28.09.2009 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Profesionální zahradnický veletrh

Již tradicí pro odbornou zahradnickou veřejnost se stala návštěva veletrhu Zelený svět. Desátý ročník kontraktačního veletrhu přilákal na brněnské výstaviště bezmála sto vystavovatelů ze sedmi evropských zemí. Profesionální přehlídku okrasných dřevin, trvalek a doplňkového zahradnického materiálu doplnily floristické ukázky a odborné přednášky.

Historie veletrhu se váže k založení Asociace zahradnického výstavnictví (AZV), která je pořadatelem veletrhu. První ročníky proběhly na plochách společnosti Agro Brno Tuřany, a. s., v roce 2006 se veletrh kvůli rostoucímu počtu vystavovatelů i návštěvníků přesunul na brněnské výstaviště, kde se konal i letošní ročník. Přízemní plochy veletrhu se rozšířily o galerii prvního patra, kde probíhal i zajímavý doprovodný program.

Pobavení i nové informace
Doprovodný program zaujímal plochu 500 m2. Pátek patřil floristům a o jeho organizaci se postarali členové Svazu květinářů a floristů ČR. Honza Komzák a Petr Kopáč vytvořili nespočet inspirativních svatebních dekorací, ozdobili desítku nádob a představili květiny v netradiční roli módního doplňku. Na ně navázal Robert Bartolen společně s Ivetou Řádkovou, kteří pro diváky připravili odvážnou autorskou módní přehlídku květinových modelů.
Sobota přinesla odborné přednášky. Ing. Jiří Hájek, předseda Sekce biobazénů, koupacích a okrasných jezírek Svazu zakládání a údržby veřejné zeleně (SZÚZ) hovořil o ekologických koupacích jezírcích. Ředitelka SZÚZ Ing. Jana Šimečková představila celkem 22 parků a zahrad, jež se ucházejí o titul Park roku 2009 a Zahrada roku 2009. Problematice zelených střech se věnovala Ing. Jitka Dostálová, zástupkyně firmy Optigreen. Nový sortiment v květinovém sektoru představili zástupci firem – za Bruno Nebelung, GmBH, vystoupil Ing. Vladimír Ilenčík, Syngentu Czech, s. r. o., reprezentoval Ing. Jan Drtil.

Výpěstky i pomůcky k výrobě
První zářijový víkend patřilo brněnské výstaviště zahradníkům. Na ploše 1850 m2 se prezentovali především školkaři a producenti mladého rostlinného materiálu, firmy zabývající se realizacemi a údržbou zahrad a veřejné zeleně. Své zboží tam představili dodavatelé skleníků a pěstitelských zařízení, závlahových systémů, hnojiv, substrátů i dalších potřeb. Opakovaně se mediálním partnerem akce stalo vydavatelství Profi Press, s. r. o., které nabídlo své odborné tituly. Na akci chyběla prezentace středních a vysokých odborných škol a odbytová družstva se letos také nezúčastnila.

Setkání všech z oboru
Pořádání podobného veletrhu neslouží podle prezidenta AZV Vlastimila Pasiče pouze k uzavírání obchodních kontraktů. Je i příležitostí k setkání majitelů a zástupců společností zaměřených na zahradnictví. Dává prostor k posouzení situace na trhu, k výměně zkušeností i přátelskému popovídání.

(Více informací o veletrhu Zelený svět naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down