10.06.2008 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tulipány v Průhonicích

Hlavním posláním Dendrologické zahrady v Průhonicích je studium genofondu domácích a cizokrajných dřevin. Vedlejším, ale neméně důležitým posláním, je přiblížení laické veřejnosti širokého sortimentu dřevin, trvalek a dalších okrasných rostlin. Na přelomu dubna a května se proto v zahradě konala výstava tulipánů a jarních cibulovin.

Ti, kteří zahradu navštívili v časnějším termínu, mohli obdivovat více než 100 000 cibulovin – narcisů, tulipánů či drobných cibulovin v podrostových výsadbách. Výstava tulipánů byla v tomto roce především v odstínech červené a černé. Pro odlehčení barevné kompozice vybrali v Průhonicích i několik odrůd bílých a růžových. Na rozdíl od minulých let, kdy představovali zhruba 100 odrůd tulipánů, vysadili pracovníci Dendrologické zahrady pouze 30 odrůd, ale ve větších plochách. Použili především pozdní odrůdy a výstava mohla tedy být proti původním předpokladům prodloužena do 18. května.
Vedle bohatých sbírek kvetoucích tulipánů zaujaly návštěvníky časně kvetoucí keře jako kdoulovce, zlatice a tavolníky v bohatých kolekcích. Postupně již nakvétaly rhododendrony všech možných velikostí a barev společně s azalkami, jejichž krása každoročně naláká do Dendrologické zahrady spoustu návštěvníků. Počty těchto kvetoucích keřů přesahují stovky odrůd. V květnu nakvétají okrasné jabloně. Nově vytvořené záhony pivoněk a kosatců v široké barevné škále překvapí i naprostého laika.
V průběhu letních měsíců naláká mnoho návštěvníků bohatá sbírka růží a postupně přejde jejich pozornost na kvetoucí jiřinky, podzimní trvalky či okrasné trávy.
Proč si také nenajít čas pro strávení příjemné chvilky v Průhonické zahradě?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down