12.04.2010 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro výsadbu na zahradu i krajinu

Jednou z největších firem produkujících školkařský materiál jsou Školky Montano, spol. s r. o., jež sídlí v Přerově nad Labem. V jejich nabídce figurují jehličnaté a listnaté dřeviny, dřeviny půdopokryvné, solitérní i pro živé ploty, chybět nemohou ani trvalky, letničky a balkónové rostliny. Jednou z nových podnikatelských aktivit, do které se v průběhu loňského roku pustili, je produkce hrnkovaných autochtonních dřevin ve velkém.

Pro výsadby do krajiny jsou vyhledávané sazenice autochtonních rostlin, to je těch, které se vyskytují v místech svého původu nebo vzniku. Základem pro množení těchto dřevin je znalost předseťové úpravy osiv a manipulace s nimi. V přerovské školce se jejich množení věnují bezmála třicet let. Společnost Školky Montano je nabízela již dříve, a to ve formě prostokořenných sazenic.

Nově v kontejneru
Pro výsevy autochtonních dřevin využívají ve školkách Montano osiva z vlastního sběru i nakoupená od domácích sběračů. Po projití nezbytných procedur, které urychlí stratifikaci semen a především zajistí jejich jednotné klíčení, jsou osiva vyseta. Většina z nich naširoko či do řádků přímo na pole, kde stráví další jeden až dva roky podle vzrůstnosti a požadované velikosti dřeviny. Po vyzvednutí jsou sazenice tříděny. Část z nich jde do prodeje jako prostokořená, většina je však nahrnkována a umístěna v kontejnerovně, kde stráví zhruba polovinu roku.

Základem je substrát
Již v minulosti se v Přerově přípravě kontejnerovaných autochtonních dřevin věnovali, až v loňském roce se však podařilo vyřešit problém s mísením substrátu a je tedy možné rostliny kontejnerovat ve velkém.
Pro firmy, které se zabývají realizacemi výsadeb v krajině, osazováním biokoridorů či dálničních náspů, se díky nabídce kontejnerovaných autochtonních dřevin ve speciálním substrátu rozšiřuje možný termín výsadby a umožňuje založení porostu bez následné údržby.
Speciální substrát je složen z 50 % jílu, o zbývající polovinu se dělí kompostovaná kůra, rašelina, kompostovaný hnůj a substrát je doplněn pomalurozpustným hnojivem Osmocote. Jíl pochází z nedaleké skrývky spraše. Hnůj je tříletý, hovězí, uleželý a kompostovaný a opět pochází z nedalekých zdrojů od zemědělského podnikatele. Toto složení zajišťuje vysokou vododržnost substrátu, která je nezbytná právě tam, kde chybí povýsadbová péče.

Cesta byla trnitá
Největším problémem je homogenní smíchání vyjmenovaných komponent substrátu. Problémem je i jeho vysoká hmotnost a zrnitostní složení, kdy klasické míchačky a hrnkovací stroje práci s ním nezvládají. Jeden z majitelů firmy Ing. Karel Zeman tak přišel s nápadem využít pro mísení substrátu nakladač. Ten si poradí s větší hmotností a nevadí mu ani drobné kamínky, které tradiční hrnkovací stroje, uvyklé na lehké rašelinové substráty, vyřadí z provozu. Hrnkování keřů probíhá již osmnáct let mechanizovaně, pro hrnkování odrostků do kontejnerů 7,5 až 10 l v tomto roce byl zakoupen nový výkonný stroj.
V loňském roce nahrnkovali v Přerově 600 tisíc keřů a 80 tisíc špičáků listnatých dřevin. Jedná se především o klasické domácí druhy dřevin, jako jsou dub, jasan, osika, olše, javor, lípa, bříza či habr. Z keřů jmenujme svídy, šípkovou růži, kaliny, trnku, hlohy, brslen evropský či ptačí zob. Minimální prodejní velikost u špičáků je 1,6 metru. Používají se školkované dvouleté až tříleté sazenice, což znamená, že při prodeji jsou rostliny tři až čtyři roky staré. Keře mají být při expedici podle normy 60 cm vysoké, realizační firmy však dávají přednost sestřižení výhonů na 40 centimetrů. To zjednoduší přepravu, manipulaci s keřem a výsadbu a zajistí lepší ujmutí rostlin. Řez se provádí nejen před expedicí, ale minimálně jednou až dvakrát během vegetace rostliny ve školce. Úpravou kořenového systému i nadzemních výhonů zajistí lepší rozvětvení nadzemní i podzemní části i větší vyrovnanost rostlin. I před vlastním hrnkováním předchází zkrácení podzemní a nadzemní části.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down