13.09.2007 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S prodejem máku raději neotálejte

Vývoj cen rostlinné produkce je ohromující. Týká se to i máku. Přesto by pěstitelé této plodiny neměli čekat na ještě lepší cenu, aniž by část své produkce uplatnili na trhu. Pokud odběratelé nebudou mít k dispozici mák, nahradí ho jinou pochutinou. Mák z České republiky by tak mohl ztratit pozici na trhu, kterou si za poslední roky získal.

Problém současnosti je v tom, že zemědělci mají proti dřívějšku nečekaně mnoho peněz z prodejů ostatních rostlinných komodit. Obecně ustávají prodeje, neboť peníze nejsou přímo potřeba, a co kdyby došlo k dalšímu růstu cen. Hledá se daňová optimalizace. Právě mák je touto logikou nejvíce zasažen. Ovšem stále platí, že více než 90 % produkce musíme vyvézt. Na vývozu se sice podílí asi 110 subjektů, ale jejich partneři očekávají zboží. Pokud mák nepřijde na trh, může jeho místo zaujmout jiná pochutina. Můžou se začít hledat spolehlivější partneři, tím i pěstitelé, než jsou vývozci z ČR.
Z těchto důvodů sdružení Český mák doporučuje obchody neodkládat na období mezi Vánocemi a Velikonocemi. Ceny jsou vynikající. Jde o udržení trhů a vysokých cen letos i v dalších ročnících. Speciálně velcí pěstitelé by měli již nyní dát část produkce na trh a zajistit plynulé obchody. Tímto způsobem si Česká republika udrží své výlučné postavení a neumožní rozvoj produkce máku jinde. Je to i cesta k dosažení cen vyšších než 60 Kč/kg semene v dalších letech.

Je lépe, než se čekalo
Ještě před měsícem jsme očekávali prvé nákupní ceny blížící se 40 Kč za kilogram makového semene. Realitou jsou prodeje mezi 46 až 50 Kč/kg. Proti naší prognóze výnosů semen máku 500 až 600 kg/ha odhaduje k 15. červenci statistický úřad 675 kg/ha. Kolik to skutečně bude, nikdo neví. Mák se obvykle sklízí ve směsi s makovinou. Od konce srpna a v dalších měsících se čistí. Teprve pak je možné o výnosech říci více.
Produkce Česka bude zřejmě o něco vyšší než loni, ve světě naopak nižší. Z obchodované celosvětové produkce zaujímá česká výroba přibližně 30 až 36 tisíc tun semen.. To je velmi dobrý příslib i do budoucna. Ovšem jen za předpokladu, že někdo masivně nezačne mák pěstovat, nedojde u nás k jeho administrativnímu omezení, nebo nebude vytlačen jinými pochutinami – ořechy, sezamem, u některých výrobků kmínem, lnem nebo slunečnicí.
Z hlediska makoviny se letos ukazuje příznivý obsah morfinu. Ten u běžných odrůd typu Opál, Maraton, Major činil v předchozích ročnících při obvyklém způsobu sklizně asi 0,3 %. Nákupní ceny ale začínají být zajímavé až od 0,5 %. Sucho, malé makovice, vysoká koncentrace dusíku letos vedou k vyššímu obsahu alkaloidů. To dále zlepší ekonomiku pěstování máku, naší národní speciality.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down