14.05.2008 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po slizni upravit, až pak prodat

V posledních letech přestává být posklizňová úprava a skladování doménou výkupních organizací. Stále více zemědělců se snaží nejen ušetřit na posledních pracovních operacích s úrodou, ale mít také možnost rozhodovat o prodeji vlastního produktu. Ceny zemědělských komodit jsou často příznivější až několik týdnů či měsíců po sklizni než v okamžiku, kdy je zemědělec nucen prodat svou úrodu hned z pole.

Se zájmem zemědělců o produkty rostlinné výroby i po sklizni přichází nabídka menších strojů na posklizňovou úpravu. Jednou ze společností, které tento sortiment nabízejí je firma JK Machinery, s. r. o. Ta představila část svého sortimentu na letošním desátém ročníku veletrhu Techagro v Brně. „Svým zákazníkům nabízíme projekci návrhu, výrobu stroje, jeho montáž, uvedení do provozu a samozřejmostí je i záruční a pozáruční servis. Součástí našich služeb je i poradenská činnost,“ vysvětloval Ing. Jiří Janeček, jednatel společnosti JK Machinery. Ve výrobním programu Divize potravinářské stroje naší společnosti jsou linky na čištění osiv a drobných semen, posklizňové linky včetně skladovacích zařízení, linky na zpracování zemědělských plodin pro potravinářské využití, extruzní linky a další typy strojů, představil Ing. Janeček.

Co zohlednit při nákupu
Při výběru stroje na posklizňovou úpravu je třeba zohlednit několik parametrů, zdůrazňoval Ing. Kubart st., technický ředitel JK Machinery a zároveň konstruktér strojů na posklizňovou úpravu a zpracování zemědělských produktů. Podle něj je důležitým znakem hodinový výkon stroje, tedy množství, které je za jednotku času schopen zpracovat. Často přehlíženým parametrem jsou však náklady na provoz, varoval Ing. Kubart.
Případný zájemce o čističku by se měl také zajímat o způsobu a možnostech přestavení. V menším podniku jeden stroj často slouží k čištění více druhů rostlinných materiálů. Proto je důležitý také čas jaký potřebuje obsluha na vyčištění stroje a výměnu sít, dodal Ing. Kubart.
Síta a pak proud vzduchu
V sortimentu společnosti JK Machinery najdeme například čističku obilí nejčastěji sestavenou ze sítového třídiče PVT a aspirační skříně s recirkulací vzduchu PASR. Toto zařízení slouží k čištění všech zemědělských plodin od nečistot a příměsí. Ing. Kubart uvedl, že je možné stroj postavit tak, aby dosahoval výkonu od dvou do osmdesáti tun za hodinu podle přání zákazníka. Proto se tato čistička obilí hodí především pro trvalý provoz a větší podniky.
„Základem čističky je síto,“ začal popis stroje Ing. Kubart. „Používáme dvojici nad sebou umístěných sít. Hrubé nečistoty zůstávají na horním a zbylý materiál propadá na dolní síto, tam se zachytí zrno a nejjemnější nečistoty propadají dál.“ Síta čistí pryžové kuličky. Podle požadavku odběratele jsou stroje vybaveny síty pro různé plodiny. Pracovní kmity zajišťuje dvojice vibromotorů.
Navazující aspirační skříň odděluje lehké nečistoty, navíc vestavěný permanentní magnet zachycuje případné kovové příměsi.

Jednoduchá konstrukce
Druhým představeným strojem byl univerzální sítový třídič KUT. Ten se hodí pro posklizňové ošetření zemědělských plodin pro menší zemědělské podniky i pro speciální účely třídění a prosévání, vysvětloval Ing. Kubart. Podle něj to je především díky jednoduché stavebnicové konstrukci. Čistička KUT může čistit všechny druhy obilovin a další plodiny, jako jsou mák, pohanka, kukuřice nebo bob. Univerzální sítový třidič vyrábíme v mnoha variantách se dvěma až osmi síty v jedné nebo ve dvou řadách, upřesnil Ing. Kubart. Dvojice sít zajišťuje odstranění větších a menších nečistot než je základní produkt na základě rozdílu velikosti jednotlivých částic. Navazující odsávání lehkých nečistot odstraňuje zejména obalové části zrna, prach apod.
Česká republika se během posledních let stala největším producentem máku na světě. Své uplatnění v zemědělských podnicích proto nachází separátor makoviny KUTM. Společnost JK Machinery ho nabízí ve dvou variantách - dvousítové a zjednodušené jednosítové. Při pohybu po sítě dochází k přesýpání makoviny a tak se maková semena uvolňují a propadají. Maximální výkon tohoto stroje (10 t/hod.) nabízí varianta s plochou sít dvakrát čtyři metry.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down