09.05.2008 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Privátní výzkum má co ukázat

Čtveřice nestátních výzkumných ústavů – Výzkumný ústav pícninářský, s. r. o., Troubsko, Agritec, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o., Šumperk, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o., a Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o., se na veletrhu tradičně prezentovala ve společné expozici. Všechny tyto organizace, jež tvoří základ Sdružení privátních zemědělských výzkumných organizací, představovaly na Techagru především výstupy svých výzkumných projektů i další aktuální informace.

RNDr. Jan Neděník, Ph.D., z Výzkumného ústavu pícninářského (VÚP) upozornil například na zapojení ústavu do národního programu konzervace a využité genofondu rostlin či na projekty zaměřené na bezpečnost potravin, v nichž jde v mimo jiné o sledování obsahu mykotoxinů v zemědělských produktech a jejich následného přechodu do potravin. Zmínil rovněž nabídku osiv některých méně tradičních druhů plodin, např. lesknice, safloru, svatojánského žita, pískavice řeckého sena a mnoha dalších, které své uplatnění nacházejí např. jako meziplodiny.
Ing. Martin Pavelek, CSc., ze společnosti Agritec, výzkum, šlechtění a služby hovořil o všech třech oblastech aktivit, které napovídá název organizace. Zastavil se však především u šlechtitelské práce, jejímž výsledkem je i kvalitativně nová odrůda žlutosemenného olejného lnu Amon. Nízký obsah kyseliny linolenové je jedním z parametrů dobré potravinářské kvality. Z odrůd přadného lnu zmínil Texu, Jitku a Venicu. Kromě zmíněných vlastních odrůd Agritec zastupuje i mnohé další odrůdy přadných rostlin zahraničního původu.
Část expozice určená Výzkumnému ústavu bramborářskému (VÚB) se zaměřila z velké části na prezentaci brambor obecně jako komodity a zdravé potraviny. „Brambory jsou nejlepší a nejlevnější potravinový koncentrát na světě“, mohli se návštěvníci dočíst na informačních panelech spolu s dalšími konkrétními informacemi o obsahu nutričních látek či vitamínů. Jak se bylo dále možné dozvědět od Ing. Milana Čížka z VÚB, pro brambory je letošek velmi významný, neboť rok 2008 byl vyhlášen mezinárodním rokem brambor. Významný je rok 2008 i pro Výzkumný ústav bramborářský, neboť ten slaví 85 let od svého vzniku.
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž (ZVÚ) se na výstavě mohl pochlubit mimo jiné novou odrůdou ozimého dvouřadého ječmene Florian. Ing. Antonín Pospíšil ze ZVÚ zmínil také některá témata výzkumné práce – např. pěstební technologie polních plodin, komplexní systémy ochrany, kvalitu obilovin a další. K dispozici byly na stánku také informace k expertnímu a informačnímu systému Agrokrom GIS vytvořenému právě pracovníky ZVÚ.
Důkazem snahy zmíněných ústavů o zvyšování kvality práce a výsledků výzkumné a dalších činností je postupná implementace systému řízení a ekologického managementu podle příslušných norem ISO na všech pracovištích.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down