16.05.2008 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jarní polní den s českými odrůdami

První letošní přehlídka pokusů s odrůdami obilnin a luskovin byla zajisté největším lákadlem již tradiční akce společnosti Selgen, a. s., pořádané na Šlechtitelské stanici Stupice. Velká účast pěstitelů i odborníků z výzkumných pracovišť, osivářských či chemických firem a dalších zájemců dokládá, jak je tato akce ceněna. Jen výjimečně je totiž možné vidět tak široký sortiment odrůd přímo na poli již na začátku vegetace, kdy se o řadě agrotechnických opatřeních teprve rozhoduje.

„Letošní rok je výjimečný velkými rozdíly v průběhu vegetace na různých lokalitách. Někdo sel již v únoru, někde není zaseto ještě dnes,“ zaznělo na úvod akce uskutečněné na konci dubna. „U porostů obilnin, které jsou již nyní přihnojeny produkční dávkou hrozí poléhání. Nezbytné bude v takovém případě použití morforegulátoru,“ vyplynulo mimo jiné z úvodního slova Dr. Ing. Pavla Horčičky ředitele šlechtění.

Odrůdy pro české podmínky

Převážná část dalších vystoupení se kromě agrotechnických doporučení věnovala představení odrůdových novinek. A těch je pro letošek celá desítka a až na jedinou odrůdu všechny byly vyšlechtěny v Čechách, tj. na stanicích akciové společnosti Selgen.
Ačkoliv jde o odrůdy obilnin, luskovin i pícních druhů, všechny mají některé společné vlastnosti, jež vyplývají právě z jejich původu. Je to především adaptabilita k domácím podmínkám. U odrůd ozimých plodin to konkrétně znamená např. výbornou zimovzdornost.

Potravinářské i krmné pšenice

První představenou novinkou byla ozimá pšenice Sakura vyšlechtěná právě na pořádající Šlechtitelské stanici ve Stupicích. Jak uvedl Ing. Ondřej Veškrna, poloraná Sakura se vyznačuje vysokým a stabilním výnosem, výbornou odolností k listovým chorobám či vynikající odolností ke klasovým fuzariózám. Pokusy prokázaly nízký obsah mykotoxinu DON v zrně právě této odrůdy oproti ostatním v infekčním pokusu testovaným odrůdám. I přes vysokou výnosnost (výnos zrna nebo výnosový potencuiál) Sakura nepoléhá. Využití najde jako krmivo či při k výrobě bioetanolu, jehož velkou výtěžnost při testování prokázala.
Ing. Ludmila Bobková přestavila odrůdu Bohemia vyšlechtěnou na stanici v Úhřeticích. Jde o ozimou pšenici potravinářské jakosti A, s vysokým výnosem, výbornou mrazuvzdorností a velmi dobrým zdravotním stavem. Ze sortimentu ostatních odrůd se vymezuje svojí raností. Proto ji lze dobře využít i jako předplodinu pro řepku.
Další odrůdou ozimé pšenice pocházející se stupického šlechtěná je Sultan. Dr. Ing. Pavel Horčička zmínil její následující vlastnosti - vysokou a stabilní potravinářskou jakost, vynikající kvalitu pečiva z jeho zrna, dobrou odolnost padlí travnímu, vysokou odolnost k septoriózám. V některých vlastnostech může Sultan pěstitelům připomenout známou odrůdu Ebi, neboť právě z jejího křížení pochází.
Dr. Ing. Pavel Horčička hovořil také o odrůdě Septima. Je to jarní pšenice pekařské jakosti A charakteristická vysokou výnosností. „Tato odrůda má výnosový potenciál přes 10 t/ha,“ zaznělo na adresu Septimy mimo jiné ve Stupicích. Krátké stéblo a tudíž odolnost k poléhání, jsou jejími dalšími přednostmi.

Ječmeny se sladovnickou kvalitou

Aksamit je novinkou s sortimentu jarních ječmenů. Vyšlechtěn byl rovněž ve Stupicích. Podle slov Ing. Lenky Stemberkové se Aksamit hodí do všech výrobních oblastí, neboť se vyznačuje dobrou plasticitou. Komise pro hodnocení kvality odrůd sladovnického ječmene Aksamit zařadila mezi odrůdy vhodné k výrobě českého piva. Výjimečný je tento jarní ječmen plnou odolností k padlí travnímu. Jak Ing. Stemberková vysvětlila, jeho rezistence je dána přítomností genu mlo.
Ze zahraničního šlechtění firmy Nickerson, jejíž odrůdy Selgen v Čechách zastupuje, pochází jarní ječmen Westminster. Je to výnosná odrůda vhodná do všech oblastí, je rovněž odolná padlí travnímu. Mimo jiné byla zmíněna vysoká HTZ a vysoký podíl předního zrna této odrůdy.

Oves především pro koně

Oves setý Raven vyšlechtěný na stanici v Krukanicích zaujme především svojí černou pluchou, která jej spolu s vysokým obsahem bílkovin v zrně předurčuje především ke zkrmování sportovními a chovnými koňmi. Ing. Josef Čapek, CSc., uvedl i další vlastnosti. Jde o polopozdní odrůdu se středně velkým zrnem, s dobrou odolností k poléhání, je možné ji pěstovat ve všech výrobních oblastech.

Nové odrůdy jetele i hrachu

Ačkoliv obilniny tvoří gró letošních novinek, své zástupce mezi nimi mají i odrůdy ostatních plodin.
Ing. Roman Tyller ze Šlechtitelské stanici Chlumec nad Cidlinou představil dvě nové odrůdy diploidního jetele lučního – Garant a Bonus. Obě jsou podle jeho slov středně rané, výnosné, s rychlých jarním růstem a rychlým obrůstáním po sečích. Pochlubit se mohou také dobrou mrazuvzdorností a zdravotním stavem.
Také zástupce Šlechtitelské stanice Lužany se mohl pochlubit výsledkem své práce v podobě nové odrůdy. Ing. Josef Kreuzman pohovořil o poloraném žlutosemenném hrachu Slovan. Je to výnosná bezlistá odrůda vhodná do všech oblastí pěstování, se středně velkým semenem, velmi dobrou odolností k poléhání a k celému komplexu kořenových a krčkových chorob.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down