29.05.2008 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká květinová výstava slavila padesáté výročí

Celorepublikově známá zahradnická výstava a veletrh se sídlem na olomouckém výstavišti Flora se konala v letošním roce již po padesáté. Vznik Flory Olomouc se datuje do roku 1958 a je tedy nejen největší, ale také nejstarší českou květinovou výstavou.

Za účasti komunálních firem z Olomouce, Prostějova, Přerova, Šumperka a Lipníku se 24. srpna 1958 konala první regionální Výstava květin podniků místního hospodářství. Již první ročník této přehlídky výpěstků květin, okrasných dřevin, zahradní architektury a vazačství navštívilo v Olomouci 62 tisíc návštěvníků. Třetí ročník v roce 1960, který přilákal na výstaviště 118 tisíc návštěvníků, se už konal jako Celostátní výstava okrasného zahradnictví.

Krátký pohled do historie

Neuvěřitelnými 330 tisíci návštěvníků se mohl pochlubit V. celostátní ročník výstavy v roce 1964; VI. ročníku se zúčastnili vůbec první zahraniční návštěvníci – Dáni a Nizozemci.
Vlastní název Flora Olomouc se v titulu zahradnických výstav objevil poprvé v roce 1967. Výstavy s jarním i letním během probíhaly původně v lichých letech, v sudých se o ně Olomouc dělila s Bratislavou. Od roku 1990 byla Flora Olomouc téměř výhradně jarní výstavou, k tradici jarní i letní etapy se výstaviště vrátilo v roce 2000.
Zahradnické přehlídky už od svého začátku přitahují do Olomouce každoročně stotisícové davy návštěvníků. Celkový počet těch, kteří během padesátileté historie výstav prošli jejich branami, se pomalu blíží pěti milionům.
Tradičními partnery a spolupořadateli výstav jsou Český zahrádkářský svaz, Svaz květinářů a floristů ČR a Svaz školkařů ČR.

Flora Vivat jako pozvánka

Velmi milou a zajímavou se ukázala netradiční živá pozvánka na květinovou výstavu. Oslavy půlstoletí českých květinových výstav v Olomouci odstartovala Flora Vivat – komponované představení na mytologické téma. Příběh bájného řeckého pěvce Ariona a bohyně jara Flory shlédli zájemci u Arionovy kašny na Horním náměstí před radnicí. K úspěchu premiérové živé pozvánky přispělo i krásné květinové aranžmá kašny. Na něm se podíleli špičkoví čeští floristé ze Svazu květinářů a floristů ČR (SKF ČR).

Ústřední téma výstavy

Tvůrci expozice v pavilonu A se pro jednotlivé výstavy nechávají inspirovat novým specifickým tématem. V letošním jubilejním roce nesla hlavní expozice název Krajina snů. Paletu barev jarních květin, lilií, narcisů, tulipánů, hrnkových a balkonových květin doplnily výpěstky členů Svazu květinářů a floristů ČR.
Padesát let zahradnických výstav přiblížila přehlídka s názvem Procházka historií květinových výstav v Olomouci. Vedle posterů s dobovými fotografiemi a stručnými informacemi o historii výstav překvapili pořadatelé zajímavou přehlídkou představující formu a rostliny typické pro květinová aranžmá od padesátých let do současnosti.

Soutěž v aranžování květin

K oslavám jubilea přispěla i letošní jarní soutěž v aranžování květin s tématem Oslava padesátin. Soutěžící měli za úkol vytvořit originální vázanou kytici a květinovou přízdobu dárku. Celkově se utkalo 26 soutěžících, 14 juniorů a 12 seniorů. Porota složená z předních českých floristů a zástupců SKF ČR ohodnotila jako nejlepší v juniorské kategorii studenty Střední odborné školy zahradnické a Středního odborného učiliště Rajhrad Karolínu Flaschkovou a Vojtěcha Lazeckého. V seniorské kategorii získala první místo Klára Jordánová z MZLU v Brně, Zahradnické fakulty Lednice.

Venkovní plochy

Návštěvníci měli možnost obdivovat rekonstruovanou, trvalkami a jarními květinami osázenou hlavní alej Smetanových sadů. Cibuloviny nechyběly ani v obnovené, takzvané Holandské zahradě, kde vysadili zahradníci výstaviště Flora pro tuto příležitost více než deset tisíc kusů cibulovin. Volně přístupné byly tradičně sbírkové skleníky výstaviště s exotickou florou i faunou.
Na své si při jarní Floře Olomouc přišli drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří do Olomouce zamířili za prvními jarními nákupy. Především jim byly určeny Jarní zahradnické trhy s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického a doplňkového zboží a veletrh Hortifarm zaměřený na zahradní mechanizaci.

Udělovaná ocenění

Nejvyšším odborným uznáním výstav Flora Olomouc je cena Novitas Olomucensis. Ocenění je určeno novinkám okrasných rostlin výrazně nových vlastností a tvarů, možností pěstování a užití. Letos odborná porota vybrala ze tří přihlášených exponátů kolekci hrnkových lilií Lily Look. Jde o ojedinělou skupinu nízkých lilií, která se doposud v širším sortimentu druhů lilií nemnožila a nepěstovala. Její zásadní předností je geneticky zafixovaná zakrslost růstu. Výhodou je mimo jiné též možnost pěstování v nádobách, které umožňuje její široké použití. Přihlašovatelem byla společnost Jošt Import, Heřmanův Městec, šlechtitelem novinky firma Mak Breeding, Nizozemsko.
V soutěži o nejlepší expozici si na ploše do 20 m2 nejlépe vedla Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola, Mělník. Na ploše s výstavní plochou do 50 m2 zaujala porotu nejvíce expozice společnosti Smithers – Oasis, Czech Republic, s. r. o., Jezbořice. Na ploše větší než 51 m2 získal nejvyšší ocenění Svaz květinářů a floristů ČR
Nejenom, že na samotné Floře Olomouc jsou udělována mnohá ocenění, i samotná Flora jedno získala. Jde o ocenění Aura, o vyhodnocení nejlepší a nejpoutavější expozice v roce 2007. Tuto soutěž vyhlašuje Sova ČR, profesní společenstvo veletržního průmyslu. Ocenění Aura je rozděleno podle velikosti expozice do čtyř kategorií, olomoucká Flora získala první místo v té největší, přesahující plochu 300 m2, a to za nejlepší kompozici výstavního prostoru. Druhé místo za rok 2007 získala expozice SKF ČR, jejímž architektem i spolurealizátorem byla Ing. Marie Bittnerová.

Letní etapa se již připravuje
V Olomouci se na jaře bylo opravdu na co dívat. Letošní jarní Flora jistě nikoho nezklamala a už teď se pořadatelé připravují na letní etapu. Ta se bude konat ve dnech 21. až 24. srpna a vedle květin pozdního léta nabídne speciální expozici botanických zahrad ČR s názvem Život v mokřadech či květinové dekorace historických dětských kočárků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down