19.10.2009 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Italská Padova patřila zahradníkům

Množství obchodních příležitostí na mezinárodní úrovni nabídl již tradičně svým návštěvníkům i vystavovatelům mezinárodní školkařský veletrh Flormart/Miflor. Celkem jedenáct výstavních hal a četná venkovní prostranství zaplnila ve dnech 10. – 12. září podstatnou část výstaviště v italské Padově. Přestože byl zřejmě kvůli celosvětové finanční krizi místy patrný úbytek vystavovatelů, na celkové atmosféře veletrhu se nijak neprojevil.

Svou nabídku na ploše bezmála 37 000 m2 prezentovalo v Padově více než dvanáct set firem z třiadvaceti zemí světa. České expozice i tentokrát na jedné z největších akcí svého druhu v Evropě chyběly. Zájem návštěvníků nezaznamenal proti loňskému ročníku výraznější pokles a akce si tak i do budoucna udržela svůj význam i mezinárodní charakter. Veletrh, který se v menším měřítku opakuje každoročně i v únoru, se uskutečnil již po devětapadesáté.
Záběr akce je tradičně velmi široký a zahrnuje okrasné dřeviny, záhonové a balkónové rostliny, hrnkové i řezané květiny, osivo a sadbu, substráty a hnojiva, floristický materiál, profesionální oděvy, nářadí a potřeby a také zahradní keramiku a další okrasné prvky. Již podruhé je součástí veletrhu přehlídka zaměřená na realizaci veřejné zeleně a zahrad T-Verde. Jedna výstavní hala včetně přilehlých venkovních ploch je věnována prezentaci zahradnické techniky a staveb s názvem Maver.

Mnoho ocenění
Zatímco na tuzemských zahradnických výstavách bývá zvykem volit nejlepší výstavní expozice, pro větší zahraniční akce je typická prezentace nových odrůd rostlin, produktů a dalších inovací včetně oceňování těch nejlepších. Nejinak je tomu v posledních letech na veletrhu Flormart/Miflor, kde vítězné novinky vybírají přizvaní odborní novináři. Kromě nich se v Padově vyhlašuje ještě cena Fabia Rizziho, kterou získá jednak nejlepší pěstitel květin daného roku, jednak osobnost, jež ukončila svá studia či významný projekt napomáhající rozvoji školkařského sektoru. Pro náš trh jsou ovšem samozřejmě zajímavější ocenění patřící novinkovým odrůdám rostlin, technice či dalším produktům důležitých v zahradnické prvovýrobě. Pojďme si je nyní v krátkosti představit.
Soutěž probíhá ve dvou kategoriích – o cenu časopisu Oroflor bojují novinky určené pro profesionály, časopis FlorMagazine zase hledá nejlepší koncepty a produkty určené konečným spotřebitelům.

Ze světa novinek
Odborné novináře nejvíce zaujala nová hybridní odrůda bramboříku Fleur en Vogue s květy zcela netypicky (deštníkovitě) obrácenými dolů a dvoubarevnými. Do soutěžního klání ji přihlásila italská pěstitelská firma Altiflor, která se specializuje na produkci kvetoucích hrnkových a mladých rostlin. Ocenění získala také petúnie Pretty Much Picasso vyšlechtěná v severoitalské společnosti Andreas Psenner. Typické jsou pro ni fialové květy se zelenými okraji. Rostlina se vyznačuje rychlým růstem, a podobně jako ostatní svého druhu dobře snáší vysoké teploty a vzdušnou vlhkost. Z rostlin oceněných spotřebitelskými novináři (cena časopisu FlorMagazine) se mezi nejlepšími objevily Kalanchoe RoseFlowers® Paris z dánské školky Knud Jepsen (oceněná letos již mezi novinkami na veletrhu IPM v Essenu) a Calibrachoa Superbells® Gold rovněž od firmy Andreas Psenner.
Z inovací techniky nejvíce na odbornou novinářskou porotu zapůsobil prototyp od německého výrobce Mantis ULV, který na výstavišti v Padově prezentovala společnost Agricenter. Jedná se o postřikovač s názvem Tramus City s revoluční technologií umožňující velmi přesně lokalizovat plevelné rostliny a aplikovat herbicidní přípravek přímo na ně. Stroj je určen především k údržbě veřejné zeleně a do komunální sféry a je schopen ušetřit až 80 % chemikálií, což znamená nejen významnou úsporu nákladů, ale samozřejmě také šetrnější přístup k životnímu prostředí. Vyhledávání plevelných rostlin je založeno na práci infračervených senzorů schopných odlišit povrch cesty či chodníku od zelené barvy rostlin. Pracovní záběr stroje je 120 cm a maximální rychlost pojezdu 8 km/h s tím, že dávkování herbicidu ze čtyř nádrží lze velmi snadno regulovat. Je možné jej agregovat s většinou univerzálních nosičů nářadí, a to vepředu i vzadu.
Oblibu u koncových zákazníků by si mohl snadno získat další z oceněných produktů – samozavlažovací truhlík myBox od německé firmy Emsa GmbH. V nabídce je ve dvou velikostech a pěti vzájemně kombinovatelných barvách. Závlahová voda je zcela oddělena od pěstebního substrátu a speciální plstěná podložka pomůže dodat rostlině přesně takové množství vody, jaké rostliny potřebují pro zdravý růst. Voda se doplňuje na základě vodoznaku. Truhlík je ideální za okno, na balkóny a terasy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down