09.05.2008 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mikroprvky někdy hodně chybí

Jednou ze společností, které se na letošním Techagru představily, byla Yara Agri Czech Republic, s. r. o. V posledních letech se soustředí také na speciální hnojiva. „Významnou částí obratu společnosti Yara Agri Czech Republic jsou stále hnojiva obsahující makroprvky, jako jsou dusík, fosfor, draslík, hořčík nebo síru,“ upřesňoval na brněnském výstavišti oblastní manažer pro jižní a západní Čechy Tomáš Sláma. Podle jeho slov ale nezanedbatelná část patří i výrobkům s mikroprvky. Bezpochyby to souvisí se současným trendem zájmu o intenzivní rostlinnou výrobu. Zemědělci postupně zjišťují, že vyšší výnosy pěstovaných plodin jim zajišťují nejen základní prvky, ale i mikroprvky, které rostlina přijímá nejlépe listovou výživou, dodal oblastní manažer.

V loňském roce se podařilo společnosti Yara převzít finskou firmu Kemira Group. Tato firma má jedno ze svých výrobních zařízení v Maďarsku. Český trh tak můžeme zásobovat mnohem snadněji, především hnojivy na bázi NPK, vysvětloval Tomáš Sláma.
Při výživě polních plodin mikroprvky mají agronomové dvě možnosti strategie. Mohou použít jeden typ výrobku společnosti Yara, kde jsou obsaženy najednou všechny klíčové mikroprvky ve stejném poměru jako v optimálně vyživené rostlině. Pro obilniny to je YaraVita Gramitrel, YaraVita Brassitrel je určen do řepky a YaraVita Betatrel do porostů cukrovky. Druhou možností je kombinování listových hnojiv obsahujících jednotlivé mikroprvky. Tak je možné na základě rozboru rostlin reagovat na nedostatek konkrétní živiny, vysvětloval Tomáš Sláma.
Pěstitelé ovoce a zeleniny mohou využít k základnímu hnojení produkty YaraMila Complex a PG Mix. Ty představil Pavel Janík, oblastní manažer pro střední, východní a severní Čechy. Prvně jmenované bezchloridové prilované NPK hnojivo je obohaceno hořčíkem a mikroprvky. Díky svému složení je vhodné na základní hnojení polní zeleniny, zeleniny ve fóliovnících a na záhonech pro základní hnojení jahod a drobného ovoce, ovocných stromů, lesních a okrasných školek či sportovních a okrasných trávníků. U plodin s delší vegetační dobou lze tímto hnojivem přihnojit plodiny i během vegetace v dělených dávkách. PG Mix je vhodným práškovým hnojivem například pro přípravu profesionálních substrátů.
Pro přihnojování kapkovou závlahou, takzvaná fertigace, doporučoval Pavel Janík hnojivo Yara Liva Calcinit. Jde o plně vodorozpustné hnojivo obsahující dusík a vápník. V polních podmínkách i menších zahradách nachází uplatnění krystalické vodorozpustné NPK hnojivo s mikroprvky pod značkou Kristalon. Společnost Yara Agri jej nabízí ve velkých baleních a pro zahrádkáře vyrábí společnost Agro CS, a. s, balení menší.
Řadu hnojiv společnosti Yara Agri lze míchat a společně aplikovat s přípravky na ochranu rostlin, potvrdil Tomáš Sláma. „Svým zákazníkům poskytujeme tyto informace na našich internetových stránkách. Tam má uživatel možnost zjistit, zda lze naše výrobky míchat s konkrétním přípravkem na ochranu rostlin,“ dodal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down