21.09.2009 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Každý rok s něčím novým

Jako výbornou příležitost setkat se na jednom místě s většinou svých partnerů a současně možnost představit sortiment odrůd širší veřejnosti, tak vnímá výstavu Země živitelka společnost Europlant šlechtitelská spol. s r. o. Také proto patří k tradičním vystavovatelům a její stánek nacházejí návštěvníci výstavy několik let na stejném místě areálu.

Jak uvedl jednatel firmy Ing. Jiří Procházka, Zemi živitelku lze vnímat jako předěl sezóny. V této době je již možné sledovat náladu mezi pěstiteli brambor, lze získat informace o úmyslu pěstovat brambory v nadcházející sezóně, odhadovat budoucí poptávku po sadbě atd.
Připomněl, že prioritní je pro jeho společnost obchod se sadbou brambor, konkrétně prodej sadby namnožené v naší republice našim pěstitelům. Vývoz sadby je až druhotný, v některých letech ale velmi důležitý. Přesto, pokud se sadbu podaří vyvézt, tak jako tomu bylo vloni, považuje to za úspěch. Obzvláště jde-li o vývoz sadby do Německa, jehož trh je velmi náročný a je zde velká konkurence.
„Každý rok se snažíme na náš trh přicházet s něčím novým,“ řekl dále ve výstavním stánku Ing. Procházka a jak dodal, je to reálný cíl. Každoročně je totiž do zkoušek v Německu přihlašováno firmou Europlant Pflanzenzucht GmbH Lüneburg několik nových odrůd pocházejí ze třech podmínkami odlišných míst šlechtění. Není bez zajímavosti, že u českých pěstitelů nacházejí nejčastěji uplatnění odrůdy pocházející ze šlechtění v Bavorsku.
Z aktuální nabídky pro český trh Ing. Procházka vyzdvihl několik perspektivních a novějších odrůd. Jmenoval konzumní velmi rané odrůdy Anuschka, Finka a červenoslupkou Bellarosa, rané Baccara, Elfe, Ewelina a Merida, polorané Allians, Esprit, Roxana a červnoslupkou Red Factory, polopozdní Jelly a další červenoslupkou odrůdu Tizia. Z odrůd pro zpracování upozornil na velmi ranou odrůdu Europrima vhodnou jak na výrobu lupínků, tak suchých výrobků. Pro zpracování na škrob doporučil poloranou Robertu, polopozdní Eurostarch a Aspirant. Na Zemi živitelce návštěvníky zaujala také poloraná odrůda s tmavomodrou slupkou a modrofialovou dužninou Blauer Schwede, jež je zajímavým zpestřením sortimentu a jež se například ve Švédsku pěstuje již od roku 1880.
Ing. Procházka v Českých Budějovicích rovněž zmínil, že množitelská plocha odrůd společnosti Europlant šlechtitelská spol. s r. o. byla letos 770 hektarů, v režii firmy to bylo asi 540 hektarů, zbývající plocha byla u smluvních přihlašovatelů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down