20.01.2009 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelené srdce Evropy bije v Padově

V severoitalském městě Padova se dvakrát do roka koná mezinárodní zahradnický veletrh Flormart/Miflor. Loňského 57. ročníku se zúčastnilo více než tisíc dvě stě vystavovatelů, kteří svými zahradními a školkařskými výpěstky, mechanizací a ukázkami nejnovějších pěstebních technologií zaplnili 35 000 m2 výstavní plochy.

Mezinárodní zahradnický veletrh Flormart/Miflor se řadí počtem vystavovatelů i návštěvníků k největším zahradnickým veletrhům nejenom v Evropě, ale i ve světě. Kromě předních italských zahradnických firem má velký zájem o prezentaci svých produktů na tomto veletrhu i řada významných zahraničních společností. Ze dvou stovek zahraničních vystavovatelů bylo nejpočetněji zastoupeno Nizozemsko, Německo a Francie. Dále následovala například Belgie, Dánsko, Španělko a Velká Británie. Ze vzdálenějších destinací přijeli do Itálie zástupci firem z Austrálie, USA, Nového Zélandu nebo Číny a Vietnamu.

Třídenní veletrh navštívilo více než 27 tisíc návštěvníků z řad odborné veřejnosti, z toho 2500 bylo zahraničních návštěvníků z dvaceti jedna zemí. Z veřejného sektoru je akce hojně navštěvována zástupci měst a obcí zabývající se realizací a údržbou veřejné zeleně. Za nejnovějšími školkařskými novinkami přijíždějí každoročně do Padovy také zahradní a krajinní architekti. Početnou skupiny návštěvníků tvoří samotní producenti rostlinného materiálu a zástupci firem obchodujících se zahradnickým a floristickým zbožím.

 

Široká nabídka veletrhu

Prostřednictvím poutavých expozicí, umístěných v patnácti halách o celkové výstavní ploše 35 000 m2, prezentovaly jednotlivé společnosti své produkty a nabízené služby. Největší zastoupení měla již tradičně školkařská produkce – mladý rostlinný materiál určený k dopěstování, záhonové a balkónové rostliny, trvalky, vodní a bahenní rostliny, ovocné a okrasným dřevinám. Ve veletržní nabídce nechyběl ani bohatý sortiment pokojových rostlin okrasných listem a květem. Vystavovatelé ze zemí s tropickým a subtropickým klimatem představili návštěvníkům veletrhu bohatou nabídku exotických rostlin, které jsou v mnoha evropských zemích čím dál tím častěji používány jako sezónní solitérní rostliny.

V pavilonu věnovaném mechanizačním strojům a zařízením a pěstebním technologiím používaným ve školkařské výrobě se vedle pohyblivých plošin, postřikovačů pro ošetřování vzrostlé zeleně, výsevních a sázecích strojů mohli návštěvníci seznámit například s nejnovějšími technologiemi v oblasti hydroponie, zavlažování nebo balení, etiketování a transportu školkařských výrobků.

Nechyběly tam ani ukázky půdních substrátů, hnojiv a chemických a organických prostředků na ochranu rostlin. Venkovní plochy zaplnily mulčovací materiály, dekorativní kameny, zahradní nábytek, vodní fontány a jezírka. Floristické potřeby včetně bohatého sortimentu umělých a sušených rostlin byly vystaveny s pestrou nabídkou terakotových, plastových a kovových nádob odlišných tvarů a velikostí.

 

Tématicky zaměřené expozice

Organizátoři veletrhu rozdělili výstavní plochu do jednotlivých sekcí, které byly tematicky zaměřeny na konkrétní okruh zahradnické produkce, technologie nebo služeb.

Novinkou 57. ročníku Flormart/Miflor byla expozice nazvaná T-Verde – první  technologický salón zeleně, zaměřený na širší využití rostlin v městských aglomeracích a zavádění nových způsobů jejich ošetřování. Vertikální použití zeleně, střešní zahrady pro vodorovné a svažující se střechy, zelené konstrukce snižující prašnost a hlučnost, travním drnem vyztužené dlaždice a mnoho dalších možností, jak využít rostliny v urbanistickém prostředí, vzbudily velký zájem návštěvníků veletrhu. Součástí expozice v T-Verde pavilonu se staly koncepční ukázky nového pojetí dopravních ostrůvků, kruhových objezdů nebo zazeleňování přilehlých silničních svahů. Prvními vlaštovkami nových technologií jsou například dálkově řízená zařízení, pomocí kterých lze shromaždovat a uchovávat dešťovou vodu k následnému užitkovému použití nebo bezenergetické zavlažovací systémy.

Sekce Maver – technologie a služby městské zeleně, byla věnována především firmám, které se zabývají návrhy a realizacemi veřejné zeleně včetně golfových hřišť.

Pod názvem Vivigiardino se představily veškeré produkty a služby týkající se venkovní zahradní architektury, včetně zahradních doplňků. Pozornost byla věnována zejména inovačním výrobkům, jejich designu a vlivu na vytvoření optimální prostředí pro člověka.

 

Předávání ocenění

Součástí jarní i podzimní etapy veletrhu Flormart/Miflor je udělování hned několik cen zahradnickým produktům nebo osobnostem, který svými aktivitami obohatili zahradnický obor.

Cenu magazínu Oroflor získala v kategorii nejvíce inovační produkt určený pro profesionální pěstitele společnost Norcom SPA z Milána za Jiffy Speedypot. Jde o stoprocentně biologicky rozložitelné kontejnery zhotovené částečně z vláken rašeliníku a samotné rašeliny. Za novinku v sortimentu rostlin putovala cena do společnosti UmbraFlor, s. r. l., z italského Spelloa za klon jilmu, odolnému vůči grafióze jilmů (Dutch elm disease) – nebezpečné chorobou decimující porosty jilmů na celém evropském kontinentu. Z technických novinek představených na padovském veletrhu zaujal porotu spínací zavlažovací systém LEIT 2 společnosti Del Taglia SPA, napájený solární energií s možností dálkového programování.

Dalším oceněním novinářské poroty je cena časopisu Flormagazine, věnovaná novým zahradnickým produktům určeným pro hobby trh. Z první pětice oceněných výrobků jmenujme například sadu Hundred Metres od společnosti Bavicchi SPA obsahující vše potřebné pro založení trávníkové plochy o velikosti 100 m2.

Revoluční novinkou v ochraně rostlin je přípravek Ferramol Neudorff na hubení plžů se zastoupením železa a fosfátu, který je neškodný člověku a domácím zvířatům.

Cenou Flormagazin byla také poctěna společnost Valtl Raffeiner z Bolzana za nový způsob pěstování orchidejí druhu Phalaenopsis. Jde o umístění několika rostlin na vnější stranu hliněné trubky naplněné vodou, která tímto slouží zároveň jako rezervoár vody pro rostliny a zároveň zvyšuje vzdušnou vlhkost v jejich okolí.

Ocenění, pojmenované na památku mladého pěstitele květin, The Fabio Rizzi Plague, je udělováno významnému profesionálnímu pěstiteli, který svojí dlouhodobou činnosti obohatil zahradnický obor. Tentokrát se jim stal Paolo Zacchera, majitel školky La Compagnia del Lago v italském regionu Lago Maggiore, jenž se specializuje na produkci rododendronů, azalek a kamélií. Kromě své aktivní činnosti v několika květinových a školkařských asociacích je také autorem knihy Ho deciso di avviare una azienda di florovivaismo (Rozhodl jsem se provozovat okrasnou školku), prostřednictvím které promlouvá k mladým zájemcům o podnikání ve školkařském oboru.

 

Prosperita italského školkařství

Produkce a samotná struktura školkařských závodů zaznamenávají v posledních letech dynamické změny. Rozšířením Evropské unie na východ se enormně zvýšily možnosti nejenom exportu italské produkce, ale i importu zboží ze zemí bývalého východního bloku, zejména z Polska a Maďarska. Italští školkaři rychle zareagovali na nově vznikající možnosti exportu produkce především zařazením žádaných kultivarů a odrůd do svých pěstebních plánů, včetně zaváděním nových transportních a logistických systémů. Obrat vyexportovaných stromů a keřů vzrostl ze 111 mil. eur. v roce 2003 na 166 mil. eur v roce 2007. Zaznamenán byl i nárůst exportu ostatních venkovních rostlin ze 120 mil. eur v roce 2003 na 136 mil. eur v roce 2007. Přestože více než polovina exportovaných dřevin je určena zejména do zemí střední a severní Evropy, italská produkce pokrývá i poptávku Středozemních zemí, jako jsou Turecko, Řecko a Španělsko.

Produkce školkařských výpěstků tvoří důležitou část italské ekonomiky, z tohoto důvodu byl podzimní ročník Flormart/Miflor zaměřen nejenom na ukázku jednotlivých zahradnických produktů a služeb, ale především na navázaní nových a utužení stávajících obchodních vztahů jak s dodavateli, tak i odběrateli.

 

Prozatím optimistické hodnocení

Současná celosvětová krize se promítá do evropského obchodování s květinami a školkařskými výpěstky v menším měřítku, než je tomu v ostatních odvětvích, především pro jeho rychlou reakci na danou situaci a zaváděním nových inovačních procesů. S tímto prohlášením byl zakončen 57. ročník mezinárodního zahradnického a školkařského veletrhu Flormart/Miflor v severoitalském městě Padova. Přestože dopady zapříčiněné finanční krizí v USA se více či méně promítnou i do oblasti obchodování s květinovými a školkařskými výpěstky, doufejme že stejné, pokud ne lepší závěry zazní i v prohlášení z jarní etapy mezinárodního zahradnického veletrhu Flormart/Miflor , který se letos koná v Padově v termínu od 19. do 22. února 2009.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down