15.11.2009 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Školkaři již podruhé v Nizozemsku

Vedle světově proslulého veletrhu Plantarium probíhá na nizozemské půdě ještě jeden školkařský veletrh s názvem GrootGroenPlus. Schází se na něm především producenti z okolí Zundertu v jižní části země. Vedle tradičních prezentací školkařů zaujme veletrh širokým záběrem školkařské mechanizace.

Nedaleko belgických hranic se v průběhu tří výstavních dní sešlo bezmála 6,5 tisíce profesionálních návštěvníků, přičemž čtvrtina z nich přijela ze zahraničí. Ti obdivovali prezentace 170 školkařských podniků, 50 výrobců či distributorů specializované mechanizace, jež doplnilo 50 podniků zajišťujících pěstitelskou podporu. Profesionalitě veletrhu prospělo i jeho umístění v prostorách velké školkařské firmy Boot & Co. Celý veletrh provazovalo téma udržitelnosti při pěstování a distribuci.

Zaujala především mechanizace

Velkou plochu a velký zájem vzbudily prezentace specializované školkařské techniky. Ty byly původně samostatnou přehlídkou, letos se však staly součástí veletrhu GrootGroenPlus.
 Společnost Basrijs
Za pozornost stály sázecí stroje tažené traktorem pro jednoho až čtyři pracovníky, jež představovala nizozemská společnost Basrijs. V závislosti na velikosti dvou flexibilních kotoučů, mezi které se výpěstek vkládá, můžeme sázet rostliny ve velikosti od deseti do sedmdesáti centimetrů, a to prostokořené či s baly po kontejnerech do velikosti 9. Vzdálenost mezi rostlinami ovlivňuje vedle rychlosti pojezdu traktoru i množství značek na kotouči, jež upozorňují obsluhu na vložení jednotlivých rostlin. Otočením kotouče se rostlina vsune do předem připravené rýhy a je přitlačena posunující se lyžinou. Minimální vzdálenost řádků musí dosahovat 55 cm (speciální úprava dovoluje i vzdálenost 30 centimetrů) a jednotlivé rostliny v řádku mohou být v minimálně v odstupu pěti centimetrů. V závislosti na druhu rostlin a podmínkách prostředí zasadí stroj 1500 až 2500 rostlin za hodinu.
 CSB Mechanisatie
Zajímavou novinku představila nizozemská společnost CSB Mechanisatie. Pro kultivaci ploch mezi jednotlivými dřevinami v řádku představili adaptaci na malotraktor vybavený nožem, který projíždí pod půdním povrchem a rozrušuje půdu. Sklopení nože před dřevinou a jeho zpětné vyklopení za ní zajišťují infračervená čidla či nastavený časovač. Maximální pracovní rychlost dosahuje šesti kilometrů v hodině.

Multipacky nesmí chybět

Součástí veletrhu bylo představení novinek ve školkařském sortimentu. Přímo u hlavního vchodu byly shromážděny novinky v sortimentu oceněné v rámci veletrhu. Kompaktním vzrůstem a malými listy se může pochlubit jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) Chris Dwarf. Dosahuje výšky nízkého keře a hodí se tedy i pro malé zahrady. V horských polohách oceníme borovice vejmutovka (Pinus strobus) Stowe Pillar, úzkou, kompaktní a vzpřímenou borovici s modrozelenými jehlicemi. Pokroucenými jehlicemi se vyznačuje jedle korejská (Abies koreana) odrůdy Kohoutś Icebreaker. Díky pokroucení jsou proužky na spodku jehlic viditelné a koruna je tak bílo-zelená. Roste velmi pomalu – 50 centimetrů délky narůstá deset let.
 Školka Lodders
I na tomto veletrhu byly hitem multipacky rostlin. Školka Lodders nabízí pro zahradní centra i konečné odběratele balení dřevin pro živé ploty po deseti kusech. Kontejnery o objemu tři až 7,5 litru jsou vybaveny štítky s potřebnými informacemi k sadbě a následné péči. Díky tomuto balení ušetříme plochu při transportu i samotném prodeji.
 Quick Hedge, B.V.
Vzrostlé živé ploty nabízí nizozemská společnost Quick Hedge, B.V. Jedná se vždy o čtyři rostliny v kontejneru o rozměrech 100 x 40 cm a výšce dvou metrů. Při hmotnosti 100 až 150 kg na jeden plot je nezbytný transport na paletách 100 x 120 cm. Kontejner je vyroben z lepenky, která v průběhu transportu udržuje soudržnost kořenového systému a zabraňuje vyschnutí. Ta se za jeden až tři měsíce v půdě rozloží. V průběhu pěstování ve školce jsou rostliny pravidelně seřezávány jak v koruně, tak se podřezem podporuje růst kořenů. Nože v půdě jsou naváděny technologií GPS, aby se maximálně předešlo neadekvátnímu poškození kořenů. Při umístění do kontejneru se uplatní i na terasách či balkonech.

Ať žije ekologie

 Společnost Engrow
Společnost Engrow přinesla na trh stoprocentně přírodní a odbouratelný kontejner Cocopot® z kokosových vláken a přírodního latexu ve velikostech od průměru 7,5 cm po 50 litrech. Díky prodyšnosti přírodního materiálu se nesetkáváme s problematikou otáčení kořenů a výrobce naopak vychvaluje výborné prokořenění balu. V kontejnerovně jej využijeme po dva roky, před zasazením do půdy jej nemusíme odstraňovat, kořeny prorostou. Odpadá tak problematika opětovného využití kontejnerů či jejich likvidace, zároveň ušetříme i čas. V Německu byl výrobek oceněn značkou Der blaue Engel, potvrzující jeho plnou ekologičnost.

Produkce je základ

 Solitair, N. V.
Prodejem vzrostlých dřevin se zabývá společnost belgická společnost Solitair, N. V. Plocha 80 hektarů nabízí dřeviny všech velikostí, druhů a odrůd a během roku o ni pečuje 18 až 20 zaměstnanců. Mezi zákazníky společnosti patří především realizační firmy a zahradní architekti. Základní nabídka se dělí na rostliny speciálně upravované a přírodní.
Speciálně upravovaným rostlinám se věnují od mladých rostlin, koupených od jiných školek a vytváří z nich koule, ovály, trojúhelníky i jiné tvary. Řez mají na starosti dva zaměstnanci školky – probíhá minimálně dvakrát ročně a jeho maximální kvalitu zaručuje ruční řez motorovou pilou. K zajištění kvalitní kořenové soustavy jsou kořeny každé tři roky podříznuty.
Druhá část sortimentu zahrnuje rostliny přírodní. Jde o přirozeně tvarované exempláře rostlin. Ty pochází ze soukromých zahrad či veřejných parků, kde se plánuje likvidace. Příprava na přesun může zabrat až jeden rok a cena jednoho exempláře se tak může vyšplhat až k 50 tisícům eur. Každá rostlina je naprostý originál.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down