Inovace v pěstebních postupech a technologiích a požadavky obchodních řetězců týkající se vzhledu prodávaného zboží – to jsou důvody, proč si pěstitelská praxe žádá stále nové a nové odrůdy zeleniny. Šlechtí se tedy nejen na rezistenci vůči chorobám a škůdcům, ale zároveň se klade důraz na barvu, tvar a velikost plodů. Novinkové odrůdy pro letošní rok představila nedávno zelinářům jedna z našich předních šlechtitelských firem Semo, s. r. o.
Společnost Semo, s. r. o., má sídlo ve Smržicích u Prostějova a její založení se datuje do roku 1994, kdy svým vznikem navázala na existenci místní šlechtitelské stanice, původně řízené Výzkumným a šlechtitelským ústavem zelinářským v Olomouci. Firma se specializuje především na šlechtění plodové a kořenové zeleniny, hrachu a salátů a zájemci mohou v nabízeném sortimentu najít také léčivé a aromatické rostliny a osivo květin.
Profesionální pěstitelé zeleniny si mohou vybrat hned z několika typů úprav osiva. U Profi osiva je samozřejmostí třídění (kalibrace) a u některých druhů zeleniny i dezinfekce proti bakteriózám. Díky první z těchto operací se do prodeje dostane pouze nejkvalitnější frakce semen a jejich jednotná velikost je předpokladem stejnoměrného klíčení i vzcházení porostu. Dezinfekce slouží k likvidaci primárního zdroje infekce na povrchu semen a provádí se horkou vodou, standardně u osiva paprik, mrkve, petržele a košťálovin. Na přání pěstitele je možné ošetřit osivo také insekticidy, obalit je do pelet nebo dodat předklíčené. Při poslední z úprav je v semenech iniciován proces klíčení, který je v zápětí zastaven těsně před protržením slupky a osivo je vysušeno. Použitím předklíčeného semenného materiálu se výrazně zvyšuje jednotnost klíčení i polní vzcházivost.
Saláty do restaurací
Sortiment salátů tvoří velkou část nabídky společnosti Semo, a proto se nelze divit, že každoročně přicházejí šlechtitelé na trh s řadou novinek.
Saláty série Profi dobře splňují požadavky na pěstování v podmínkách velkovýroby a mezi jejich společné znaky patří vynikající zdravotní stav, tužší list a vhodnost pro krátkodobé skladování a přepravu. Jednou z odrůd připravovaných pro letošní rok je Citrin se středně velkými, těžšími hlávkami. Menší manžetové listy této odrůdy jsou vzpřímené, což značně snižuje nebezpečí podehnívání. Chuťově vynikající bude středně raný salát Merkurion. Má velkou hlávku a hráškově zelené listy. Odrůda je velmi plastická k podmínkám prostředí, dobře snáší chlad i vysoké teploty a lze ji proto pěstovat prakticky celoročně. Merkurion je typický silným listem a odolností k vybíhání do květu. Odrůda Maršálus vyniká vysokou odolností hlávky k přehřívání, takže se bude skvěle hodit pro pěstování v horkém letním období.
Z listových salátů stojí za zmínku například Dubared a Dubagold - obě s velkými a snadno se rozpadajícími hlávkami, což ocení provozovny rychlého občerstvení.
Velkou oblibu mezi spotřebiteli mají v současnosti také ledové saláty. V jejich případě se do budoucna můžeme těšit na dvě odrůdy. Zatímco Ledan je velmi raný salát zajímavé žlutozelené barvy určený pro jarní a podzimní pěstování, odrůda Medimo je poloraná. Jeho hlávky jsou velké, kulovitého až oválně kulovitého tvaru a odolné vůči přehřívání a zahnívání, takže tento salát lze úspěšně pěstovat i v letním období.
Dvě novinky nabízí firma Semo také v kategorii římských salátů. První z nich, odrůda Globus vyniká netradičním tvarem – hlávka je obrovská, kulovitá a skládá se z volně ložených, snadno rozebíratelných listů. Z tohoto důvodu najde uplatnění především v restauracích. Gelban je první českou odrůdou římského salátu. Je typická soudkovitými hlávkami, které jsou na rozdíl od tmavě zelených zahraničních odrůd světle až žlutozelené. Kromě jiného je vynikající pro celoroční produkci baby leaf kultur, protože již první pravé listy jsou tužší a vzpřímené. Globus je odolný vůči všem 25 BL a NL rasám plísně salátové.
Nové okurky i papriky
Pěstování okurek nakládaček u nás zažívá díky chybějícímu zpracovatelskému průmyslu mírný útlum, přesto přicházejí šlechtitelé firmy Semo s několika novinkami. Jednou z nich se v letošním roce stane odrůda Chantal F1, která se vyznačuje vysokou tolerancí k plísni okurkové a její nespornou výhodou je velká vyrovnanost plodů umožňující dosáhnout velký podíl třídění v kategorii I. Plody jsou atraktivní s netradičně řídkou a přitom hrubou bradavičnatostí. Velmi dobrou vitalitou disponuje poloraný hybrid typu multifruit (tvoří tři až pět květů za jedním internodiem) –Ornello F1. Jeho plody jsou středně dlouhé, štíhlé a jemně bradavičnaté. Šlechtitelé tuto odrůdu doporučují do intenzivního způsobu pěstování na fólii i Vertico systému.
Mezi polními salátovými okurkami byla novinkou loňského roku odrůda Markýza F1. Jde o okurku nepartenokarpickou, velmi ranou a vhodnou pro velkovýrobní pěstování. Je tolerantní k plísni okurkové a pokožka plodu se dobře vybarvuje i na straně přiléhající k půdě. Velmi razantním nástupem do sklizně se vyznačuje odrůda Cheer F1, a proto se hodí pro rané i pozdní podzimní sběry. Plod je středně dlouhý a nepřerůstá, je typický výrazným leskem. Díky velmi pevné slupce je okurka odolná k posátí škůdci a vhodná pro skladování.
Z partenokarpických salátovek určených pro pěstování ve skleníku či fóliovníku stojí rozhodně za zmínku také hybrid Baby F1. Jde o výnosnou odrůdu s relativně krátkými a velmi kvalitními plody s pevnou slupkou. Lze ji použít pro produkci lahůdkových miniokurek o délce 10 cm.
Tradičně širokou škálu barev a tvarů zahrnuje kolekce sladkých zeleninových paprik. Z těch nehybridních rozhodně nelze v tomto výčtu opomenout odrůdu Amy, která je jednou z nejpěstovanějších polních paprik vůbec. Je raná, atraktivní, se smetanově zbarvenými plody, aromatickou chutí i vůní a výborným zdravotním stavem. Pro příští rok přijdou na trh dvě její vylepšené hybridní varianty Superamy F1 a Amyka F1. Obě mají podobný tvar plodů i vlastnosti jako Amy, ale křížením se u nich podařilo odstranit tvorbu antokyanových skvrn na plodech. Z připravovaných odrůd typu kapie bude zajímavá i Rafaela F1, určená především pro průmyslové zpracování (sterilaci).