07.12.2009 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plánujeme výsadbu pro příští rok

Možnost prohlídky a porovnání porostů a výpěstků zeleniny nabídla všem zájemcům společnost Moravoseed, s. r. o. Na konci září otevřela brány svého závodu ve Svijanském Újezdě a vedle již známých a oblíbených odrůd představila i novinky v sortimentu. V průběhu čtrnácti dní otevřených dveří společnosti se tam vystřídalo mnoho zvědavých návštěvníků.

Společnost Moravoseed v současné době udržuje 321 odrůd zelenin a jejich osivo nabízí profesionálním pěstitelům ve třech variantách – Profi série, balení pro profesionály a volně vážená osiva. Prvně jmenované představují vybrané odrůdy především pro specializované výrobce sadby a menší pěstitele, pro které jsou osiva speciálně upravena (inkrustována a balena s víceletou zárukou v obalech s vyobrazením odrůdy). Mohou sloužit i pro velké pěstitele pro odzkoušení odrůdy. V balení pro profesionály jsou osiva speciálně upravena v kvalitě Q (quality seeds – kalibrace, inkrustace fungicidem). Ani drobní pěstitelé však nezůstanou zkrátka. Osiva společnosti Moravoseed se objevují v sáčcích firmy Nohel Garden.

Oblíbené košťáloviny
Pro hobby trh je v nabídce odrůda brokolice Miranda s fialovou růžicí pro podzimní pěstování. Je určena pro přímý konzum. Pro profesionální pěstitele je v sortimentu odrůda Apolena F1, která snese i krátkodobé skladování. Je vhodná pro celoroční pěstování a odolná proti vybíhání do květu.
Mezi červenými řepami je novinkou Alexis (CXA), pozdní odrůda se slabším olistěním. Bulva je podlouhlá o průměrné délce 21 až 26 cm. Má velmi dobře a intenzivně probarvenou dužninu bez světlejších kruhů na příčném řezu. Pro přímý konzum se vysévá od dubna, pro konzervaci od května do června.
Velkou část ploch zaujímaly odrůdy hlávkového zelí pro skladování i zpracování. Mezi bílými odrůdami hlávkového zelí je novinkou pozdní hybridní odrůda Libreto F1 (DSHO), určená především ke skladování. Hlávky jsou kulatého až opakvejčitého tvaru, velmi dobře uzavřené, husté, s velmi krátkým vnitřním košťálem, odolné proti praskání. Vnější košťál je nízký, odrůda je odolná proti vyvracení. Hlávka dorůstá do hmotnosti tří kilogramů. Mezi novější odrůdy patří Atila F1 s délkou vegetace 140 až 150 dní a průměrnou hmotností hlávky 3,3 až 3,5 kg. Ta je velmi hustá a odolná vůči praskání.
V kruhárenském zelí zaujme odrůda Madison F1 (MRDP). Je to polopozdní vysoce výnosná odrůda, kterou lze použít i pro přímý konzum a krátkodobé skladování. Hlávky jsou kulaté, velké, dobře kryté, s vyrovnanou vnitřní hustotou a středně dlouhým vnitřním košťálem, dorůstající do hmotnosti 4,5 – 5 kg.

Petržel, mrkev a ředkvička
Přehlídku kořenové zeleniny uvádí kořenová petržel. V současné době prochází registračními zkouškami odrůda Osborne (OB), vhodná pro podzimní sklizně bez natě. Jde o polopozdní, vysoce výnosnou odrůdu petržele, určenou k dlouhodobému skladování. Kořen je rovný, dorůstající do délky 22 až 25 cm, šedobílého povrchu a má smetanově bílou dužninou.
Svou oblibu v jídelníčku si udržuje i mrkev. Pro jarní polní pěstování i k rychlení je v registračním řízení odrůda Naomi (Mon). Jedná se o karotku nantéského typu. Hlava kořene nezelená a neobjevuje se antokyanové zabarvení. Kořeny dosahují délky 16 až 18 cm a mají válcovitý tvar. Je velmi raná a vhodná i ke svazkování. Další z odrůd, u kterých právě probíhá registrační řízení, je Francis (FV). Jde o pozdní odrůdu typu Flakee s velmi dobrou skladovatelností. Pěkně vybarvené dlouhé kořeny s hladkým povrchem jsou vhodné pro mechanizovanou sklizeň. Hlava kořene nezelená a neprojevuje se ani antokyanové zabarvení. Pro přímý konzum i konzervaci zvolíme pozdní odrůdu Favorit. Z pozdních výsevů je vhodná i pro skladování. Kořen je hladký, tupě špičatý a vhodný i pro mechanizovanou sklizeň. Přechodný typ mezi nantéskou a Flakee představuje nová polopozdní Afalon F1 (AFIV). Kořeny jsou dlouhé 18 až 19 cm a snesou mechanizovanou sklizeň. Typ Chantenay reprezentuje odrůda Katrin. Trojúhelníkovitý kořen dosahuje délky 11 až 13 cm. Dobře snáší horší půdní podmínky a těžší půdy a je velmi odolná proti vybíhání do květu.
Pro rychlení i celoroční polní pěstování můžeme využít ředkvičku odrůdy Ester (RS), ranou odrůdu odolnou proti vybíhání a praskání bulviček. Ty jsou větší, kulovité, jasně šarlatově červené. Protáhlými celočervenými bulvičkami se vyznačuje Forum (SU 18/06). První hybridní odrůdou mezi ředkvičkami je Fortuna F1. Je velmi raná a využijeme ji ve sklenících, fóliovnících i pro jarní i podzimní polní pěstování.
Pro rok 2010 připravili šlechtitelé Moravoseedu hybridní novinku mezi bulvovými celery. Odrůda Asterix F1 (RC F1) je raná, vysoce výnosná odrůda, určená pro sklizeň s natí nebo pro podzimní sklizeň ke skladování. Bulva je velká, kulatá a bez dutiny. Je odolná proti vybíhání do květu a vysoce tolerantní proti septorióze.

Cibulová zelenina stále v kurzu
Cibule polorané hybridní odrůdy Unico F1 jsou střední velikosti, široce obvejčité a dosahují hmotnosti 130 až 135 g. Suknice jsou pevné, přiléhavé, žlutohnědé barvy. Dobrou skladovatelností vyniká i raná hybridní odrůda cibule kuchyňské Triumf F1 (CK 12/5). Cibule jsou soudkovité, větší velikosti se slabším krčkem a dosahují hmotnosti 170 – 175 g. Suknice jsou pevné, přiléhavé, hnědožluté barvy.
Známou odrůdou mezi vytrvalými cibulemi je sečka Bajkal. V registraci je v současné chvíli odrůda Entita (PB 6). Z jarních výsevů ji pěstujeme 70 dní, z letního 55 ke svazkování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down