19.10.2009 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letničky na dohled zámku

Společnost Sempra Praha, a. s., společně se svými dceřinými společnostmi otevírá každoročně brány svých šlechtitelských stanic, aby se s širokou veřejností podělila o úspěchy na tomto poli. Ani letošní rok nebyl výjimkou, zájemci měli možnost porovnat starší úspěšné odrůdy s novinkami na trhu. Šlechtitelská stanice ve Veltrusích se v poslední době zaměřuje na udržovací šlechtění a novošlechtění letniček. Další její aktivitou je produkce a prodej zeleninové a květinové sadby a širokého sortimentu sušených květin.

Návštěvníky po letničkových výsadbách provázel vedoucí Šlechtiteslké stanice ve Veltrusích Ing. Jiří Porš.

Více než padesát let činnosti
Šlechtitelská stanice Veltrusy vznikla v roce 1947 jako zelinářské pracoviště Osevy Praha v areálu budov a pozemků tvořících bývalé hospodářské zázemí zámku Veltrusy. V roce 1956 převzal stanici Šlechtitelský a semenářský podnik Praha a práce stanice byla obsahově zaměřena na udržovací šlechtění a novošlechtění zelenin. Tento trend pokračoval i po roce 1977, kdy se objekt stal součástí Výzkumného a šlechtitelského ústavu zelinářského v Olomouci. Z tohoto období pocházejí některé, ve své době velmi populární odrůdy zelenin, například fazol Veltruská Saxa, tykev Veltruská obří, reveň Jara, brukev Violeta či mrkev Olympia.
V roce 1981 došlo k zásadní změně obsahové náplně a ze stanice zelinářské se stala stanice květinářská, zaměřená na udržovací šlechtění a novošlechtění letniček a trvalek. Proto také bylo pracoviště zařazeno do působnosti Výzkumného a šlechtitelského ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích. O pět let později se pak Veltrusy staly součástí Sempra Praha, a. s.

Inspirace přímo na poli
Den otevřených dveří nabízí všem zájemcům možnost porovnání mnoha druhů a odrůd letniček na jednom místě. Je to příležitost pro představitele měst a obcí, pro realizační firmy či producenty květinové sadby, aby v dostatečném předstihu vybrali, kterým druhům či odrůdám se budou v příštím roce věnovat.
Letničky jsou rostliny, které lze použít k okrasným účelům pouze v jednom vegetačním období. V témže roce vyklíčí, vyrostou, vykvetou, utvoří semena a uhynou. Můžeme mezi ně řadit i druhy, které jsou v teplejších oblastech vytrvalé, ale v naší zeměpisné šířce schopny přezimovat nejsou.
Na udržovaných plochách zaujala široká paleta barev, jež nabízí bohatý sortiment čínských aster. Narazit bylo možné na výsadby udržovacího šlechtění, společnost ale produkuje osiva i pro zahraniční firmy. Callistephus chinensis jsou typickou rostlinou českých zahrad, i když se z nich poslední době ztrácejí. Děje se tomu díky výskytu fuzáriového vadnutí, jež se objevuje na místech opakované výsadby rostlin. U mladých rostlin se choroba projevuje padáním, v době květu zesvětlením listů a později zvadnutím celé rostliny. Také kořeny odumírají a uhnívají. Houba přežívá v zemi na rostlinných zbytcích a na semenech sebraných z napadeného porostu. Mezi ověřené odrůdy patří například odrůdy Nina, Tamara, Olga, Jizera či Sázava.
V poslední době se podle vedoucího šlechtitelské stanice Ing. Jiřího Porše vrací zájem o statice, Limonium. V sortimentu letniček k sušení získává i smil, Helichrysum bracteatum.
Své místo na zahradě si udržují i ostálky a afrikány. Novější odrůda Tagetes tenuifolia ´Citrina´ dorůstá 25 centimetrů a pokud má dostatečný prostor, zaujme jedna sazenice i šířku jednoho metru. Nejprodávanější odrůdou mezi afrikány je Tagetes patula Fiesta, která přináší jistotu kvetení v průběhu celého léta. Pro rok 2010 je novinkou v sortimentu Tagetes patula odrůda ´Fuga´. Dorůstá do výšky třicet centimetrů a červenooranžové květy s lemem jsou plnokvěté.

Tip na výlet
Pokud vás při prohlídce letničkových výsadeb zaskočí déšť, nechte se vtáhnout do historie zámku Veltrusy prostřednictvím zajímavých prohlídkových tras. Vedle ohlédnutí do historie zámku a odstraňování povodňových škod je v nabídce nově trasa pro zahradníky. Ta zaujme především prohlídkou historických skleníků vybavených unikátním, stále funkčním, kanálovým vytápěním z poloviny 19. století.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down