Soutěž Top 77 vín České republiky, ve které mezi sebou soupeří ty nejlepší produkty z moravských a českých vinic, má své vítěze. Ocenění získá každý rok celkem sedmdesát sedm lahví, letos hodnotící komise vybírala z více než tisícovky přihlášených. Rozhodování to není lehké, neboť kvalitních vín v soutěži rok od roku přibývá.
V letošním roce se mohli naši vinaři již po deváté utkat soutěžního klání o to, koho lahodný mok je ze všech nejchutnější. Ty nejvydařenější produkty svých vinohradů měli možnost přihlásit do soutěže Top 77 vín České republiky, kterou pravidelně pořádá MAMA trading, s. r. o., Brno - Stálá prodejní výstava vín Vindom. Počet soutěžících se každoročně zvyšuje, do letošního ročníku byla přihlášeno přes tisíc lahví bílých i červených vín nejrůznějších odrůd. Z těch bylo vybráno 77 nejlepších.
Soutěží vinný obsah i etiketa „Cílem soutěže je představit veřejnosti špičková moravská a česká vína a sekty, a umožnit spotřebiteli orientaci v široké nabídce kvalitních vín v prodejních sítích,“ informoval ředitel MAMA trading, s. r. o., Ing. Dan Mádr. Vítězná vína získávají nárok na označení na lahvích specifickým symbolem s nápisem Top 77. Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství České republiky Petra Gandaloviče a rektora Masarykovy univerzity Prof. Petra Fialy. Odbornými garanty jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně a Design centrum České republiky. Jak Ing. Mádr připomněl, soutěž je otevřena pro všechna vína a sekty, které byly vyrobeny z hroznů vinné révy, vypěstovaných na území Moravy a Čech.
Vedle toho se letos konal také šestý ročník soutěže o nejlepší design vinné láhve Top Design vína České republiky. Výsledky obou soutěží byly vyhlášeny 2. listopadu v rámci Mezinárodní konference víno a zdraví, která se konala na Masarykově univerzitě v Brně.
Pravidla soutěže Jak Ing. Mádr prozradil, výběr vín do soutěže Top 77 probíhal ve dvou fázích. Na základě předběžných ochutnávek a konzultací s výrobci bylo vybráno z více než tisíce přihlášených vín zhruba pět set vzorků od sta výrobců. Ty poté 19. září v hotelu International v Brně postoupily k vlastnímu hodnocení. Hodnotící komise byla složena pouze z nezávislých odborníků (someliérů) pracujících pod vedením významného vinařského odborníka doc. Ing. Eduarda Postbiegla z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a Bc. Jaroslava Suského ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Vína jsou hodnocena anonymně, nalévání a podávání vín probíhá tak, aby hodnotitel neměl možnost jakkoli poznat identitu předkládaného vzorku. Předkládání vzorků je řazeno podle odrůdy, ročníku a kategorií podle zbytkového cukru vína,“ informoval Ing. Mádr. Důležité je i dodržení správné teploty při hodnocení. Bílá vína jsou vychlazená na teplotu 9 – 10 °C, červená vína na 15 – 18 °C, růžová vína na 10 - 12 °C a šumivá vína na 7 – 9 °C.
Hodnocení vzorků se provádí stobodovým systémem O. I.V. Aby bylo víno zařazeno do Top 77, musí získat minimálně 82 bodů. Podle počtu obdržených bodů jsou vína rozdělena do třech kategorií - mimořádné víno (získat musí minimálně 90 bodů), výborné víno (minimálně 86 bodů) a velmi dobré víno (minimálně 82 bodů).
Vedl ročník 2006 Nárok na označení mimořádné víno letos získaly pouze dva vzorky, jimiž byly Rulandské šedé 2006 výběr z hroznů z Vinařství Kovacs, s. r. o., a Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr z Vinných sklepů Lechovice, spol. s r. o. Šestnáct vzorků bylo ohodnoceno jako výborné víno a zbývající vzorky jako velmi dobré víno. Mezi vítězi se přitom nejvíc vyskytovaly odrůdy Chardonay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Muller Thurgau. Převážná část vín, která se do letošní Top 77 dostala, byla ročník 2006. Naproti tomu v loňském roce mezi vítězi převládal ročník 2005.
Ocenění za nejlepší design vinné láhve letos získalo pět lahví. Hned dvě z nich pocházely z vinařství Livi, spol. s r. o., Dubňany, další tři ze společností Víno Valtice, s. r. o., Moravské vinařské závody Bzenec a Vinofol-Vinařství Novosedly. V této soutěži komise posuzuje obal lahve ve vztahu k jejímu obsahu. Hodnotí se především tvar láhve, barva skla, záklopka, grafická a typografická úprava přední a zadní etikety a další.
Hodnotící komise udělila také ocenění za nejlepší kolekci Top Design vína ČR, a to Vinným sklepům Lechovice, spol. s r. o.
Nižší výnos hroznů ve prospěch kvality Jubilejní desátý ročník soutěže vín Top 77 , který se uskuteční příští rok, ale proběhne trochu jinak. „Vzhledem k tomu, že se do soutěže hlásí mnoho sladkých vín (která z velké části vyhrávají), se v příštím roce soutěž rozdělí do dvou kategorií - na sladká a suchá vína,“ prozradil Ing. Mádr. Hodnotit se tedy bude nejlepších 77 sladkých a nejlepších 77 suchých vín, takže na úspěch v soutěži bude mít šanci dvakrát více vinných lahví než dosud.
Když soutěž před devíti lety začínala, byl podle Ing. Mádra výběr opravdu dobrých vín omezený, a také výrobců bylo mnohem méně než nyní. Od té doby se však kvalita tohoto moku výrazně zlepšila. „Dnes by nebyl problém najít mezi přihlášenými vzorky dvě stovky top vín“, zhodnotil.
Podle ředitele Vinařského fondu České republiky Ing. Jaroslava Machovce ke zlepšení českých a moravských vín přispělo zejména to, že vinaři získali za uplynulých devět let mnoho nových zkušeností. Svou roli sehrál také fakt, že do vinařství vstoupili mladší a progresivnější lidé, kteří se nebojí změn. Podstatně se zlepšily i používané technologie. Jako nejdůležitější faktor vnímá nový přístup k pěstování révy vinné. „Zatímco dříve to bylo především o kvantitě, nyní jde o kvalitu. Vinaři si regulují počet hroznů, čímž se sice snižuje výnosnost, ale za to zlepšuje kvalita,“ tvrdí Ing. Machovec. Díky tomu dnes umí vyrobit kvalitní víno téměř každý.