09.05.2008 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výzkum nabídl odborné informace

Pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR se letošního Techagra zúčastnil společně s dalšími institucemi také Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Svoji prezentaci zaměřil především na problematiku agroekologie. Na stánku VÚRV byl proto k dispozcici případným zájemcům o odborné informace také Ing. Jan Mikulka, CSc., vedoucí odboru agroekologie toho ústavu.

Uvedl, že prezentována byla mimo jiné vazba zemědělství na krajinu a venkov, otázky pěstitelských technologií polních plodin zahrnující zakládání porostů, výživu a ochranu rostlin. Návštěvníci stánku se mohli ptát i na energetické plodiny a jejich využití. Dalším tématem diskusí byla čistota vod, které se dotýká také problematika hnojení a nitrátové směrnice. Informace bylo možné získat také o bezpečnosti potravin a o souvisejících otázkách pěstování geneticky modifikovaných plodin, ochraně zemědělské produkce před kontaminací cizorodými látkami či problematice šetrné aplikace pesticidních přípravků.
Podle slov Ing. Mikulky činnost VÚRV reaguje také na poslední trendy, například na změny klimatu. Postupné oteplování mění i agroekologické podmínky pro pěstování rostlin. Proto VÚRV může nabídnout výsledky své práce v problematice suchovzdornosti rostlin, invaze a expanze nových škodlivých činitelů či pěstování alternativních plodin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down