12.02.2010 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setkání školkařů ve Skalském Dvoře

Svaz školkařů České republiky je profesní svaz a sdružuje české a moravské producenty okrasných výpěstků. Hájí zájmy školkařských podniků a pomáhá jim propagovat jejich činnost i výpěstky, získávat informace a upozorňuje je na změny v legislativě. Organizuje i každoroční setkání členů svazu a valnou hromadu.

Letošní setkání se odehrálo v příjemném prostředí Skalského Dvora na Vysočině. Uprostřed lesů došlo i na zasedání valné hromady svazu, po němž následoval cyklus přednášek a firemních prezentací. Akce se těšila hojné účasti – ve Skalském dvoře se sešlo bezmála 150 účastníků na již 17. ročníku.

Propad o osm až deset procent

V průběhu letošní valné hromady mohlo dojít na změny ve vedení svazu. Jak se zdá, nikdo neměl o změny ve vedení zájem. V čele bude nadále stát předseda Ing. Jiří Veleba, jako tajemník dostal opět důvěru Ing. Jan Procházka. Počet členů zůstává konstantní, dva ubyli a dva noví přibyli.
V průběhu programu valné hromady se hodnotil uplynulý rok. I přes katastrofické předpovědi a odhady nedošlo podle slov tajemníka Svazu školkařů ČR Ing. Jana Procházky k zásadnímu propadu v prodeji školkařských výpěstků. Nikdo ze členů svazu nezkrachoval a proti mimořádně úspěšnému roku 2008 se prodej snížil odhadem o osm až deset procent. Produkce českých pěstitelů je i tak stále nízká a není tak schopna nasytit požadavky českého trhu. Výměra ploch pro produkci okrasných školkařských výpěstků od roku 2001 stabilně stoupá. Rozložení této výroby v rámci České republiky je nerovnoměrné. Největší plochy produkce nalezneme ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně v jižních Čechách a v Praze. Zvyšují se především plochy pro dřeviny v kontejnerech.
Jako ostatní zemědělci, mají i producenti okrasných výpěstků možnost čerpat finance z dotačních titulů. Podle Ing. Jana Procházky jsou však pro ně nastavené podmínky znevýhodňující, jelikož jedním z hodnotících kritérií je dobytčí jednotka, která je pro specializované školkaře nesplnitelná.

Letošní aktivity

Prezentace Svazu školkařů ČR letos proběhne v rámci veletrhů For Garden, Flora Olomouc či Zelený svět. Plánují účast i na zahraničních veletrzích Zeleň je život ve Varšavě či účast v Essenu na IPM v roce 2011.
Školkaři se letos rozhodli rozjet na největší evropskou výstavu rhododenronů Rhodo 2010 v polovině května. Přehlídku několika stovek druhů této krásné rostliny nabídne německé městečko Westerstede nedaleko Oldenburgu. Vedle přehlídky rhododenronů ve jmenovaném městě budou mít návštěvníci možnost zhlédnout specializované školky v okolí, stánky šlechtitelských firem i odrůdové novinky.
Mezi novinky letošního roku patří i publikace o jehličnatých dřevinách. Obsahuje více než 800 popisů a fotografií druhů a kultivarů jehličnatých dřevin a doplňuje již vyšlé publikace věnované listnatým dřevinám a trvalkám.

Odborné prezentace
K problematice ochrany se například vyjádřil Ing. Ladislav Niklíček, CSc., ze společnosti BASF. Ten posluchače seznámil s ochrannými přípravky, které je možné využít ve školkách. Připomenul, že je nezbytné je používat ve shodě se Seznamem povolených přípravků v ČR. Zároveň je nutná kontrola účinnosti na každém kultivaru i druhu.
Další z přednášejících byla Ing. Eva Dušková, nezávislá poradkyně pro ochranu rostlin. Zaměřila se na problematiku ochranu zimostrázu a jírovce maďálu.

(Více informací naleznete v březnovém Zahradnictví.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down