04.05.2009 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní výpěstky, kam oko dohlédne

V oblasti pěstování, prodeje a distribuce okrasných dřevin patří společnost Arboeko, s. r. o., mezi největší podniky v České republice. Byla založena v roce 1993 a postupně si na českém trhu vybudovala silnou pozici. K jejich zákazníkům patří profesionální podniky, jako jsou okrasné školky, městské úřady, realizační zahradnické firmy či zahradnická prodejní centra a stavební firmy

Hlavní sídlo firmy Arboeko se nachází v Obříství nedaleko Mělníka, pobočku mají ve Smržicích u Prostějova. Věnují se především pěstování solitérních keřů, konifer a dřevin v kontejnerech a jejich roční produkce dosahuje tři čtvrtě milionů. Specialitou, určenou především pro realizační firmy, jsou vzrostlé alejové a solitérní stromy ve 130 taxonech. Ty pěstují na ploše 90 hektarů a ročně jich prodají kolem 30 tisíc. Firma Arboeko se může pochlubit i vedoucí rolí v mezinárodním obchodě okrasných rostlin. Propojení vlastní produkce a široké škály dodavatelů zaručuje široký sortiment.

Již páté setkání
Ve sklenících společnosti nedaleko Mělníka se v nedávné době konal již 5. ročník akce Evropa v Obříství. První setkání v pořadí mělo zaměření spíše teoretické, s přednáškami. V současnosti se akce pojímá jako přehlídka sortimentu z produkce domácích i zahraničních školek. Vedle samotného rostlinného materiálu proběhla i výstava souvisejícího zboží, substrátů či kontejnerů.
Jak řekl jednatel společnosti Ing. Pavel Kafka, obrat od přednáškových setkání k prohlídce sortimentu zvolili na základě zkušeností zahraničních školkařů. „Viděli jsme, že školkařské firmy v zahraničí prezentují svůj nabízený sortiment formou kontraktačních výstav,“ vysvětlil, „tak jsme se také vydali touto vyzkoušenou a osvědčenou cestou“.
Letošní pátý ročník překvapil množstvím nabízeného rostlinného materiálu. Na ploše prezentovalo své zboží osmnáct školkařských firem z celé Evropy (především Nizozemsko, Belgie, Německo, Itálie) a ze sedmi tuzemských školek. Katalog vystavovaného zboží obsahoval asi 2100 položek okrasných dřevin, což je za pět let pořádaných přehlídek největší množství. Počítáno na taxony jich tam bylo odhadem osm set. Necelých 40 % prezentovalo zboží pocházející přímo z Arboeka.
Příprava této akce zabrala více než tři měsíce intenzivní práce. A ta se vyplatila – přehlídku během tří výstavních dní navštívilo zhruba 240 zástupců zahradnických center a celkově vystavené zboží obdivovalo či nakupovalo více než 700 návštěvníků. Nově vyzvala společnost Arboeko k návštěvě i studenty zahradnických škol a zástupce realizačních firem, kteří výstavu mohli shlédnout následně po dnech určených pro zahradnická centra.

Pro každého něco
Široký sortiment substrátů představily firmy BB com, s. r. o., či Agro CS, a. s. Dále firma Sinco Mělník, s. r. o., nabídla mimo jiné kontejnery, květináče a sadbovače, Zahradní centrum Karlova Koruna doplnilo vystavované zboží o zahradní pergoly či dřevěný venkovní nábytek. Mezi vystavovateli s neživým sortimentem figurovala i společnost Bohemiaseed, s. r. o., která nabízí potřeby pro zahradníky, pěstitele a floristy, své zboží prezentovali i zástupci Smithers-Oasis Czech republic, s. r. o.

Novinky v sortimentu
Pro lepší orientaci v široké nabídce rostlinných výpěstků obdrželi návštěvníci mapku výstavy a katalog se všemi nabízenými položkami uspořádanými abecedně. Vystavené zboží bylo přehledně označeno a opatřeno i doplňkovými tabulkami, které upozorňovaly například na to, že jde o domácí produkci či o novinku na českém trhu.
V ohromném množství nabízeného sortimentu byly méně známé dřeviny či odrůdy. Novinkou mezi vzpřímenými duby je Quercus cerris Curly Head. Vyznačuje se pokroucenými listy, které na podzim zhnědnou a vytrvají až do jara. Pro svůj nízký vzrůst, který dosahuje 2,5 až tři metry je vhodný i do zahrad rodinných domů. Vyhovuje mu slunečné a teplé stanoviště a nemá zvláštní nároky na půdu. Zlatožlutý Chamaecyparis obtusa Lukas u nás také není příliš známým kultivarem. Z opadavých listnatých dřevin použitelných do stříhaných i volně rostoucích živých plotů nás zaujaly Cornus sanguinea Wintersun a Winter Beauty. Oba kultivary mají žlutozelené letorosty, které vyniknou především na tmavém pozadí. Dorůstají výšky okolo dvou metrů a snesou znečištěné ovzduší. Nejsou náročné na umístění, doporučují se však spíše osluněná stanoviště, kde dojde ke krásnému vybarvení letorostů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down