03.03.2008 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naděje bez ohledu na stav porostů

Mohlo by se zdát, že hodnocení letošní řepkové sezóny je koncem února více než předčasné. Avšak již jeden z prvním letošních jarním seminářů uspořádaných Svazem pěstitelů a zpracovatelů olejnin v Kralovicích předpověděl, že pro pěstitele řepky by tento rok mohl patřit mezi ty úspěšné.

Hlavním důvodem k optimistické prognóze je především vývoj cen. Jak v Kralovicích uvedl Ing. Martin Volf, ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO), aktuální burzovní informace, jež určují cenu řepkového semene na srpen letošního roku, hovoří asi o 11 000 Kč/t. A nic na českém, evropském či světovém trhu nenasvědčuje tomu, že by trend růstu cen mělo cokoliv zastavit. Připomeňme například celosvětově nízké zásoby olejnin, rostoucí zpracovatelské kapacity, poptávku po olejninách z východní Asie atd.
Podle Ing. Volfa není letos stav porostů řepky na českých polích v žádném případě faktorem, který jakkoliv ovlivní cenu této komodity.

Kdy řepku prodat?

To, co může českým pěstitelům řepky dělat vrásky na čele, je důležité rozhodování o tom, kdy svoji produkci prodat. Zda čekat do doby sklizně, či zda v rámci termínovaných obchodů prodávat již nyní. Ani kralovický seminář samozřejmě jednoznačnou radu nedal a zda vsadit na jistotu nebo zariskovat zůstává na každém z producentů. Ing. Wolf však vybídl k další možnosti obchodování s řepkovým semenem, a tou jsou zatím ne příliš rozšířené opční obchody. Obchodní firmy již přicházejí s touto možností obchodování a jak na semináři zaznělo, právě letošní situace na trhu s řepkou je dobrou příležitostí k tomu, na části produkce vyzkoušet tento nový způsob.

Šance pro intenzitu

Kromě marketingových informací zaznívají na jarních seminářích pořádaných SPZO po celé republice v únoru a v březnu především aktuální agrotechnická doporučení. I ta však částečně vyplývají z tržní situace. Perspektiva vysokých cen je příležitostí pro intenzivní pěstební technologie. Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc., z České zemědělské univerzity v Praze na výsledcích pokusů prováděných již šestým rokem doložil, jakou měrou se může zvýšení intenzity pěstování projevit ve zvýšením hektarového výnosu. Zvýšená intenzita, která v prezentovaných pokusech obnášela oproti standardní technologii nižší výsevek, vyšší dávky dusíkatého hnojení, jarní přihnojení sírou, použití regulátorů růstu na jaře i na podzim a fungicidní ošetření, za zmíněné období v průměru přinesla zvýšení výnosu o 15,5 %. Při očekávaných vyšších cenách za produkci toto číslo dává jistotu, že i se investice vynaložené do vyšší intenzity vyplatí.

Jak za sucha

Protože se v Kralovicích sešli především pěstitelé ze severu a západu Čech, regionu, jenž se v loňské sezóně, především v jejím začátku, potýkal s velikým nedostatkem vláhy, což se pochopitelně projevilo také ve výnosu řepky, zaujal příspěvek Ing. Petra Čecha z agronomické služby SPZO, který dal několik rad, jak i za sucha řepce pomoci. Doporučil hlubší zpracování půdy a přípravu kvalitního seťového lůžka, včasné setí v termínu od 8. – 18. srpna, nižší výsevek, časnou aplikace regulátorů růstu v plné dávce, aplikaci stimulátorů růstu a listových hnojiv či setí spíše pozdních liniových odrůd či hybridů. V suchém jaře může porostům pomoci včasná vyšší dávka dusíku, a pokud je kvůli suchu omezený příjem živin kořeny, navrhl aplikaci na list. V takovém případě jsou nezbytné vysoká dávka vody a opakovaní aplikace. Dobrým pomocníkem mohou být také stimulátory růstu. Pěstitelé by však měli být obezřetní při volbě termínu jejich aplikace. Jak řekl Ing. Čech, za vrcholícího sucha by jejich použití mohlo působit kontraproduktivně.
To, že nejde o pouhou teorii, dokládá na semináři zmíněný příklad pěstitele z tohoto regionu, který i za loňských zde skutečně velmi nepříznivých podmínek dosáhl díky zmíněným zásahům výnosu 3,3 t/ha, což je lepší výsledek než je loňský celorepublikový průměr.

Pozornost nejslabšímu článku

Pěstitelé nejen ze severozápadu doufají, že loňské sucho se opakovat nebude. Letošní porosty
zatím v tomto regionu hodnotí jako lehce nadprůměrné. Slibně vypadá řepka například na okrese Plzeň-sever a Rakovník. Tam, kde takto porosty hodnotit nemohou, jsou příčinou poškození hraboši či silné mrazy v polovině února. Celorepublikově Ing. Volf zhodnotil porosty řepky jako průměrné.
A jaké zásahy porosty řepky čekají v nejbližších dnech? Samozřejmě je to přihnojení dusíkem. První aplikaci měly v době konání semináře 20. února už dvě třetiny tamních porostů za sebou. Další opatření Ing. Čech navrhl dle stavu porostů. Pro zdravé a silné porosty regulátory růstu, případně listová hnojiva, pro slabé a poškozené porosty mimo jiné stimulátory růstu atd. Nejpodstatnější je však rozeznat nejslabší článek a na ten se zaměřit. Mnohá opatření mohou být zbytečná, není li půda v dobrém výživném stavu a chybí–li byť jen jeden z důležitých prvků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down