19.10.2009 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čimelice čtyři dny v záplavě květin

Největší zahradnická výstava jihočeského kraje se letos konala v Čimelicích nedaleko Písku. V průběhu čtyř dnů zhlédlo expozice balkónových a záhonových rostlin, okrasných keřů a stromů, včetně trvalek a travin, přes třicet tisíc návštěvníků.

Historie pořádání květinových výstav v Čimelicích sahají do roku 1962, kdy spolek nadšených zahrádkářů poprvé zorganizoval v prostorách místní školy první výstavu řezaných květin. Postupem času se z regionální výstava stala jedna z nejprestižnějších zahradnických akcí jihočeského kraje, která je hojně navštěvovaná laickou i odbornou veřejností. Organizátorem akce je od začátku devadesátých let minulého století, spolu s Obecním úřadem Čimelice, firma Zámecká zahrada Čimelice. Pod taktovkou manželů Chvalových se tak každým druhým rokem promění 3000 m2 kryté pěstební plochy ve výstavní plochu pro více než osm desítek pěstitelů okrasných rostlin a výrobců zahradnických potřeb.

 

Květinové expozice

Organizátoři akce připravili pro návštěvníky letošního 28. ročníku hned několik poutavých květinových expozic. Široký sortiment balkónových a záhonových rostlin z produkce Zámecké zahrady se návštěvníkům akce představil ve spojení s rustikálním nábytkem v Romantické zahradě. Dřevěné skulptury výtvarníka Petra Junka naopak doprovázely květinová aranžmá z řezaných květin v expozici nazvané Ze světa lesního ticha. Samostatná část výstavy byla věnovaná tolik oblíbeným gladiolům. Zaměstnanci Zámecké zahrady pod vedením zkušené floristiky Libuše Neumanové z firmy Květiny Neli Petrovice vytvořili z více než 3000 stvolů těchto prošlechtěných rostlin velice působivá aranžmá. Velké pozornosti návštěvníků se těšila expozice jiřinek a lilií nejrůznějších barev, velikostí a tvarů.

Kromě krásy samotných květin mohli návštěvníci rovněž obdivovat um a zručnost žáků Střední průmyslové školy keramické v Bechyni, která zapůjčila pro konání akce několik desítek umělecky ztvárněných keramických váz.

Venkovní rostliny

V expozicích zaměřených na venkovní rostliny nechyběly listnaté a jehličnaté stromy a keře, trvalky, léčivé a aromatické rostliny nebo traviny a vodní rostliny. Na své si v Čimelicích přišli i milovníci bonsají, kaktusů nebo orchidejí a masožravých rostlin. Na výstavě nechyběly ani ukázky kořenové a plodové zeleniny, zejména rajčat paprik. Návštěvníci květinové výstavy rovněž využili možnosti nákupu školkařských výpěstků přímo od jejich pěstitelů.

 

Doprovodné akce

Souběžně ze zahradnickou výstavou probíhala v prostorách Čimelického zámku akce zaměřená na ochranu flóry a fauny spojená s expozicí loveckých a rybářských trofejí. Milovníci zvířat rovněž mohli navštívit výstavu drobného zvířectva Českého spolku chovatelů Čimelice, jenž se konala v rámci pořádání staročeského jarmarku.

Letošní úspěšný ročník výstavy květin v Čimelicích byl opět důkazem toho, že nezáleží až tolik na velikosti obce či města a jeho výstavnickém zázemí, kde se akce koná, ale především na vzájemné spolupráci mezi jejími organizátory a vystavovateli. O tom, že se jim to v Čimelicích již několik let daří, se přijeďte sami podívat napřesrok, kdy se bude konat další ročník této vyhlášené zahradnické akce.  

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down