13.05.2008 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kapkovač nové generace

Revoluční novinku pro kapkovou závlahu představila na veletrhu Techagro v Brně společnost Netafim Czech, s. r. o. Tlakově kompenzovaný kapkovač nové generace, který nese označení DripNET PC, umožňuje využít předností klasických kompenzovaných kapkovačů také v tenkostěnných hadicích. Jde v podstatě o zjednodušenou a zmenšenou variantu kapkovače RAM a UNIRAM vyrobenou odlišnou technologií. Její předností je nejen větší odolnost vůči poškození a snazší recyklovatelnost použitých materiálů, ale i nižší cena.

Kapkovač se vyznačuje hadovitě klikatou vodní cestou (labyrintem) s velkým průřezem, jež je patentem firmy Netafim, velkou filtrační plochou a volně plovoucí regulační membránou. Labyrint je konstruován jako samočistící systém, v němž vzniká turbulentní proudění schopné vyplavit ven všechny případné usazeniny. Tlaková kompenzace (regulační membrána) umožňuje dávkovat vodu velmi stejnoměrně, a to v rozsahu tlaku 0,5 – 4 bar. Při umístění kapkovačů DripNET PC ve vzdálenostech 30 – 40 centimetrů je možné dosáhnout stejnoměrného dávkování vody při délce hadice až 450 metrů.
K dalším přednostem kapkovačů vyrobených společností Netafim patří i jejich celková konstrukce, která umožňuje umístění pod zem. Průniku nečistot zabraňuje zpětná klapka a počítá se i s možností průniku kořenů, které mají tendenci růst směrem ke zdroji vody a živin. Kapkovací otvor je proto umístěn v souladu s růstem kořenů tak, aby dostatečně ztloustly a mohly být následně ustřiženy proudem vody vytékající z kapkovače.
Tlakově kompenzované kapkovací hadice firmy Netafim nacházejí své uplatnění především v trvalých kulturách (sady, chmelnice, vinice), v nichž mají životnost zhruba dvacet let. Nový kapkovač DripNET PC spojený s tenkostěnnou hadicí je perspektivní i při použití v zelenině a porostech brambor, kde má kapková závlaha významný pozitivní vliv na výši výnosů. Udává se životnost závlahových systémů pět až sedm let podle síly stěny použité hadice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down