14.09.2009 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přehlídka odrůd plodové zeleniny

Možnost shlédnout a vzájemně porovnat jednotlivé odrůdy plodových zelenin více osivářských společností na jednom místě se zájemcům nabídla v prostorech lednického Mendelea. Měli tam možnost porovnat odrůdy pěti firem.

U osivářských společností je standardem, že pravidelně otevírají brány svých podniků potenciálním i stálým zákazníkům s nabídkou prohlídky porostů. Většinou jde však pouze o odrůdy domovské firmy.

Areál Mendelea
Vědecko-výzkumné pracoviště je nyní nedílnou součástí Zahradnické fakulty MZLU. Bylo založeno v roce 1912 a po celou dobu své existence byla jeho činnost zaměřena na praktické šlechtění rostlin, na výzkum teoretických základů šlechtění a aplikovanou genetiku. V areálu ústavu se nachází kolekce genových zdrojů broskvoní, mandloní a interspecifických hybridů révy. Svůj prostor zaujímají i výsadby netradičních ovocných druhů, jejichž pozorováním se zabývá prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc. Do loňského roku v areálu probíhalo i udržovací šlechtění papriky Věra. Ta však byla vyškrtnuta ze Seznamu povolených odrůd a pozemek se tak uvolnil. Nebylo tedy ani nutné dodržovat izolační vzdálenost. Na ploše bylo možné vysadit vybrané odrůdy plodových zelenin. Část ploch má také v nájmu společnost Moravoseed, jež na nich zkouší osiva okrasných rostlin a zelenin.
Letos se tedy na části pozemků představily odrůdy okurek nakládaček, polních rajčat a paprik. Firmy, Reprosam, s. r. o., Semo, a. s., Bejo Bohemia, s. r. o., Moravoseed, s. r. o., a Seva – Seed, s. r. o., Valtice, věnovaly osivo na požádání vedoucího provozu Mendelea Ing. Františka Havla.

Nepříznivý průběh počasí
Letošní průběh počasí porostům plodových zelenin příliš nepřál. Květnové sucho znesnadnilo jejich počáteční vývoj a následný přebytek srážek způsobil rozsáhlé napadení houbovými chorobami.
Zelinářské osevní postupy jsou v areálech Mendelea realizovány po předplodině hrachu, letos by jim však připadly pozemky slévavé, s těžkou půdou, proto raději zvolili jiný pozemek. Porosty se tedy zakládaly po zaorávce slámy ječmene s přídavkem dusíku a na plochy byl v jarních měsících aplikován DAM. Rozloha, která se plodovým zeleninám věnovala, dosahovala jednoho hektaru – největší část 0,75 hektaru obsadila paprika.

Na pole i zahrady
Návštěvníci, kterých se koncem července sešlo na dvě desítky, mohli porosty navštívit buď samostatně nebo si vyslechnout komentáře firem. Jako první bylo na programu seznámení s okurkami nakládačkami. Setí na pozemek proběhlo koncem dubna a do přehlídky bylo zařazeno více než 40 odrůd jmenovaných firem.
První představenou odrůdou byla Admira, odrůda společnosti Seva-Seed. Jde o spolehlivou nakládačku i v méně příznivých klimatických podmínkách. Je odolná proti plísni okurkové, vůči virové mozaice, bakterióze a padlí. Kvalitou plodů a odolností se jí podobá odrůda Regina.
Z nabídky firmy Reprosam vyberme partenokarpickou hladkou Melody F1, jejíž plody jsou vhodné pro průmyslové zpracování. Rostlina vyniká vitalitou a vysokým výnosem. Z hruboostných je velmi vitální Presto F1, jež zaujme vysokou regenerační schopností a výborným zdravotním stavem.

Široký sortiment
Pro příští rok připravila společnost Moravoseed odrůdu Alhambra F1, ranou partenokarpickou odrůdu s tmavě zelenými, geneticky nehořkými plody. Další z novinek je Aloe F1, výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou hrubě řídce bradavičnaté, geneticky nehořké. Mezi povolené odrůdy s převážně samičím kvetením patří Corvetta F1, vhodná do všech oblastí pěstování okurek. Je odolná proti virové mozaice, černi a padlí, vysoce tolerantní proti plísni okurkové. Nejranější odrůdou v sortimentu Moravoseedu je starší odrůda Everest F1, jejíž sklizeň nastupuje zpravidla deset až čtrnáct dní před signalizací plísně okurkové.
Na plochách, jež si společnost Moravoseed od MZLU pronajala, byly k vidění i další šlechtitelské pokusy. Marieta (Mar x Ast F1) je poloraná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Je vysoce tolerantní proti plísni okurkové. I další novinka, poloraná Alice (Al x Ast F1), se řadí k odrůdám vysoce tolerantním vůči plísni okurkové.
Přehlídku nakládaček ukončila společnost Bejo Bohemia. Loňskou novinkou je Agnes F1, hladká partenokarpická odrůda. Rostliny vynikají regenerační schopností a vysokou odolností proti chorobám. Poskytuje tvarově a i barevně vyrovnané plody. Pro Aztec F1 jsou typické tmavší tříkomorové plody. Je vhodná především pro velkovýrobní pěstování. Na jižní Moravě je úspěšnou odrůdou Asterix F1, která má vysokou toleranci vůči plísni okurkové. Plody jsou nehořké, hrubě ostnité, středně tmavě zelené barvy.

Polní pěstování rajčat
Pro průmyslové zpracování rajčat se většinou používá přímý výsev keříčkových odrůd o hustotě 35 až 50 tisíc rostlin na hektar. Pro přímý konzum se používají determinantní (keříčkové) i indeterminantní (tyčkové) odrůdy, jež se buď přímo vysévají nebo sází. Tyčkové je třeba vyvazovat k opoře a rostlinu je nutné zbavovat bočních výhonů.
Novinkou v sortimentu konzumních keříčkových rajčat společnosti Semo by se měla stát Tereza F1 (SM 208/03 F1). Poloraný, výnosný hybrid s velkými plody je ideální pro ruční sklizeň. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i průmyslové zpracování a díky vyššímu obsahu sušiny snese skladování a přepravu na delší vzdálenosti. Mezi nejranější hybridy patří Semalus F1. Při intenzivním agrotechnice poskytuje špičkové výnosy. Je určen pro jednorázovou kombajnovou sklizeň a konzervárenské zpracování. Do řízení o udělení registrace je přihlášen Semapeel F1, středně pozdní odrůda s oválným delším plodem a Semalate F1, pozdní hybrid keříčkového rajčete. Jako poslední nehybridní odrůda byl vyšlechtěn intenzivně červený Šejk, který je společně s odrůdou Semarol k vidění ve výsadbách i na jižní Moravě.
Společnost Moravoseed představila tři nové odrůdy. Odrůda s prozatímním názvem Terion (RK 318) je vhodná k polnímu pěstování pro konzervárenské zpracování. Má středně velké výrazně červené plody oválného tvaru a na jedné rostlině jich dozraje zhruba sedmdesát. Neopadávají a nepraskají. Druhá z nich Galera (RK 20) je středně červená s pevnými, nepraskavými plody. Rostliny dorůstají větší velikosti a vynikají dobrým zdravotním stavem. Plody na rostlinách jsou dobře kryté listy před slunečním úpalem. Odrůda je vhodná k polnímu pěstování pro konzervárenské zpracování.

Pro pole i fóliovníky
Poloraný hybrid Gelby ze sortimentu společnosti Semo je středního vzrůstu a určen spíše pro pěstování ve sklenících a fóliovnících. Na pole se spíše hodí Oreny F1, zrající do oranžova. Mezi nejvíce pěstované odrůdy papriky patří Amy, mezi jejíž přednosti patří vysoký výnos a dobrý zdravotní stav.
Raná hybridní odrůda z nabídky Moravoseed Beatrix F1 je určená zejména pro pěstování ve fóliovníku. V teplejších oblastech je možné pěstování i na poli. Plody jsou vzpřímené, trojúhelníkovité, se třemi komorami, v technologické zralosti zelenavě bílé, v botanické zralosti červené.
Velmi raná hybridní odrůda Stanley F1 je jednou z paprik společnosti Bejo Bohemia. Rostliny nasazují plody i v méně příznivých podmínkách, jaké jsou typické pro polní pěstování.
Plody pěkné červené barvy se hodí jak pro přímý konzum tak pro zpracování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down