15.01.2009 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pivo v novém roce s dobrou duší

Naprostá většina zdrojů, které popisují poeticky složení piva, uvádí, že duší tohoto nápoje je slad. Česká republika je díky pěstitelům jarního ječmene a sladařským provozům na našem území významným producentem a také vývozcem sladu. Největší podíl na výrobě této komodity má u nás akciová společnost Soufflet Agro. Ta loňskou sklizeň hodnotí jako velmi dobrý ročník z pohledu sladařů.

Hodnocení sklizně jarního ječmene, kvality sladu, ale i situace na trhu s těmito komoditami a pivem zaznělo na sérii seminářů, které zmiňovaná společnost Soufflet Agro, a. s., uspořádala v závěru loňského roku.
Podle společnosti Soufflet Agro patří hlavní podíl pěstovaných odrůd jarního ječmene pro výrobu sladu u nás čtyřem odrůdám. Z nich se za poslední dva roky vyrobila většina sladu (více než 80 %). Loni byl nejpěstovanější odrůdou Sebastian (26,5 %) těsně následovaný odrůdou Prestige (25,6 %). Jak uvedl Ing. Miroslav Mucha, manažer jakosti společnosti Soufflet Agro, dohromady mají více než polovina množství z nakupovaných odrůd. Dvacetiprocentní podíl přesáhly ještě odrůdy Malz a Jersey. Významnější podíl mají ještě odrůdy Bojos (6,1 %) a Xanadu (4,9 %), které meziročně téměř zdvojnásobily objem mezi nakupovanými odrůdami. Naopak mírný pokles (na 2,3 %) v roce 2008 zaznamenala odrůda Tolar.

Historicky nejvíce sladu
České sladovny z 98 % vyrábějí slad českého typu, zbytek tvoří mnichovský, diastatický, karamelový a barevný slad a dále menší množství pšeničného sladu.
České sladovny, obchodní dohromady s pivovarskými, se loni mohly pochlubit největší výrobou sladu v historii ČR, konkrétně 527 549 tun. To připomněl na semináři v Bezně u Mladé Boleslavi Ing. Milan Holý, ředitel Sladovny Nymburk. Akciová společnost Sladovny Soufflet ČR, kam patří i Sladovna Nymburk, vyrábí téměř 62 % sladu v Česku. Z celkové produkce bylo exportováno přibližně 224 750 tun (43 %) do více než dvaceti zemí, což je třetí nejvyšší množství v historii. Dovozci českého sladu jsou vedle Polska (53,1 %), Rumunska (16 %), Německa (9,5 %) a dalších evropských států také Japonsko, Kuba, Vietnam nebo Srí Lanka.
„Sladovny Soufflet ČR, a. s., plánují rozšířit roční kapacitu produkce sladu na 370 tis. tun, uvedl Ing. Holý. V současnosti sladovny provozují pět sladoven (Nymburk, Kroměříž, Hodonice, Prostějov a Litovel) a jejich výrobní kapacita je postupně navyšována instalováním nových technologií a rozšiřováním stávajících provozů. Tyto investice by měly být dokončeny na jaře 2009. Zvýšení celkové výrobní kapacity sladu způsobí nárůst množství vykupovaného ječmene v ČR, přislíbil ředitel sladovny Nymburk.

Nižší spotřeba na východ od nás
Rozšiřující se zpracovatelské kapacity a zájem o sladovnický ječmen u nás kontrastuje se situací v Rusku a na Ukrajině. Podle Ing. Holého má ječmen použitý při výrobě jednoho půlitru dvanáctistupňového piva hodnotu 0,7 Kč (v případě sladu to je 1 Kč). Přesto předloňský nárůst cen vedl ke změně v používání sladu pro výrobu piva. Specifickým příkladem, který uvedl Ing. Holý, je Rusko. Tato země má roční výstav 116 mil. hl piva, což při používání 15 – 16 kg sladu na hektolitr piva znamená spotřebu 1,7 – 1,8 mil. tun sladu. V roce 2008 však začaly ruské pivovary používat pouze 11 kg sladu na výrobu jednoho hektolitru piva. Namísto chybějícího množství sladu jsou využívány levnější suroviny jako například surogáty a enzymy. Podobně na vzniklou situaci reagovala i Ukrajina, a tak zde (??) vzniká přebytek z nevyužitých zpracovatelských kapacit, varoval Ing. Holý.

České pivovarnictví
Co se týká pivovarství, celkový výstav piva v roce 2007 u nás dosáhl objemu 19 897 tis. hl, což je o 0,6 % více než v roce 2006 a nejvíce v dějinách. V tuzemsku se spotřebovalo 16 306 tis. hl, tedy o 0,3 % více než v roce 2006. Roční spotřeba piva na jednoho obyvatele naší republiky za rok 2006 byla 158,1 litru. Jak zaznělo na semináři, nejdynamičtěji roste segment trhu nealkoholických piv. Na trhu lze v současnosti nalézt nejméně 24 nealkoholických piv, které vyrábí již osmnáct pivovarských skupin nebo jednotlivých pivovarů.
Celkový výstav piva v roce 2008 ze všech pivovarů klesl v České republice za prvních devět měsíců o 0,9 % na 15 265 184 hektolitrů, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o 132 584 hl méně. I tak jde o druhý nejvyšší výstav v historii českého pivovarství. Produkce pro tuzemsko činila 12 361 865 hl, což znamená v meziročním srovnání snížení o necelé dvě procenta. Tyto výsledky uvedl na začátku prosince výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Jan Veselý.
Podle něj pokračují rekordní nárůsty exportu českého piva. Celkem se vyvezlo 2 903 319 hl, to je téměř o čtyři procenta více než v roce 2007. Největšími odběrateli zůstává Německo a Slovensko. Výrazně se zvýšil export do Ruska, který se stal třetím největším dovozcem českého piva a předstihl tak Anglii.
České republice patří mezi největšími výrobci piva na světě sedmnáctá příčka. Nejvíce tohoto nápoje se vyrobí v Číně, USA a Rusku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down