05.02.2008 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pravidla pro Bt-kukuřici stejná

Každý pěstitel, který zamýšlí v letošním roce pěstovat geneticky modifikovanou Bt-kukuřici na půdním bloku (popřípadě dílu půdního bloku), musí dodržovat pravidla koexistence, která platí v nezměněné podobě od roku 2006. Jde o souhrn zákonných opatření, jež mají zabránit případným ekonomickým škodám sousedních pěstitelů, kteří geneticky modifikované plodiny nepěstují.

Ekonomické škody by mohly vzniknout smícháním produkce geneticky modifikovaných plodin s produkcí klasickou či ekologickou při překročení stanovené míry tolerance produktů GMO (0,9 %) a následné nutnosti označení produktu jako GMO.
Opatření pravidel koexistence vycházejí z českých i evropských právních předpisů; stěžejními dokumenty jsou zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (zejména novela č. 441/2005 Sb.) a prováděcí vyhláška č. 89/2006 Sb., o bližších podmínkách pěstování geneticky modifikované odrůdy. Všechna povinná opatření pro pěstitele Bt-kukuřice lze shrnout do následujícího desatera.
1. Písemně informovat o záměru vysetí Bt-kukuřice místní zemědělskou agenturu před vysetím, nejpozději však do 1. března 2008.
2. Informovat o záměru vysetí Bt-kukuřice sousedního pěstitele (neplatí v případě, že od pozemku, kde bude pěstována Bt-kukuřice, leží do vzdálenosti 70 m pouze vlastní pozemky a zároveň se do 200 m nenachází žádný ekologicky hospodařící zemědělec).
3. Dodržet minimální vzdálenost 70 m mezi porostem Bt-kukuřice a jiným pozemkem s nemodifikovanou kukuřicí (popřípadě obsít klasickou kukuřicí, která se při sklizni považuje za GMO, podle schématu, kdy jeden řádek klasické kukuřice o minimální šíři 70 cm kolem Bt-kukuřice nahrazuje dva metry minimální odstupné vzdálenosti – například při těsně přiléhajících pozemcích s kukuřicí je nutné Bt-hybridy obsít minimálně 35 řadami klasické kukuřice).
4. Dodržet minimální vzdálenost 200 m mezi porostem Bt kukuřice a jiným pozemkem s kukuřicí, která je pěstována v režimu ekologického zemědělství.
5. Písemně informovat o vysetí Bt-kukuřice místní zemědělskou agenturu nejpozději do 30 dnů od zasetí.
6. Informovat o vysetí Bt kukuřice sousedního pěstitele do patnácti dnů od zasetí.
7. Písemně informovat o místě pěstování Bt-kukuřice Ministerstvo životního prostředí ČR nejpozději do 60 dnů od zasetí (informaci zaslat na adresu: Ministerstvo životního prostředí ČR, odbor environmentálních rizik, Vršovická 65, 100 10 Praha 10).
8. Vyznačit místo pěstování Bt kukuřice v terénu rozpoznatelným způsobem. Nemusí být cedule s nápisem GMO.
9. Po sklizni označit produkt Bt kukuřice jako geneticky modifikovaný organismus včetně jednoznačného identifikačního kódu – u hybridů kukuřice typu MON810 je tímto kódem MON-ØØ81Ø-6 (tyto informace předat písemně odběrateli Bt–kukuřice). Stejným způsobem je nutné označit klasickou kukuřici, která tvořila obsev. Živočišné produkty zvířat krmených Bt-kukuřicí není třeba označovat.
10. Evidovat údaje o nakládání s Bt-kukuřicí a uchovat je v podniku po dobu minimálně pět let. Požadované údaje jsou specifikovány v § 6 vyhlášky č. 89/2006 Sb.
Pro ohlašovací povinnost Ministerstvu zemědělství ČR před a po zasetí Bt-kukuřice, realizovanou prostřednictvím regionálních zemědělských agentur (body 1 a 5), lze využít jednostránkové formuláře dostupné na internetových stránkách ministerstva zemědělství: www.mze.cz, sekce Zemědělská výroba, položka GMO – Geneticky modifikované organismy v zemědělství, položka formuláře.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down