22.06.2009 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nanotechnologie se uplatní v chmelu

Sortiment přípravku pro ošetření chmele proti plísni chmelové se rozšířil. Ačkoliv jde o měďnatý přípravek, jehož účinná látka se začala používat již na konci 19. století, díky modernímu způsobu výroby přípravku využívajícím nanotechnologie se může chlubit některými novými vlastnostmi.

Řeč je o přípravku Flowbrix. Na Chmelařském semináři uspořádaném nedávno v obci Nesuchyně společností Chepo, s. r. o., Unhošť, ČZU v Praze a dalšími spolupracujícími organizacemi tento fungicid představil Daniel Štranc ze společnosti AgroProtec, s. r. o.

Bez obav z rezistence
Jak z přednášky Daniela Štrance vyplynulo, ačkoliv se oxychlorid mědi používá při ochraně chmele velmi dlouhou dobu, nadále zde má své místo. Mimo jiné i proto, že dosud nebyly zjištěny žádné známky vzniku rezistence vůči této účinné látce. Díky vývoji jsou však měďnaté přípravky stále vylepšovány a tudíž se zvyšuje jejich účinnost.

Nová formulace
Standardem, na který si již pěstitelé zvykly, jsou tekuté formulace měďnatých přípravků. Ta v přípravku Flowbrix je však podle slov zástupce firmy speciální a to právě díky využití nanotechnologií při úpravě účinné látky na velmi jemnou disperzi s podílem mědi ve velmi jemných částicích. „Tím se výrazně zvyšuje účinnost přípravku a současně klesá jeho celková spotřeba,“ vysvětlil Daniel Štranc a jak dodal, přípravek rovněž obsahuje vysoce efektivní smáčedla. „Uvedené vlastnosti zajišťují téměř dokonalou pokryvnost povrchu rostlin,“ zaznělo dále při představování přípravku.

Měď v životním prostředí
To, že se díky nové formulaci přípravku snižuje množství aplikované účinné látky, představuje rovněž přínos pro životní prostředí. V porostech trvalých kultur, které jsou přípravky tohoto typu často ošetřovány, se totiž měď vyskytuje ve velmi vysokých koncentracích. A to, jak Daniel Štranc informoval, může způsobovat některé problémy. Je brzděn růst kořenů, zpomaluje se dlouživý růst, snižuje se fotoperiodická citlivost krátkodenních rostlin, urychluje se fyziologické stárnutí rostlin apod.

Použití přípravku
V přípravku Flowbrix je oxychlorid mědi obsažen v množství 660 g/l, což představuje 380 g mědi na litr. Zástupce firmy doporučil dávku 3,5 – 7,5 l/ha chmele v závislosti na infekčním tlaku choroby. Maximální koncentrace přípravku je 0,5 % při dávce vody od 700 do 2000 l/ha podle výšky rostlin chmele.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down