27.05.2009 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahradnický veletrh je inspirací

Veletrh zahradní architektury, nábytku a techniky For Garden, který se koná v rámci výstavní akce pro bydlení, rodinu a volný čas For Family v Pražském výstavním areálu Letňany, patří k nejnavštěvovanějším jarním zahradnickým akcím Středočeského kraje. Účelem akce je seznámit širokou veřejnost s nejnovějšími trendy a inspiracemi zahradní tvorby.

Veletrh For Garden se řadí k nově pořádaným zahradnickým akcím. Přestože se teprve letos konal třetí ročník této akce, každoročně stoupající účast návštěvníků i vystavovatelů je dobrým ukazatelem toho, že akce tohoto druhu ve Středočeském kraji rozhodně chyběla. Účast na ní byla letos výjimečná, veletrh navštívilo 36 000 milovníků květin a zahradní tvorby. Produkty a služby spojené se zahradní tvorbou letos představilo v Letňanech přes 150 společností ze čtyř zemí – České republiky, Německa, Polska a Nizozemska.

 

Různorodá nabídka

Největšímu zájmu návštěvníků se těšily expozice zahradních architektů, realizačních firem a pěstitelů rostlinného materiálu. Prostřednictvím ukázkových výsadeb a prezentací již zrealizovaných zahradních ploch se návštěvníci veletrhu blíže seznámili s nejnovějšími trendy zahradní architektury. Jednou ze společností, která na veletrhu vytvořila zcela ojedinělou expozici, byla firma Europen servis, s. r. o., jejíž specializací je modulování zahrad. Na ploše 88 m2 vytvořila ve zmenšeném měřítku kopii již zrealizované zahrady o velikosti 450 m2, včetně stromů, kamenů, pískoviště a zahradního domku.

K dalším zajímavostem na For Garden byl systém vegetačních střech Optigreen zelené střechy, který v Praze představila realizační firma Zahrada Olomouc, s. r. o. Své zastoupení měli na veletrhu také prodejci zahradnické a komunální techniky předních světových značek (John Deere, Goldoni, Walker), jakými jsou například Cime, s. r. o., z Pelhřimova nebo Strom Praha, a. s.

Na letošním ročníku veletrhu bylo početné zastoupení prodejců a výrobců zahradního nábytku. Na ploše 1000 m2 se návštěvníci mohli seznámit s variabilitou a údržbou nábytku ke stolování i odpočinku. Nechyběly ani ukázky dalšího vybavení zahrad, jakými jsou například zavlažovací a osvětlovací systémy.

 

Soutěžní expozice

Organizátor veletrhu, akciová společnost ABF, každoročně vyhlašuje v rámci akce soutěž Bydlíme na zahradě – Exteriér Trendy. Jejím cílem je představit návštěvníkům vývoj a směřování trendů v realizacích zahrad od výběru rostlin až po vybavení zahrad nábytkem nebo drobnými stavbami.

S názvem expozice Bylinky do každé rodiny se soutěžního klání zúčastnilo Zahradnictví J. a Z. Krulichovi. Jak už samotný název napovídá, dominantními květinami této expozice se staly léčivé a aromatické rostliny v terakotových květináčích.

Na pestrobarevnou krásu květin tentokrát vsadila Zahrada Teplá ve své expozici nazvané Barvy života. Firma Semo, a. s., se zúčastnila soutěže s prezentací nabízených semen zeleniny a květin pod názvem Na semenech záleží.

Inspirací se pro mnohé návštěvníky stala i soutěžní expozice Kámen v zahradě společnosti Kámen Donát.

Odborná poroto udělila první místo expozici Můj pokoj společnosti Atelier Flera za neotřelý tvůrčí počin, invenci a humornou nadsázku vytvořené expozice. Zakomponováním křesel, zrcadla, obrazového rámu a televize do celkové koncepce přidělené plochy nejlépe vystihla název soutěže Bydlíme na zahradě.

 

Prvenství získalo koupací jezírko

U příležitosti konání veletrhu vyhlašuje veletržní správa soutěž o nejlepší exponát. Z patnácti produktů, které byly nominovány na cenu Grand Prix – For Garden, lze jmenovat například terasy Eon vyrobené z vysoce kvalitních polymerů – materiálu, který je bezúdržbový, nepodléhá změnám barvy, zvětrávání a praskání, povrch materiálu má strukturu dřeva. K dalším nominovaným patřil kompaktní víceúčelový traktor X748 značky John Deere s unikátním hydrostatickým pohonem všech kol. Z široké nabídky zahradního nábytku se o cenu ucházel také designový nerezový stůl s deskou z tvrzeného skla a židle se sedákem z pravé kůže, impregnované proti vlhkosti firmy Todus Int., s. r. o.

Z rostlinných výpěstků zařazených do soutěže vzbuzovala velký zájem návštěvníků skupina nízkých keřových růží vynikající kvality firmy W. Kordes´ Söhne z Německa.

Na základě hodnoticích kritérií odborné poroty – technických parametrů výrobku, jeho designu, kvality a uplatnění na trhu, získal cenu Grand Prix Svaz zakládání a údržby zeleně za přírodní koupací biotop – zajímavý kompoziční prvek v zahradě, který umožňuje koupání v chemicky neupravené vodě.

 

Veletrh s mezinárodní účastí

Letošní ročník veletrhu poctila svojí účastí světově proslulá firma zabývající se šlechtěním a produkcí růží W. Kordes´ Söhne z Německa. Od svého založení v roce 1887 uvedla na trh přes 500 kultivarů zahradních růží. V nabídce firmy jsou zastoupeny jak keřové, popínavé, pokryvné, tak i miniaturní, plané a nostalgické růže. Mezi nejnovější kolekce růží uvedených na trh patří Marchenrosen – pohádkové růže, Klettermaxe – maxi popínavky, nebo Lilliputs – mini růže. Růže Kordes se vyznačují velkou odolností vůči chorobám, bohatým kvetením a vitálním růstem. Díky těmto vlastnostem získalo šedesát odrůd růží Kordes ocenění ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprúfung – Všeobecná německá zkouška nových růží).

S ukázkou několika metrových okrasných stromů a nezvykle tvarovaných platanů se v Letňanech prezentovala další německá firma Leutersdorfer Baumschulen Pflanzenhandels GmbH. Její hlavní činností je produkce alejových a solitérních stromů. Sortiment firmy je dále rozšířen o popínavé rostliny, růže a ovocné keře.

 

Zajímavý blok seminářů

V rámci bohatého doprovodného programu organizátoři akce ve spolupráci s oborovými organizacemi připravili pro laickou i odbornou veřejnost hned několik tématicky zaměřených seminářů.

Ing. Jiří Hájek ze Svazu zakládání a údržby zeleně seznámil posluchače s výhodami ekologických jezírek v porovnání s klasickými bazény, vyzdvihl jejich vysoký estetický účinek v zahradě v průběhu celého roku. Na názorných prezentacích uvedl příklady technologického řešení jejich výstavby včetně ukázek osazovacích plánů regenerační plochy jezírka.

Spolek českých perenářů každoročně volí v rámci svého programu popularizace pěstování trvalek v ČR Trvalku roku. Pro letošní rok se jí stala léčivá a velice dekorativní květina z prérijních oblastí USA Echinacea (třapatka, třapatkovka). S historií šlechtění, pěstebními nároky a popisu jednotlivých kultivarů seznámil posluchače semináře Ing. Petr Hanzelka, kurátor trvalkových sbírek Botanické zahrady hl. m. Prahy. Rostliny rodu Echinacea najdou uplatnění především v suchomilných výsadbách, kterým se věnoval ve svém příspěvku Ing. Ondřej Fous.

Členka Svazu zakládání a údržby zeleně Ing. Jana Šimečková přiblížila účastníkům doprovodného programu soutěž o nejlépe realizované sadovnické dílo roku – Zahrada a Park roku. Vítězným projektem roku 2008 se stala Skalní zahrada s vodopádem v České Lípě – Svárov, jejíž autorem je PhDr. Stanislav Špoula.

Následující ročník zahradnického veletrhu For Graden se bude opět konat v Pražském veletržním areálu Letňany ve dnech 18. až 21. března 2010.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down