé, nevládní environmentální organizace). Osvědčení PEFC má v současnosti asi 770 subjektů v ČR a celková výměra lesů certifikovaných tímto systémem je téměř 1,976 mil. hektarů.
Zásady pro udělení certifikátu FSC vedle ekonomicky životaschopného obhospodařování lesů kladou důraz na striktní dodržování sociálních a ekologických standardů. Mají tak chránit mizející, ohrožené a devastované světové pralesy. Podle informací uvedených na internetových stránkách organizace FSC je v ČR tímto způsobem certifikován lesní majetek tří subjektů a celkové rozloze 14,5 tisíce hektarů.
Udržitelné hospodaření v lesích není u nás nic nového, připomněl Ing. Kučera a dodal, že podle těchto zásad se u nás v naprosté většině lesů hospodaří již dvě stě let. To, že naše lesy nejsou v tak špatném stavu, jak se někteří snaží informovat, doložil jedním příkladem. Podíl listnatých druhů z celkové zalesněné plochy se vyvíjí příznivě – postupně se blíží doporučovanému stavu 35 procent. Podle výše zmiňované inventarizace je v České republice 24 procent listnatých porostů. Přitom v roce 1950 to bylo jen třináct procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down