07.04.2008 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Loňské řepkové maximum

Loňský průměrný výnos řepky byl v České republice 3,1 t/ha. Pěstitelé řepky ve většině regionů mohou uplynulou sezónu hodnotit jako úspěšnou jak z hlediska výnosů, tak dobrého zpeněžení produkce. K tomuto hodnocení se hlásí i v Družstvu Agricola Bylany, kde loni sklízeli 4,51 t/ha řepky, což byl podle hodnocení Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin nejlepší celopodnikový výsledek roku 2007.

Družstvo Agricola Bylany obhospodařuje na Chrudimsku asi 1500 hektarů orné půdy. Protože jde o podnik bez živočišné výroby, pěstují výlučně tržní plodiny - ozimou řepku, ozimou pšenici, jarní ječmen, cukrovku, kukuřici na zrno a žito pro produkci námele.

Průměrný rok
Řepka každoročně zaujímá asi 300 až 400 ha půdy. Loni to bylo dokonce 421 hektarů. Zmíněný výnos nebyl podle slov tamního agronoma Ing. Václava Drahoty výjimečný, odpovídal zhruba jejich průměrným výsledkům. V rekordním roce 2004 dosáhli výnosu řepky dokonce nad 5 t/ha.

Intenzivní agrotechnika
Svoji úlohu při dosahování špičkových výnosů samozřejmě sehrává příznivý vývoj počasí. Sucho Chrudimsko loni nijak významně nepostihlo. Podstatná je v tomto případě však také agrotechnika. Ta je už několik let podobná a velmi intenzivní. Jak Ing. Drahota uvedl, zásadně celou výměru ořou, pěstují výlučně hybridní odrůdy, sejí celou výměru řepky nejpozději do konce srpna, výsevek odpovídá 40 – 50 rostlinám na m2, používají regulátory růstu s fungicidním účinkem na jaře i na podzim, dvakrát za sezónu aplikují listová hnojiva, ošetřují fungicidem v době květu.
Podle Ing. Drahoty se vysoké náklady na pěstování řepky podniku vracejí, ovšem za předpokladu farmářské ceny nad 6000 Kč/t. A protože takovou částku lze letos u řepky předpokládat, i letošním porostům se dostává všech zmíněných opatření.
(Více se o bylanské technologii pěstování řepky dočtete v květnovém čísle časopisu Farmář.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down