26.06.2008 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bramboráři zaujali vyčkávací pozice

Nízké ceny brambor z loňské sklizně neodradily bramboráře u nás ani v Evropě od pěstování tradiční komodity. Podle dosavadních odhadů zůstává letošní výměra brambor stejná jako loni a pokud přeci jen dojde k poklesu ploch, nepůjde o nijak zásadní změnu. Tato důležitá informace zazněla mimo jiné na semináři upořádaném Ústředním bramborářským svazem České republiky (ÚBS ČR) na začátku června v Čelákovicích.

„Bramborový kolotoč nezastavuje,“ těmito slovy zahájil setkání konané právě v době prolínání dvou bramborářských sezón Ing. František Novák, CSc., předseda ÚBS ČR.
Jak uvedl, každoročně předchozí bramborářská sezóna ovlivňuje tu následující. Letos to bylo současně v několika ohledech.

Špatná kvalita sadby ovlivní výnos i jméno

Loňský rok byl typický velmi špatnými výsledky při množení sadby. Silný výskyt virových chorob byl důvodem neuznání mnoha partií. Podle Ing. Lubomíra Šantrůčka z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) bylo neuznáno 23,7 % a sestupněno 4,6 % ploch. S neuznanou sadbou se však obchodovalo. Ze strany pěstitelů byla důvodem poptávka po sadbě žádaných odrůd, ze strany obchodníků snaha prodat. „Doplatí na to obě strany,“ komentoval situaci Ing. Novák. Pěstitelé snížením výnosů, neboť porosty z těchto partií jsou ve velmi špatném zdravotním stavu, obchodníci ztrátou dobrého jména. Přestože se jedná o ojedinělé případy především v ranobramborářské oblasti, je podle Ing. Nováka nutné se jimi zabývat, neboť spoluvytvářejí obraz celého českého bramborářství.

Konkurence ostatních plodin

Druhým aspektem prolínání sezón je ovlivnění ceny brambor z nové sklizně velikostí zásob a cenou loňských brambor. Loňská cena byla nízká a brambory jsou stále na skladech, což příznivé ceně nenahrává. Jak doplnil Ing. Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, podle aktuálních informací burzy v Hannoveru by cena v listopadu 2008 měla být na úrovni 2,63 Kč/kg, cena v dubnu 2009 na úrovni 3,75 Kč/kg.
I tento ne příliš optimistický předpoklad umocněný navíc silnou konkurencí ostatních plodin, jejichž rentabilita pěstování je na zcela jiné úrovni, pěstitele od založení nových porostů neodradila. Průzkum ÚBS ČR ukázal, že plochy brambor jsou zhruba stejné jako loni. Podobně by tomu mělo být i celé Evropě. Podle Ing. Nováka bramboráři zaujali vyčkávací pozice a zatím jen sledují vývoj situace na trhu. Zkušenosti předchozích let ukázaly, že odhadovat další vývoj je velmi obtížné, neboť dochází k velkým zvratům.
Jedno je však jisté, uspět na trhu mohou pěstitelé pouze s bramborami s vnitřní i vnější kvalitou. Ačkoliv spotřebitelé z tohoto požadavku mírně slevili v roce 2006, kvalita brambor je opět jednoznačným argumentem, jak zvýšit spotřebu této tradiční potraviny.

Výměra sadby vzrostla

O tom, že bramboráři nevidí svoji budoucnost černě, svědčí i to, že letos mírně vzrostla plocha sadbových brambor. Ing. Šantrůček uvedl, že letos byla přihlášena k uznávacímu řízení plocha 4005 hektarů, přičemž loni to bylo 3909 hektarů. Množí se 198 odrůd, 32 z nich bylo zařazeno nově. Mezi odrůdy, jejichž množitelská plocha je největší, patří Adéla, Impala, Magda, Collete, Rosara, Dali, Laura, Ornella, Madelaine, Marabel, Princess, Red Anna, Santana, Saturna, Westamyl a další.
Odrůdové skladbě se ve své přenášce věnoval také Ing. Václav Čermák z ÚKZÚZ, jenž informoval o nově povolených odrůdách. Jsou jimi Vendula, Bella, Verne, Opal a Priamos.

Aktuální technologie pěstování

Specialisté z VÚB informovali v Čelákovicích o novinkách v agrotechnice brambor a aktuálních opatřeních v ochraně rostlin. Ing. Pavel Kasal, Ph.D., zmínil mimo jiné možnost lokální aplikace hnojiv, díky níž dochází k jejich lepšímu využívání. Ing. Ervín Hausvater, CSc., varoval před letos opět silným náletem mšic, jež jsou nebezpečným přenašečem virových chorob. Při ochraně proti mandelince bramborové apeloval na střídání přípravků, aby se zabránilo vzniku rezistence. Upozornil také možný silný výskyt plísně bramboru v letošním roce. Nahrává tomu dosavadní průběh počasí.

První letošní sklizně

Vyvrcholením akce je prohlídka pokusů na zkušební stanici ÚKZÚZ v Přerově nad Labem a seznámení se s výsledky prvních letošních sklizní. Tamní odborník Ing. Vít Vašát, CSc., představil agrotechniku pokusů. Brambory byly letos sázeny 28. března. Jsou pěstovány pod závlahou a podle typu pokusu jsou či nejsou zakryty netkanou textilií. Tu letos v Přerově odstraňovali 17. května. Prvně se sklízelo 27. května, druhý termín sklizně byl 3. června. Při této sklizni daly v pokusu s použitím netkané textilie nejvyšší výnos odrůdy Monika (25,1 t/ha), Ambra (24,51 t/ha) a Everest (22,75 t/ha). Bez použité textilie zvítězila opět Monika (23,29 t/ha), následovaná zatím anonymní novou odrůdou (19,81 t/ha) a Magdou (19,36 t/ha). Jak Ing. Vašát na závěr zhodnotil, oproti loňskému roku jsou i přes přísnější třídění v průměru výnosy většiny odrůd vyšší.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down