10.05.2010 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veletrh For Garden opět nezklamal

Největší pražskou zahradnickou akci letošního jara se stal čtvrtý ročník veletrhu zahradní architektury, nábytku a techniky For Garden, který se konal v prostorách výstavního areálu Letňany. Akci určenou jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost navštívilo v průběhu čtyř dnů přes čtyřicet tisíc milovníků zahrad a květin. Rekordní byla letos účast vystavovatelů, prezentovalo se přes 162 domácích a zahraničních firem.

Organizátoři letošního ročníku For Garden, akciová společnost ABF, připravili ve spolupráci s odborným týmem poradců pro návštěvníky veletrhu zajímavý výstavnický a vzdělávací program.
Pestrá skladba domácích a zahraničních vystavovatelů, mezi kterými nechyběly firmy z Německa, Polska, Nizozemska či Slovenska, nabídla návštěvníkům veletrhu produkty a služby hned z několika zahradnických oborů. Nejpočetnější zastoupení měli na veletrhu zahradní architekti a realizační firmy. S bohatou nabídkou se prezentovali také prodejci zahradního nábytku a doplňků. Na výstavní ploše 3684 m2 nemohli chybět ani producenti okrasných listnatých a jehličnatých keřů a stromů. Své zastoupení měli rovněž přední výrobci a prodejci pěstebních substrátů a pomůcek. Své výrobky předvedli výrobci zahradních altánů, pergol, plotů, skleníků a zimních zahrad.
Samostatná část veletrhu byla věnována zahradní a komunální technice. Sekci funkčního vybavení zahrady dominovaly vedle široké nabídky zahradní dlažby, rohoží a roštů zejména zavlažovací systémy.

Profesní a zájmová sdružení
Veletreh For Garden se každoročně stává místem prezentace domácích zahradnických svazů a spolků. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost se seznámit s jejich činností a servisem, který poskytují. Z profesních sdružení jmenujme Svaz školkařů České republiky, který se na veletrhu prezentoval společnou expozicí členů. Vlastní zastoupení měl v Letňanech rovněž Český spolek perenářů, jehož posláním je propagace pěstování vytrvalých rostlin, a to jak v soukromých zahradách, tak i na veřejných prostranstvích. Nechyběl ani Svaz zakládání a údržby zeleně, jehož členy jsou firmy podnikající v oboru zahradní a krajinářské tvorby. Na veletrhu se prezentoval modelem koupacího biotopu, vkusně začleněného do stylizovaného návrhu zahrady.

Nejlepší exponát veletrhu
První den veletrhu hodnotila odborná komise přihlášené exponáty do soutěže o nejlepší exponát veletrhu Grand Prix. Jedním ze základních kritérií pro přihlášení exponátu do soutěže je například jeho netradiční technické řešení, design, mimořádná kvalita nebo chemická a biologická nezávadnost a energetická úspornost. Odborná porota udělila třetí místo v této soutěži firmě WPC Woodplastic, s. r. o., za terasová prkna Emo-Emotion. Na druhé příčce se umístila solární sprcha Odalo z teakového dřeva společnosti s ručením omezením Hak Kladno. Prvenství získala firma R & B Trading, s. r. o., za velice vkusný a kvalitní slunečník Tradewinds Classic.
V prestižní soutěži Top Expo, zaměřené na nejzdařilejší expozici veletrhu, se vítězem stala prezentace Svazu zakládání a údržby zeleně a jejich partnerů. Prvenství si získala moderním charakterem zpracování a ucelenou zahradní kompozicí, ve které byly zdařilé ukázky použití prvků zahradní architektury – dlažby, jezírka, terasy.

Ukázky zahradní tvorby
Jedním z hlavních lákadel veletrhu jsou ukázky několika zrealizovaných zahradních návrhů v rámci pořádání soutěže s názvem Exteriér Trendy. Úkolem soutěžících je zrealizovat na malé ploše miniexpozici, která by svým ztvárněním, výběrem rostlin, zahradního nábytku a doplňků nejlépe vystihovala zamýšlený návrh autora projektu. Pod názvem expozice Levandulový déšť se návštěvníkům veletrhu prezentovalo Zahradnictví J. a Z. Krulichovi. Středomořskou atmosféru soutěžní expozice vytvořili použitím rustikálního nábytku a rostlin typických pro tuto oblast. Oddechové zahradě, zhotovené žáky Střední odborné školy stavební a zahradnické z Prahy 9, vévodila převislá kvetoucí sakura, jejíž větve se skláněly nad porostem Hebe a kapradin. Expozice Jitky Trevisan, nazvaná 3 x 3 x 3, byla založena na prezentaci velkoformátových fotografií s přírodními motivy. Propojení obytné části se zahradní představovala expozice Okno zahrady společnosti Ateliér Trojani. Vnitřní část obytného prostoru nenásilně odděloval velký okenní rám fialové barvy s průhledem do zahrady osázené bambusem, borovicemi, jedlovci a vřesy. Čestné uznání získala svým zajímavým ztvárněním a technicky zdatnou kompozicí zahrada společnosti Pragoflora nesoucí název Kaleidoskop. Vítězem letošní soutěže Exteriér Trendy se jako v loňském roce stala firma Flera, s. r. o. – ateliér zahradní architektury. Samotná realizace projektu znázorňovala pohled otevřeným oknem do zahrady, jež přechází do volné přírodní scenérie. Pomocí diaprojekce a zvukové produkce se tento pohled z okna měnil v závislosti na ročním období.

Přednáškový maratón
Veletrh For Garden neplní funkci pouze výstavnickou, ale i vzdělávací. Pod názvem Trendy při tvorbě zahrad se na veletrhu koná cyklus odborných přednášek určený pro odbornou i laickou veřejnost.
Třetí ročník vzdělávací akce zahájila Ing. Jana Šimečková ze Svazu zakládání a údržby zeleně. Ve svém příspěvku seznámila posluchače s historií a významem pořádání soutěže Zahrada roku.
Jedním z cílů každoročního vyhlašování této akce je prezentovat na zrealizovaných projektech úroveň naší zahradní architektury. Z jedenácti přihlášených děl zvolila odborná porota Zahradou roku 2009 soukromou zahradu ve Zdíkovci na Šumavě.
Podle projektu Ing. Václava Weifurtera vytvořila realizační firma Michala Vránka z Veselí nad Lužnicí zahradu, která výběrem rostlin a zahradních prvků harmonizuje s okolní šumavskou přírodou.
Nizozemská zahradní architektura, zaměřená na maximální využití malého prostoru, se stala nosným tématem přednášky Ing. Pavla Chlouby.
V dopoledním bloku přednášek byla na veletrhu For Garden rovněž představena trvalka roku 2010, která je každoročně volena členy Spolku českých perenářů. Pro letošní rok bylo vybráno severoamerické Helenium (záplevák). Pěstebním nárokům a popisu jednotlivých odrůd této neobyčejné trvalky se na For Garden věnoval Ing. Petr Hanzelka, Ph.D. (člen Spolku českých perenářů).
Přednáška Zdeňka Kiesenbauera z Dendrologické zahrady Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích byla zaměřena na historii, současnost a budoucnost zahrady, která se s počty 6000 dřevin, 2000 trvalek a 300 cibulovin řadí k nejbohatším sbírkám okrasných rostlin v ČR.
Majestátným magnóliím se ve svém příspěvku věnoval člen Svazu školkařů ČR Ing. Dr. Petr Franc. Představil hlavní zástupce botanických druhů ze střední a Severní Ameriky a jihovýchodní Asie.
V odpolední části přednáškového cyklu prezentoval nové směry v ochraně a výživě rostlin Ing. Tomáš Nábělek z AgroBio Opava, s. r. o.
Výživě rostlin se rovněž věnoval Lubomír Rákos, ředitel firmy Amagro, s. r. o., zabývající se výrobou vysoce jakostních a plně rozpustných huminových preparátů.
Zájemce o růže potěšila Ing. Vladimíra Prouzová. Posluchače seznámila s využitím růží v zahradní architektuře. V závěru svého příspěvku se věnovala novým kultivarům růží německé firmy W. Kordes´ Söhne, kterou v ČR zastupuje společnost Prouza-design, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down