05.04.2010 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabídka řešení pro náročné období

Odborníci odhadují, že v roce 2030 bude mít zeměkoule osm miliard obyvatel. Vyplývá z toho, že jeden hektar zemědělské půdy bude muset nasytit více než pět osob, přičemž ještě v roce 1960 to byly pouze dvě osoby. Jednou z mála cest, jak se k naplnění tohoto cíle alespoň přiblížit, je další zintenzivňování zemědělské výroby. Intenzivní výroba je řešením i pro další problém, který se bezprostředně dotýká také českých výrobců. Tím je současná krize cen zemědělských komodit.

Zmíněná fakta zazněla na nedávné odborné konferenci uspořádané v Průhonicích u Prahy společností Syngenta Czech, s. r. o. Její generální ředitel Romeu Stanquerlin na úvod setkání informoval o tom, že nadnárodní společnost Syngenta na uvedené problémy reaguje především dalšími investicemi do výzkumu a vývoje, a to ve výši dvou milionů dolarů každý den. Cílem investic je nacházet a nabízet zemědělcům stále nová řešení jejich problémů. Připomněl v této souvislosti také motto konference: „Pomáháme pěstitelům v náročném období.“
Romeu Stanquerlin dále uvedl, že aktivity jeho společnosti lze rozdělit do třech segmentů – ochrana rostlin, osiva, trávníky a zahrada. Celkový obrat všech těchto segmentů v minulém roce činil 11 mld. dolarů.

Očekávání pro letošní rok
Romeu Stanquerlin očekává, že situace zemědělců se v letošní sezóně zlepší. Vychází z předpokladu slušného vývoje vegetace v tomto roce a také z očekávaného zvyšování lokální i globální spotřeby. Méně optimistický byl v odhadu budoucího vývoje host konference – prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podle jeho vyjádření je ke zlepšení situace českých zemědělců nezbytné dorovnat podmínky podpor s jejich kolegy z původních zemí EU, vytvořit koncepci zemědělství, donutit politiky věnovat větší pozornost tomuto sektoru hospodářství atd. Oba řečníci se však shodli v zásadním názoru, že vzhledem k tomu, že poptávka po potravinách globálně poroste, je intenzifikace jediným možným směrem kam se zemědělská výroba může v budoucnu ubírat.

Nabídka konkrétních produktů
Intenzivní zemědělská výroba obnáší pochopitelně i intenzitu v ochraně rostlin a proto v další části konference věnované již konkrétním agrotechnickým problémům odborníci ze společnosti Syngenta představili několik nových přípravků, které budou v této sezóně moci používat i čeští pěstitelé.

Fungicidy pro ošetření řepky
Pro ošetření ozimé řepky nabízí Syngenta od loňského roku fungicid s morforegulačním účinkem Toprex, jehož vlastnosti představil Ing. Juraj Petrina. Toprex je přípravek s dvěma účinnými látkami – paclobutrazol a difenoconazole. Paclobutrazol zaručuje silnější a mohutnější kořenový systém porostů a následně vitálnější porosty, difenoconazole je účinnou látkou k potlačení houbových chorob. Toprex je určen k aplikaci na podzim i na jaře, přičemž právě aktuální jarní aplikaci doporučil Ing. Petrina pro omezení poléhání u hustých, bujných, časně setých porostů s rychlým růstem po otevření jara. K vyššímu výnosu řepky Toprex napomůže díky zlepšení zakořenění, kontrole chorob, snížení porostu, vyššímu navětvení, synchronizaci kvetení a dozrávání atd.
Vlastnosti přípravku potvrdil i Ing. Jaromír Šaroun ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. Na základě výsledků pokusů Toprex doporučil jak pro podzimní, tak i jarní aplikaci. Apeloval však na nezbytnost časnosti jarního ošetření, především u časně setých a bujných porostů.
Ing. Šaroun hovořil také o významu fungicidního ošetření řepky v období květu. Ačkoliv intenzita výskytu hlízenky je ročníkovou záležitostí, ošetření se podle jeho výsledků finančně vyplácí pokaždé. Z nabídky společnosti Syngenta je pro toto ošetření možné využít přípravek Amistar Xtra.

Novinky pro obilniny
Novinku letošního roku určenou pro ochranu obilnin – herbicid Axial Plus představil Ing. Petr Kabelka. Pěstitelé již dobře znají předchůdce zmíněného přípravku, hojně používaný graminicid Axial. Inovovaný Axial Plus se však podle Ing. Kabelky může pochlubit ještě lepšími vlastnostmi. Kromě osvědčené účinné látky pinaxaden, která hubí všechny významné jednoleté jednoděložné plevele, obsahuje také speciální zabudované smáčedlo, díky němuž je použití přípravku snazší, rychlejší a spolehlivější. Odborník poukázal také na široké aplikační okno, spolehlivost i na přerostlé plevele a další vlastnosti. Přednášku uzavřel informací o ceně přípravku, která je i přes inovace nižší než u jeho předchůdce.
Rovněž ve fungicidním sektoru se pěstitelům obilnin nabízí několik novinek. Především pro úsporné technologie pěstování obnášející jednu aplikaci fungicidu je určen fungicid Artea Plus. Jak objasnil Ing. Petr Babuška, oproti předchůdci fungicidu Artea 330 EC obsahuje Artea Plus vyšší množství účinné látky cyproconazole při zachování stejného množství látky propiconazole, což zaručuje vyšší účinnost přípravku. Předností přípravku určeného pro ochranu listů i klasů proti širokému spektru chorob je podle Ing. Babušky především jeho univerzálnost. Slova zástupce firmy potvrdila také Ing. Milena Bernardová se Zkušební stanice v Klukách, která na základě pokusů prováděných s pšenicí ozimou poukázala na účinnost na braničnatku plevovou, pšeničnou a na rzi.
Pro intenzivní pěstitelské technologie však Ing. Babuška doporučil jiný systém fungicidní ochrany, a to hlavně s použitím fungicidů z řady Amistar. V této řadě je novinkou pro ošetření pšenice Amistar Opti. Kromě azoxystrobinu (látky společné všem přípravku této řady) obsahuje také chlorothalonil. Při představování tohoto přípravku bylo poukázáno na jeho účinnost na řadu chorob, včetně braničnatek, patentovanou formulaci SuperWeatherStick® a či schopnost ochrany proti UV záření a fyziologické skvrnitosti. Doporučená aplikace Amistaru Opti je preventivně a to jak sólo, tak v řadě kombinací.

Zvýhodněné balíčky
Jednou z možností jak aplikovat Amistar Opti je v kombinaci spolu s fungicidem Artea Plus. Právě tyto dva přípravky společnost Syngetna nabízí letos také ve zvýhodněném balíčku. Právě formou zvýhodněných balíčků se snaží firma vyjít vstříc českým zemědělcům v době ekonomické krize. I další přípravky lze nakoupit v balíčcích, například Moddus spolu Archerem či Amistar Xtra spolu s Karete Zeon. Možností pěstitelů jak docílit ještě výhodnějších cen přípravků společnosti Syngenta je také v členství v Agriclubu. Jak vysvětlil Ing. Emil Skala, dává jim to především možnost čerpání různých slev.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down