24.09.2009 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Školkaři se opět sešli v Boskoopu

Nizozemsko je největším producentem školkařských výpěstků v Evropě. Tomu odpovídá i forma prezentace v rámci veletrhů. Již 27. ročník specializovaného školkařského veletrhu Plantarium se koncem srpna odehrál v centru nizozemského školkařství, v Boskoopu. Sešli se tam všichni, kteří mají s produkcí výpěstků okrasných rostlin co do činění. Pořadatelé exponáty zařadili do jednotlivých kategorií a přehledně rozprostřeli do výstavní haly.

Skleník o ploše 22 tisíc metrů čtverečních nabídl prezentaci více než tří stům vystavovatelů. Největší zastoupení měli místní producenti, přidali se však i další nizozemští pěstitelé a nechyběli ani vystavovatelé ze zahraničí. Celkově se výstavní akce zúčastnili zástupci dvanácti zemí. Nápadité prezentace firem obdivovalo během čtyř výstavních dní přes 17 tisíc návštěvníků.

Nárůst vystavovatelů a návštěvníků
V Boskoopu se sešli všichni, kteří mají s produkcí výpěstků okrasných rostlin co do činění. Pořadatelé je zařadili do jednotlivých kategorií a přehledně rozprostřeli do výstavní haly. Největší část zaujímaly firmy nabízející mladý školkařský materiál, v těsném závěsu za nimi pěstitelé, zaměřující se na produkci pro drobné spotřebitele. Třetí, nejvíce zastoupenou skupinou, byli pěstitelé vzrostlého rostlinného materiálu určeného pro výsadby do zahrad a veřejných ploch. Školkařská výroba by nemohla existovat bez substrátů, hnojiv, kontejnerů a mechanizace, jejichž přehlídka je již tradiční součástí veletrhu. Stále větší prostor se dává také společnostem zajišťujícím různou podporu – i visačky, štítky či opory pro rostliny se těšily zájmu návštěvníků.

Obohacení sortimentu
Veletrh Plantarium je i místem prezentace nových kultivarů okrasných dřevin. Jeho součástí je i ocenění těch nejpovedenějších. Letos se tak udělilo šest zlatých, 17 stříbrných a 22 bronzových medailí, které byly vybrány z více než 70 přihlášených rostlin.
Jedním z důležitých výstupů této školkařské akce je představení novinek v sortimentu.
Jako nejlepší novinka roku 2009 byla oceněna Chasmanthium latifolium ´River Mist´. Vzpřímeně rostoucí okrasná tráva je první různobarevnou vlaštovkou tohoto rodu a zaujme zelenobíle pruhovanými listy. Jak tvrdí její množitel, nizozemská společnost CNB Green Team v Lisse, uplatní se i v podmínkách České republiky. Snese vlhko i zastínění a vedle netradičního olistění zaujme ozdobným květenstvím načervenalé barvy. I přes bujný růst není invazním druhem.

Pro balkóny i malé zahrady
Mnoho ze zúčastněných firem se zaměřilo na produkci méně vzrůstných rostlin či kombinací rostlin, které ocení koncový spotřebitel s malou plochou zahrady či malé terasy. V nabídce šlechtitelských společností se objevují méně vzrůstné kultivary ovocných i okrasných dřevin. Řada Tasty Bonsai nizozemského producenta Jaca van der Hoevena nabídne vedle drobných jabloní či borůvek i atraktivní výpěstky fíkovníku, vinné révy či bobkového listu pro sklizeň čerstvých listů v kuchyni. Jelikož rostliny dosahují výšky 50 cm i s kontejnerem mohou být například vhodným darem pro hostitelku na sváteční stůl.
Producenti a prodejci se také zaměřili na využití kombinovaných balení, nejčastěji triple-packů, které prodlouží délku sklizně či okrasného působení zakoupených druhů.

Úspěšný 27. ročník

Čtyři veletržní dny přinesly vše, co si od pořádné výstavy představujeme – obchodní jednání, inspiraci a především setkání s kolegy z oboru. O úspěchu akce svědčí i zvyšující se návštěvnost, jež oproti loňskému ročníku narostla o pět procent.

(Více informací k veletrhu naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down