11.01.2010 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Navázali na šlechtění předchůdců

Šlechtění okrasných rostlin mělo v České republice dlouholetou tradici. Kontinuitu této činnosti ale přerušily dvě světové války a částečně následné zestátnění soukromých zahradnických firem. Jednou ze společností , která po změně politických poměrů v devadesátých letech minulého století pokračuje v úspěšné šlechtitelské a semenářské činnosti svých předchůdců, je východočeská firma Černý z Jaroměře.

Historie zahradnického rodu Černých sahá do roku 1859, kdy známý jaroměřský zahradník Ferdinand Hlaváček přemístil své zahradnictví do lokality Pod tratí. Tradiční zahradnická výroba se postupně začala více soustřeďovat na produkci okrasných rostlin až po sňatku dcery Marie s Františkem Černým – zkušeným zahradníkem, který působil na vídeňském dvoře Schonbrunn, v zahradách Nathaniela Rothschilda, zastával také funkci vedoucího zahradníka u knížete Rembelinského v Krosnievicích.
Po jeho smrti převzal podnik syn František a ten začal v Jaroměři se šlechtitelskou a semenářskou činností. Velkou oporou mu v jeho práci byla manželka Marie, která pocházela rovněž ze zahradnické rodiny Mojžíšů z Náchoda. Především díky její šlechtitelské činnosti vděčíme za vznik převislých hlíznatých begónií. Hlavní doménou rodiny Černých však byly petúnie. Jejich šlechtění a množením se dále věnoval syn Jan s manželkou Alenou. V současné době v úspěšné šlechtitelské a semenářské práci okrasných rostlin pokračují jeho dva synové, Jan s manželkou Vlastou a synem Janem a Josef.

Šlechtitelské úspěchy
Firma Černý je u nás i ve světě proslulá především díky svým vynikajícím výsledkům ve šlechtění petúnii, begónií a bramboříků. Se šlechtěním těchto druhů bylo v Jaroměři započato v roce 1928 Františkem a Marií Černých. Prvním šlechtitelským úspěchem byla v roce 1934 původní odrůda petúnie Karkulka, po které následovala řada jaroměřských trpasličích petúnií, včetně plnokvětých odrůd. Do dnešních dnů si svoji popularitu udržela například nádherná plnokvětá petúnie Pozdrav z Jaroměře. Revoluční převrat ve šlechtění petúnií nastal po druhé světové válce, kdy syn Františka Černého – Jan, začal ve šlechtění uplatňovat metodu heteróze. V roce 1960 tak byla na trh uvedena první československá hybridní odrůda petúnie Lavina Bílá F1. Skupina převislých petúnií Lavina F1 dnes nabízí osm barevně odlišných odrůd, nechybí mezi nimi například lososová a purpurová. Především prodejci ocení vzpřímený růst těchto rostlin v počátečních fázích pěstování, který umožňuje lepší manipulaci při jejich prodeji. V pozdější fázi růstu přepadávají a vytváří skutečnou lavinu zářících květů.
Vynikající odrůdy petúnií vhodné pro pěstování v nádobách a všude, kde vynikne převislý charakter rostlin, najdeme ve skupině Velvet F1. Ze skupiny osmi odrůd jmenujme Purple Velvet F1 se záplavou sytě fialových, pět centimetrů velkých květů a bohatě kvetoucí Salmon Shades Velvet F1 v tmavším odstínu lososové barvy. Pravidelným přihnojováním dorůstají tyto odrůdy do délky 120 – 150 cm. Nováčkem v této skupině je rovněž růžová petúnie Rose Vein Velvet F1 s výraznou tmavě růžovou nervaturou, která dodává květu určitou hloubku a výraznost.
Vitálním růstem, množstvím a velikostí květů a dobrým zdravotním stavem mohou odrůdy ze skupiny Velvet F1 úspěšně konkurovat vegetativně množeným převislým odrůdám. Jejich dekorativní hodnota rovněž vynikne v závěsných nádobách a košících, kde tvoří vodopády květů. Lze je použít i pro kobercové výsadby. Skutečně převislou velkokvětou petúnií typu grandiflora množenou semeny je Diamond Pearly Shades F1. Bohatě větvená odrůda se uplatní jak v záhonových výsadbách, kde vytváří 20 cm vysoké kvetoucí koberce, tak především v závěsech. Osmdesáticentimetrové převisy jsou doslova obsypány 7,5 – 8 cm velkými květy světlé, perleťově fialové barvy. Díky dobré odolnosti vůči chorobám a vysoké dekorativní hodnotě dosažené v našich klimatických podmínkách je předurčena k tomu, aby se stala populární velkokvětou převislou petúnií. V současné době společnost Černý usilovně pracuje na dalších barevných variacích v této skupině. Podle slov RNDr. Jana Černého, hlavního šlechtitele společnosti, můžeme očekávat v průběhu dvou až tři let uvedení dalších dvou barevných kultivarů těchto neobyčejných petúnií.

Bohatý sortiment begonií
Kromě šlechtitelských programů zaměřených na petúnie se firma Černý rovněž věnuje šlechtění begónií. Ze širokého sortimentu Begonia semperflorens rozhodně zaujme košatá a bohatě kvetoucí odrůda Tango Červená F1, uvedená na trh v roce 2002. Na výstavě Flora Olomouc v roce 2003 získala za svůj kompaktní habitus a intenzivně červené květy cenu Novitas Olomucensis.
Na pokusném poli, které je na požádání volně přístupné veřejnosti, nelze přehlédnout dvě odrůdy Begonia tuberhybrida gigantea. První z nich je Pin-Up Flamme F1s 25 cm s velkými jednoduchými květy, výrazně tmavě oranžovým okrajem květu a zlatožlutým středem.
Růžovým okrajem květu a bílým středem se naopak může pochlubit druhá kompaktní odrůda Pin-Up Rosa F1.
Velkou pozornost si rovněž zaslouží několik odrůd Begonia tuberhybrida pendula ze skupiny Chanson. Obliba těchto převislých begónií každoročně stoupá především pro jejich bohaté květenství. Kaméliovité květy o velikosti 6 – 8 cm vykvétají na dlouhých stopkách. Pokud jsou rostliny pravidelně přihnojovány, vytvářejí nádherné 30 až 45 cm dlouhé převisy. Z bohaté škály barev vynikají především dvě dvoubarevné odrůdy. První je Chanson dvoubarevná růžovobílá F1 s bílým květem a výrazně růžovými okraji okvětních plátků. Druhou je Chanson dvoubarevná oranžově žlutá F1 s výraznou barevnou kombinací žlutého květu a intenzivně oranžovými okraji okvětních plátků. V současné době probíhá testování další potenciální odrůdy, jež by rozšířila skupinu převislých begonií Chanson o krémovou barvu.

Pro letničkové výsadby
V rámci kompletního sortimentu kvalitních semen květin pro profesionální použití najdete nyní v nabídce firmy Černý vedle vlastní produkce osiva petúnií a begónií špičkové odrůdy letniček, hrnkovek a trvalek od předních tuzemských i zahraničních firem.
Novinkou v sortimentu letniček je Ptilotus exaltatus Joey, rostlina s atraktivním stříbřitě růžovým kuželovitým květenstvím dlouhým 7 – 10 cm, vyrůstající z růžice stříbřitozelených listů. Sazenice se vysazují na slunné a teplé stanoviště do propustného substrátu. Atraktivní letnička je vhodná jak k osazování nádob, tak i záhonů.
Širokou nabídku ostálek sličných (Zinnia elegans) obohatí dvě kompaktní odrůdy dorůstající výšky 25 – 30 cm s dvoubarevnými květy – Swizzle Cherry & White, bílotřešňově červenými, a Swizzle Scarlet & Yellow se záplavou žlutočervených květů. Díky svému kompaktnímu tvaru a bohatému kvetení jsou obě odrůdy vhodné k pěstování jako hrnkové rostliny, uplatnění rovněž najdou při osazování letničkových záhonů.
Nový kultivar Salvia patens Blue Angel rozšiřuje barevnou škálu těchto hojně používaných letniček o ultramarínově modrou. Nádherné květenství je složené z trubkovitých květů o velikosti až 6 cm. V záhonových výsadbách, kde dorůstá výšky 65 cm, je tento kultivar šalvěje nepřehlédnutelný.

Pokusné výsadby
Se šlechtitelskou činností formy Černých se odborná i laická veřejnost může blíže seznámit v rámci pořádání dnů otevřených dveří, které se konají každým druhým rokem. Milovníci květin však mohou kdykoli na požádání navštívit v průběhu vegetačního období pokusné výsadby. Na ploše 2000 m2 se nachází přes 600 odrůd letniček. Druhy jednotlivých rostlin jsou v samostatných sekcích vysázeny v počtu desítek kusů od jedné odrůdy. Návštěvník tak může posoudit jednotnost daného kultivaru hned v několika parametrech, například ve výšce, barvě a množství květu nebo hustotě olistění.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down