21.10.2009 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Souboj raných hybridů kukuřice

Veřejná sklizeň kukuřice ve Slovči je již tradiční akcí, na které se na začátku podzimu scházejí zemědělci nejen z tamního okolí. Letos se sem sjeli již pošestnácté. I tentokrát tu mohli vidět velmi široký sortiment hybridů kukuřice pocházejících od několika šlechtitelských firem a současně u hybridů z raného sortimentu, které se průběžně během dne sklízely, porovnat i aktuální výnosy zrna.

Akci uspořádala firma VP AGRO, spol. s r. o., spolu se Zemědělskou společností Sloveč, a. s. Tento podnik obhospodařuje na Nymbursku necelé tři tisíce hektarů převážně orné půdy. Hlavní činností je chov skotu (480 kusů dojnic) a produkce rostlinných komodit. Největší část výměry, asi 27 %, náleží ozimé pšenici. Plodinou s druhou největší výměrou je cukrová řepa. Tu ve Slovči pěstují asi na 14 % půdy. Dalšími pěstovanými plodinami jsou jarní ječmen, ozimá řepka, hořčice, kukuřice a vojtěška. Dále mají v osevním postupu své místo ozimý ječmen, žito, sója, koriandr, jednoleté pícniny a na malé výměře také brambory.

Slovečský průměrný rok
Zemědělská společnost Sloveč patří bezesporu ke špičkám oboru. Svědčí o tom mimo jiné i dosahované výsledky. Letos tu sklízeli v průměru 7,88 t/ha ozimé pšenice, 3,83 t/ha ozimé řepky, 7,6 t/ha ozimého ječmene, 5,31 t/ha jarního ječmene, 5,09 t/ha žita. Ředitel podniku Ing. Jiří Sobota označil výnosy za průměrné. Bohužel alespoň jako průměrný nemohl zhodnotit rok po stránce ekonomických výsledků. Vyjádřil obavy z dalšího vývoje a připustil, že jeho podnik hospodaří jen díky rezervám.

Na siláž i na zrno
Při polní akci se však především hovořilo o hybridech kukuřice. Kukuřici ve Slovči pěstují výlučně na siláž, v pokusech byly i tak zařazeny hybridy všech směrů využití a i ranosti, od FAO 210 do FAO 440, a to od mnoha šlechtitelských firem.
Ing. Milan Prokop z pořádající firmy VP AGRO, upozornil především na hybridy pocházející ze šlechtění společnosti R.A.G.T., jejíž je jeho firma zástupcem na našem trhu. Vyzdvihl například hybrid Iccixx (FAO 250) vhodný na siláž i na zrno. Jeho předností je plasticita a tolerance k přísuškům, rychlý počáteční vývoj i odolnost k chladu. Dále upozornil na letos v České republice nově povolený hybrid Axxentus (FAO 250) určený pro pěstování na zrno. Jde o intenzivní hybrid, s dobrým zdravotním stavem, odolný poléhání a lámání stonku, jehož výhodou je zpravidla nízká sklizňová vlhkost ve srovnání s hybridy stejné ranosti. Ing. Prokop upozornil mimo jiné i na loňskou novinku Juxxin (FAO 330). Je to univerzální hybrid využitelný na siláž, i pro výrobu bioplynu. Chovatelé skotu u něj ocení vysokou stravitelnost organické hmoty, což dokládají i oficiální výsledky ÚKZÚZ.

Bioplyn i nové technologie Kromě tradičního sortimentu hybridů na siláž a na zrno měly v demonstračních pokusech zastoupení v samostatném bloku také hybridy určené pro výrobu bioplynu. Z nabídky hybridů R.A.G.T. to byly například již zmíněný Juxxin a dále Taxxoa, Saxxoo, Bergxxon či Tyrexx.
Další samostatná část pokusu byla věnovaná hybridům DUO. Tyto hybridy, aniž by byly geneticky modifikované, jsou tolerantní graminicidu Focus Ultra a tudíž jejich ochrana proti plevelům je oproti standardu významně ulehčená. Ve Slovči byly zasety například Taxxoa DUO, Friedrixx DUO, Lexxor DUO či Texxud DUO.
Představila se také desítka hybridů s technologií YieldGard, což jsou hybridy, u nichž je díky genetické modifikaci zajištěna odolnost zavíječi kukuřičnému. Z hybridů R.A.G.T se touto vlastností mohou pochlubit například Coxximo YG, Hexxer YG, Nexxos YG, Friedrixx YG či Texxud YG.
Zajímavým zpestřením přehlídky hybridů bylo i zařazení dvou hybridů čiroku. Tato plodina by rovněž mohla nalézt uplatnění jako surovina pro bioplynové stanice.

Vítězství pro hybrid Iccixx
Ve zvláštním pokuse určeném pro veřejnou sklizeň zrna se ve Slovči představilo 37 hybridů kukuřice. V době konání akce, tj. 23 září, bylo možné sklízet 18 hybridů z raného sortimentu, což byly hybridy s FAO od 210 do 250. Sklizeň ostatních hybridů byla v plánu asi o tři týdny později. Jak ukázaly výsledky, letošní rok zrnové kukuřici přál. I podle slov Ing. Prokopa byl v průměru dosažen výnos vyšší než v loňském roce. Hodnotil se pochopitelně výnos přepočtený na jednotnou vlhkost 14 %. Kvůli zajištění co největší přesnosti zjišťovali pořadatelé vlhkost současně u dvou vzorků.
A jak to vše dopadlo? Vítězem se stal hybrid Iccixx, který dal výnos zrna 12,79 t/ha. Těsně jej následovaly hybrid Coxximo s výnosem 12,78 t/ha a hybrid ES Vulkain s výnosem 12,75 t/ha. Dodejme, že vlhkost zrna všech sklízených hybridů se pohybovala v rozmezí od 29,2 % do 36 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down