20.09.2007 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Více investic do výzkumu a vývoje

Nové účinné látky, růst investic do šlechtění a biotechnologií a úspěšné první pololetí. To jsou hlavní body, které oznámila společnost Bayer CropScience AG na svojí tiskové konferenci v německém Kolíně. V oblasti biotechnologií také začala spolupracovat se společností Monsanto. Výsledkem jsou plodiny s kombinovanou herbicidní rezistencí.

„Bez moderní ochrany rostlin by zemědělství celosvětově poskytovalo jen polovinu současných výnosů,“ uvedl prof. Dr. Dr. h. c. Friedrich Berschauer, předseda představenstva Bayer CropScience AG. Dodal, že společnost je přesvědčena o tom, že je potřeba v mnohem větším měřítku využívat možností moderního šlechtění a vývoje vysoce výnosných hybridů a zvláště biotechnologií. Jen tak je možné posunout zemědělskou produkci do okrajových pěstebních oblastí, kde dosud nebyla možná. V tomto případě hraje významnou roli právě vývoj nových odrůd rezistentních vůči stresu způsobenému suchem a vysokou teplotou.
Společnost proto plánuje zvýšit investice do výzkumu a vývoje ze 600 mil eur v minulém roce na 750 mil euro v roce 2015. Těžiště by mělo ležet v hledání inovativních přípravků s novými mechanismy účinku, při šlechtění půjde zvláště o toleranci stresu způsobeného suchem a zvýšení výnosu.
Prof. Berschauer připomněl, že společnost uvedla v rozmezí let 2000 – 2005 šestnáct nových účinných látek, do roku 2008 je mají následovat čtyři další. V pozdní vývojové fázi je deset účinných látek, které by se měly objevit na trhu do roku 2010, v počáteční devět a probíhá celkem 45 výzkumných projektů, ze kterých by měly vzejít další novinky. Nepůjde jen o klasické přípravky na ochranu rostlin, ale také látky, které například zlepší příjem živin rostlinou z půdy.

Spotřeba i ceny rostou

Prof. Berschauer připomněl, že zatímco roste spotřeba energie, potravin (zvláště masa), krmiv, biopaliv a biomasy na výrobu energie, klesá výměra půdy na člověka (pro rok 2025 se předpokládá 0,19 ha, což je o 0,06 méně než v roce 2000) a rostou ztráty způsobené nestabilitou počasí.
Hlavními důvody současného růstu cen agrárních komodit jsou podle něj právě celosvětový růst populace a měnící se stravovací návyky, které se projevují větší spotřebou kaloriií, preferencí hodnotných potravin a poprávkou po živočišné bílkovině namísto rostlinné. Na dalším místě je politický cíl získat energetickou nezávislost na fosilních palivech a především na nutnosti jejich importu. Zároveň je produkce biopaliv považována ze jednu z možností snížení emisí skleníkových plynů. Plodiny pěstované za tímto účelem si konkurují s plodinami pro potravinářskou produkci, což přispívá k růstu cen agrárních produktů.
U hlavních plodin, jako jsou pšenice, kukuřice a rýže, překračuje momentální konzum roční produkci, zdůraznil prof. Berschauer. Skladové zásoby následkem toho dále klesají a například u pšenice jsou na nejnižší úrovni za posledních 25 let, přičemž očekávaný výpadek v Evropě a klesající sklizně v Kanadě a Austrálii nabídku pro letošní rok dále snižují.
Růst cen je razantní, cena za tunu kukuřice vzrostla za posledních 12 měsíců o 45 %, sóji o 30 %. Také pšenice a rýže se prodává za nejvyšší ceny v posledních několika letech. Prognózy mezinárodních výzkumných ústavů předpokládají i pro roky 2008 a 2009 další nárůst cen hlavních zemědělských komodit.

Tolerance vůči dvěma herbicidům
Jak uvedl prof. Berschauer, společnost odhaduje objem trhu pro biotechnogie v roce 2015 na zhruba 3,6 mld. eur. Třetina připadne na bavlnu, řepku a rýži, tedy plodiny, které jsou předmětem aktivního výzkumu . Sója a kukuřice budou v tomto období podle prognóz v USA zabírat dvě třetiny trhu s biotechnologiemi. „Vycházíme z toho, že již v příštích třech letech bude mít 90 % osiva kukuřice v USA toleranci k herbicidům,“ uvedl prof. Berschauer. V souvislosti s tím se společnost rozhodla dále vyvíjet technologii LibertyLink (LL, rezistence vůči účinné látce glufosinate-ammonium) v kukuřici a sóji. Vzhledem k tomu, že přípravek má jiný mechanismus účinku než glyfosáty, vůči kterým se objevuje rezistence, je efektivní ho použít v rámci antirezistentních strategiií. Proto společnost Bayer CropScience letos v červnu poskytla technologii LibertyLink firmě Monsanto pro využití v sóje a kukuřici. Plodiny tedy budou tolerantní k oběma účinným látkám zároveň.
V oblasti biotechnologií má společnost připravených více než 40 projektů, které se týkají tolerance plodin k herbicidům, ale také rezistence vůči hmyzu, stresu, chorobám a které jsou zaměřeny na zvýšení výnosu a kvality. Do roku 2015 by se na trhu mohly objevit první odrůdy hlavních plodin, které budou tolerantní vůči široké paletě stresů (RNAi-PARP plodiny).
Jak prof. Berschauer dále uvedl, ve fázi pozdního výzkumu je šest projektů z oblasti herbicidní tolerance a rezistence ke hmyzím škůdcům (týkají se bavlny, řepky, sóji a rýže). Do roku 2010 plánuje společnost na trh uvést další novinky, a sice bavlník rezistentní vůči glyfosátu dále bavlník s kombinovanou herbicidní rezistencí vůči učinným látkám glyfosate a glufosinate amonium a LL sóju.

Nové zdroje biopaliv
Průzkumy trhu ukazují trvající poptávku po plodinách na výrobu biopaliv, přičemž objem trhu by měl v roce 2015 dosáhnout 4 mld. eur, připomněl prof. Berschauer. V souvislosti s tím očekává 12% růst trhu s osivy a 9% u agrochemikálií.
Vzhledem k tomu, že si začínají konkurovat plodiny určené k produkci potravin a biopaliv, věnuje firma Bayer CropScience pozornost novým rosltinám, které by se daly efektivně použít k produkci biopaliv. Jednou z nich je Jatropha curcas, obsahující v plodech zhruba 30 % oleje, který lze ve vznětových motorech využívat bez větších úprav. Rostlina je zimovzdorná a přirozeně tolerantní vůči suchu. Společnost se samozřejmě angažuje i v běžných plodinách, na trhu má již deset let hybridní řepku InVigor s tolerancí k herbicidu, která podle prof. Berschauera poskytuje o 20 – 30 % vyšší výnosy než běžné hybridy. Zároveň ale upozornil, že v současné době je jedinou ekonomicky výhodnou plodinou k produkci biopaliv cukrová třtina.

Novinky se vyplácejí
Jak prof. Berschauer uvedl, obchodní rok 2007 se pro Bayer CropScienece dosud vyvíjel velmi dobře. Obrat v 1. pololetí dosáhl podobně jako loni 3,35 mld. eur. Zvláště pozitivně se projevil obchod s novými účinnými látkami ( 792 mil. eur (+ 30 %). O 6 % se zvýšil obchod v oblasti biotechnologií a o 17 % s mořidly, který profituje z boomu biopaliv. Společnost letos očekává v tomto sektoru překročení obratu ve výši 500 mil. eur.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down