Přestože ani pro mák nebyl loňský rok z těch nejúspěšnějších, stále patří mezi ty plodiny, o nichž odborníci hovoří jako o velice perspektivních. Máku je však třeba věnovat náležitou pozornost a inovovat jeho agrotechniku tak, aby byla zaručena vyšší stabilita výnosů.
Ne náhodou proto byla významná část nedávné konference Prosperující olejniny, o jejímž konání jsme již v Zemědělci informovali, věnována právě máku. Jak zaznělo na úvod zmíněné akce, mák je perspektivní plodinou především s ohledem na možnost odbytu velké části jeho produkce v zahraničí. Rizikem při pěstování máku jsou však značné výkyvy v cenách a také výkyvy v dosahovaných výnosech. Další specifikou této plodiny je, že si žádá speciální znalosti jejích pěstitelů.
Mák na zásobách
Jak informoval Ing. Zdeněk Kosek, CSc., ze sdružení Český mák, loni se mák v České republice pěstoval na výměře 52 462 hektarů, což znamenalo pokles výměry oproti předchozím rokům. Například v roce 2008 byla výměra máku 69 793 hektarů. Ani výnos máku v roce 2009 nedosáhl úrovně předchozího roku a je udáván na úrovni 0,63 t/ha. I přes loňskou nižší produkci máku je však podle vyjádření odborníka převážná část máku ze sklizně 2009 stále na skladech. Především kvůli zásobám již z předchozí sklizně mohlo být na přelomu roku na skladech asi 30 000 tun makového semene. Tato situace pochopitelně tlačí dolů i cenu máku. Zatímco průměrná cena vyváženého máku byla roce 2007 asi 68 Kč/kg, v roce 2008 to bylo 35 Kč/kg a vloni v období srpen až říjen pouhých 25 Kč/kg. V listopadu a prosinci, kdy objem obchodu je zpravidla nejvyšší, ještě dále klesala o 2 – 3 Kč/kg. „Na trhu s mákem se částečně podepisuje hospodářská krize,“ okomentoval Ing. Kosek s tím, že poptávka po potravinách, které nejsou nezbytné, v podobných situacích zpravidla klesá.
Inovace v agrotechnice Ing. Pavel Cihlář, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze naznačil na konferenci směry, kterými by se mohla v budoucnu ubírat pěstitelská technologie máku tak, aby byla zaručena již zmiňovaná vyšší stabilita výnosů. Pokusil se vyvrátit léty zažitý názor o významu časného setí. Výsledky posledních roků to totiž vůbec nepotvrzují. Ukazuje se však jako velmi významné kvalitní zpracování půdy již na podzim, pokud možno jen jednodenní odstup od zpracování půdy na jaře a setí, dodržení přesné hloubky setí asi 2 cm a také uválení pozemku. Z dalších bodů agrotechniky se Ing. Cihlář zastavil mimo jiné u aplikace herbicidů, na něž je mák velmi citlivý. Proto nelze doporučit jednotnou „kuchařku“ a naopak je podle odborníka nezbytné aplikace vždy přizpůsobit nejen stavu zaplevelení, ale i kondici porostu. Moření osiva, hnojení nejen základními živinami, ale i mikroelementy, fungicidní ošetření atd. jsou dalšími body agrotechniky máku, jež by se měly stávat standardem.