07.09.2009 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Desetitunový výnos pšenice nadosah

Na letošní rok zřejmě nebudou v zemědělském podniku Uniagro, s. r. o., Zaloňov vzpomínat příliš rádi. Živočišná výroba tak jako na ostatních farmách prochází krizí, výnos většiny plodin se řadí spíše k průměru, nízké jsou výkupní ceny. Výjimkou jsou výsledky při pěstování pšenice. Ty napravují celkový dojem z končící sezóny. Průměrný výnos pšenice v Zaloňově činí osm tun z hektaru, přičemž některé odrůdy výrazně překročily výnos devět tun z hektaru.

Společnost Uniagro Zaloňov není mnohým zemědělcům třeba představovat. Především ti z východu Čech se tam na začátku léta každoročně sjíždějí na polní akci s názvem Den agronoma. K vidění jsou při ní pokusy se pšenicí ozimou, řepkou ozimou a cukrovkou zaměřené jak na porovnání odrůd, tak i různých variant ochrany. A není tajemstvím, že právě na základě výsledků ze Zaloňova se mnozí agronomové z okolí rozhodují, jakou odrůdu zasít a čím ošetřit v příštím roce.

Tradiční struktura výroby
Uniagro hospodaří ve východních Čechách nedaleko Jaroměře na pozemích v nadmořské výšce 265 – 330 metrů. Jde o okrajovou řepařskou oblast, částečně o oblast obilnářskou. Celková výměra podniku je 1350 hektarů půdy, orné půdy je 1230 hektarů. Strukturu výroby lze označit za tradiční. Chovají tu skot i prasata, na polích je zpravidla zaseta pšenice ozimá, ječmen jarní i ozimý, řepka ozimá, hrách, mák a cukrovka a pro potřeby živočišné výroby kukuřice a vojtěška. U některých druhů plodin v Zaloňově množí osivo. Navíc se tu zabývají prodejem zemědělské techniky.

Zaloňovský průměr
V době naší návštěvy podniku byla už většina plodin, pochopitelně kromě kukuřice a cukrovky, sklizena. S jejich výnosy nebyl agronom Ing. Vladimír Fröhlich příliš spokojený. Označil je až na výjimku pšenice s výnosem 8 t/ha za průměrné. Ozimý ječmen dal výnos 5,4 t/ha, řepka ozimá 3,8 t/ha, hrách 3,1 t/ha, mák 0,65 t/ha. S mírnou spokojeností hovořil agronom o výnosu jarního ječmene na úrovni 6,4 t/ha.

Intenzivní agrotechnika
V řadě podniků by jistě byli i se zmíněnými výsledky velmi spokojeni. V Zaloňově jsou však zvyklí i na vyšší čísla. Jak Ing. Fröhlich podotkl, hospodaří intenzivně a do porostů investují nemalé finanční prostředky. Standardem jsou u pšenice dvě fungicidní ošetření. První ve fázi 2. až 3. kolénka, druhé ve fázi metání. „Zpravidla ty prostředky, které uspořím na obvyklém sníženém výsevku, investuji do kvalitní ochrany,“ říká agronom. Intenzivní ochrana se podle něj vyplácí. Ukazují to i tamní poloprovozní pokusy. V průměru v nich ošetření fungicidy zvyšuje výnos pšenice o 12 %, v některých letech to bylo až o 25 %.

Pečlivá volba odrůd
Nejen ochraně, ale i volbě odrůdové skladby pšenic se zaloňovský agronom věnuje velmi pečlivě. A jak poznamenává, skladbu odrůd postupně mění, přičemž vychází při rozhodování z již zmiňovaných pokusů. Letos měly na běžných plochách zastoupení odrůdy Mulan, Akteur, Bohemia, Cubus, Kerubino, Eurofit a krmné Dromos a Hermann.
„Na Bohemii nedám dopustit,“ to doslova uvedl Ing. Fröhlich a při našem setkání a hovořil dále především o této odrůdě. Už v dřívějších pokusech na sebe svým nadprůměrným výnosem ohemia upozornila a letos svůj potenciál na běžných plochách v Zaloňově potvrdla a patřila k nejvýnosnějším. Na 42 hektarech po předplodině hrách dala čistý výnos 9,4 t/ha, na 35 hektarech po jarním ječmeni 8,3 t/ha.

Odrůdové vlastnosti a agrotechnika
Odrůda Bohemia pochází z českého šlechtění, již to samo může napovědět některé její vlastnosti – například výbornou mrazuvzdornost. Mnohé zahraniční materiály se tím pochlubit nemohou. Přestože v zimách, jaké byly několik posledních let, obstály, Ing. Fröhlich nezapomíná na roky, kdy zaorávali po zimě až 150 hektarů pšenice. Ing. Fröhlich na odrůdě Bohemia dále ocenil její kvalitu. Tato odrůda podle něj nevyžaduje kvalitativní přihnojení, přičemž v Zaloňově se jí po hrachu dostává celkové dávky dusíku 130 – 140 kg/ha, po horších předplodinách 150 – 160 kg/ha. Jak však připustil, k dosažení kýženého výsledku je třeba si odrůdu takzvaně osahat. Zkušený agronom již ví, že porost odrůdy Bohemia, pokud si má udržet kvalitu (především objemovou hmotnost) a dosáhnout vysoký výnos, nesmí být příliš hustý. Po hrachu proto v Zaloňově sejí 320 zrn na m2, po horších předplodinách 360 – 370 zrn na m2. Aby byla využita ranost odrůdy, je doporučováno šlechtiteli setí do konce září, čímž se řídí i zde. Ačkoliv odrůda Bohemia patří k vyšším v sortimentu, má dobrou odolnost k poléhání, v Zaloňově je pěstována na vysoké intenzitě a je proto ošetřena morforegulátorem. Rovněž zdravotní stav je velmi dobrý.
Přestože zaloňovský agronom nepřestává vyhledávat další novinky pro zařazení do pěstovaného sortimentu, je pevně rozhodnut i v nadcházející sezóně odrůdě Bohemia věnovat významnou část ploch.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down