22.02.2010 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za poznatky do Olomouce

Olomoucké Regionální centrum po roce opět ožilo. Stalo se tak díky setkání, jehož organizaci zaštiťuje Zelinářská unie Čech a Moravy. Ta na území České republiky funguje od roku 1992. Letošní Zelinářské dny proběhly koncem ledna a již devatenáctého společného rokování se zúčastnilo mnoho producentů zeleniny, představitelů jiných sdružení, státní správy i vědeckých pracovníků.

Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) je občanským sdružením, které vedle zastupování zájmů všech prvovýrobců zeleniny či organizace odborných exkurzí pořádá každoročně setkání svých členů. Příspěvky členů ZUČM i pozvaných přednášejících z řad vědeckých institucí či státní správy se dotýkaly mnoha aktuálních témat.

Jako první vystoupil předseda

Přivítání hostů z Čech i ze zahraničí se ujal předseda ZUČM Ing. Jaroslav Zeman. Členskou základnu této unie tvoří 185 právnických a fyzických osob. Ze zhruba 500 pěstitelů zeleniny v České republice to není ani polovina, ale plocha, kterou členové ZUČM obhospodařují, zahrnuje více než 75 % celkových ploch zeleniny.
Ing. Jaroslav Zeman pohovořil o dlouhodobém poklesu ploch zeleniny. Meziroční pokles zeleniny v loňském roce se odhaduje na 1500 hektarů a více než 23 tisíc tun. Apeloval na producenty, aby se zaměřili na plodiny, u kterých je v našich podmínkách možné dosáhnout kvalitních a optimálních výnosů. Jedná se například o celer, cibuli, hrách, kapusty, květák, brokolici, mrkev, okurky nakladačky, špenát či zelí. Tyto plodiny by mohly zaplnit dalších 4100 hektarů. Základem je však domluva s řetězci a odbytovými organizacemi, abychom produkci prodali.
Jako velký a v budoucnu opravdu závažný problém vidí předseda unie úbytek zpracovatelských a mrazírenských kapacit. Dobrou zprávou naopak je stoupající spotřeba zeleniny v České republice. Podle odhadu Ministerstva zemědělství ČR dosáhla v roce 2008 82,8 kg na obyvatele.

Klasa a integrované pěstování
Jednou z možností zviditelnění české zelinářské produkce je její zařazení pod národní značku kvality potravin Klasa. Na začátku letošního roku bylo oceněno 1325 výrobků, některé i z řad čerstvé či zpracované zeleniny. Jejich problémem však může být změna kvality v průběhu prezentace, lepší je proto usilovat o tuto značku pro zabalené výrobky. Do povědomí trhu se dostává i zelenina pěstovaná v integrované produkci (IPZ). Svědčí o tom i zájem představitelů jednoho z řetězců o dodávky této zeleniny. Od roku 2007 mohlo používat ochrannou známku IPZ 38 producentů, v roce 2009 o ni zažádalo 80 pěstitelů s výměrou bezmála pět tisíc hektarů. Po dvou letech zkušebního provozu získává přihlášený pěstitel certifikát. Ten je platný pouze jeden rok a po splnění podmínek roku předcházejícího je znovu udělen.
Zkušenosti z výsledků administrace a provedených kontrol SZIF u IPZ zhodnotil ředitel odboru přímých plateb a environmentálních podpor SZIF Ing. Vítězslav Vopava. Podle jeho slov vyplácení podpor nepřináší žádné problémy. Pro splnění podmínek pro IPZ je nutné dodržovat agroenvironmentální nařízení, cross compliance a speciální podmínky pro titul IPZ. Nejvíce žádostí bylo zařazeno v roce 2007, a to 69 žádostí na necelých 15 hektarů. Rok 2009 přinesl 11 žádostí na 1,2 tisíce hektaru. O poskytnutí dotace v roce 2009 zažádalo 80 zájemců s plochou 4,92 tisíce hektarů. Mezi tyto pěstitele se rozdělí maximálně 58,05 milionu korun. Nejvíce žadatelů pěstuje hlávkové zelí, cibuli kuchyňskou, celer bulvový a mrkev obecnou.

Novinky v posuzování
ochranných prostředků
Se stavem aplikace nových předpisů a nařízení Evropského parlamentu a rady o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh seznámil návštěvníky Zelinářských dnů Ing. Pavel Minář, Ph.D, vedoucí sekce přípravků na ochranu rostlin ze Státní rostlinolékařské správy. V platnost by v blízké budoucnosti měly vstoupit dvě novely zákona č. 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči a novely prováděcích předpisů. (O této problematice se více dočtete v časopisu Zahradnictví 3.)

Bedýnkový prodej biozeleniny
S alternativními způsoby odbytu zeleniny seznámil účastníky Zelinářských dnů Ing. Radek Smotlacha, tajemník ZUČM. Pro malé pěstitele je často velmi problematické vyhovět stále se stupňujícím požadavků nadnárodních řetězců. Pro ně může být vhodný systém bedýnkového prodeje. Jedná se o bednu či tašku s osmi až deseti kilogramy namíchané zeleniny. Obsah bedýnky i cena (200 až 400 Kč) se mění podle sezóny.
Nejen popsané, ale i mnoho dalších přednášek čekalo na návštěvníky letošních Zelinářských dnů. Kdo měl zájem, mohl v předsálí přednáškového sálu regionálního centra Olomouc probrat s ostatními pěstiteli aktuální problémy či zhlédnout prezentace mnoha specializovaných firem. V odpoledních hodinách prvního dne se uskutečnila i valná hromada a večer zbyl čas i na přátelské popovídání s přáteli a kolegy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down