09.10.2008 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veltruské porosty letniček v květu

Desítky druhů a kultivarů letniček v plném květu mohli shlédnout návštěvníci Dne otevřených dveří šlechtitelské stanice Sempra Praha. Odborná i laická veřejnost tak měla ve Veltrusech jedinečnou příležitost se blíže seznámit s činností a dosaženými výsledky stanice v rámci prohlídek porostů těchto oblíbených květin.

Sempra Praha, a. s., se řadí mezi naše největší šlechtitelské a semenářské organizace v České republice. Mezi hlavní činnosti společnosti patří šlechtění květin a zeleniny, produkce okrasných výpěstků a obchod s ovocnými druhy, včetně jejich množení a šlechtění. Aktivity firmy zasahují i do oblasti strojírenství, zejména výroby ocelových konstrukcí a skleníků. Sempra Praha spolupracuje s několika zahraničními partnerskými semenářskými a šlechtitelskými organizacemi prostřednictvím svých šlechtitelských stanic.
Jednou z nich je i pracoviště ve Veltrusech, které se zabývá udržovacím šlechtěním a novošlechtěním letniček, produkcí a prodejem zeleninové a květinové sadby. Historie šlechtitelských aktivit se ve Veltrusech datuje od roku 1947, kdy vzniklé poválečné organizace začaly se šlechtěním rostlin na bývalých polnostech zámeckého panství. V roce 1977 se na pozemcích výhradně začíná se šlechtěním zeleniny pod hlavičkou Výzkumného a šlechtitelského ústavu zelinářského v Olomouci. Mezi nejznámější odrůdy, které tam byly vyšlechtěny, patří například mrkev Olympie, brukev Violeta nebo fazol Veltruská Saxa.
Důležitým mezníkem v historii stanice byl rok 1981, kdy do Veltrus bylo přesunuto šlechtění a novošlechtění letniček, dvouletek a trvalek společnosti Oseva. Z kapacitních i ekonomických důvodů se postupně omezovalo šlechtění trvalek a dvouletek. Stanice se nyní věnuje především udržovacímu šlechtění a novošlechtění u více než 150 odrůd a druhů letniček.

Udržovací šlechtění
Dny otevřených dveří ve šlechtitelské stanici ve Veltrusech jsou navštěvovány především zástupci semenářských závodů, které se zabývají výrobou nebo distribucí osiva. Neméně významnými návštěvníky byli také pracovníci městských a obecních úřadů, kteří přijeli do Veltrus se seznámit s bohatou druhovou i odrůdovou nabídkou letniček vhodných k osazování veřejných prostranství. V průběhu prohlídky dvouhektarových porostů letniček Ing. Jiří Porš, vedoucí šlechtitelské stanice, představil návštěvníkům jednotlivé druhy a odrůdy rostlin. Vyzdvihl jejich přednosti, dekorativní hodnotu a možnosti jejich použití ve výsadbách jak do volné půdy, tak do nádob. V závěru prohlídky byli účastníci Dnů otevřených dveří seznámeni s udržovacím šlechtěním, které se ve Veltrusech provádí. Jeho cílem je udržování existujících odrůd na úrovni, kterou měly v době registrace. Vlastnosti odrůdy stále ovlivňují biologické faktory. Aby si odrůda i po letech zachovala svoje charakteristické znaky, jež získala v průběhu svého šlechtění, je nezbytné u ní provádět negativní i pozitivní výběr. K hodnotícím měřítkům při výběru matečných rostlin z porostu patří například barva a velikost květu, celkový habitus rostliny, ranost kvetení nebo schopnost dobře semenit.
Výsadba stovek sazenic jedné odrůdy umožňuje sledovat jednotnost porostu jak ve výšce, tak i kvetení (barvě a množství květů). Právě tyto vlastnosti dané odrůdy rozhodují o jejím zařazením do osazovacích plánů plošných výsadeb na veřejných prostranstvích.

Stanice s dobrou pověstí
Stálý zájem domácích i zahraničních odběratelů osiva potvrzuje skutečnost, že šlechtitelská stanice ve Veltrusech si za svá dlouhá léta působnosti vybudovala dobrou pověst producenta kvalitního osiva.
Přestože udržovací šlechtění a produkce osiva je velice náročnou prací po stránce časové i organizační, osivo z Veltrus se vyznačuje vedle dobré klíčivosti i odrůdovou pravostí. Kromě služeb spojených s osivem a sadbou se ve stanici věnují projektování osazovacích plánů. Výběr druhů a odrůd rostlin pro budoucí výsadbu se odvíjí především od světelných podmínek osazovací plochy a jejího účelu využití. Na více frekventovaná místa, jako jsou například dětská hřiště nebo školních prostranství, se vybírají rostliny, jež lépe odolávají mechanickému poškození a dobře regenerují. Ve spolupráci s dceřinou organizací Sempra Flora Holice, s. r. o., plánují ve Veltrusech rozšíření svých služeb i o výsadby rostlin do nádob a závěsných košů.
A kde je možné se setkat s letničkami z Veltrus? Zkrášlují například veřejná prostranství městské části Prahy 3, města Litoměřic nebo Klatov, které jsou proslaveny nejenom svojí Černou věží, ale i květinovou výzdobou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down