14.05.2010 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Olomoucká Zahrada času

Krásné počasí a nadcházející vegetační sezóna přilákala na jarní olomouckou přehlídku osmdesát tisíc návštěvníků. Vedle možnosti nákupu a inspirace nabídl pořadatel akce, výstaviště Flora Olomouc, a. s., i přehlídku jarních řezaných a hrnkových rostlin v pavilonu A.

Historicky první československá květinová výstava se v Olomouci konala již před více než padesáti lety. A tradici vysoké návštěvnosti a oblíbenosti si udržuje dodnes.

Vyzdobený pavilon A

O návrh základní myšlenky pro výzdobu pavilonu A se postaral prof. Ing. arch. Ivan Otruba, CSc. Expozici s názvem Zahrada času aneb Labyrint světa a ráj srdce tvořilo celkem deset tisíc kusů rostlin. Více než polovinu z nich přivezli a naaranžovali vídenští městští zahradníci. Vídeň je v Olomouci již tradičním vystavovatelem a letos zaujala největší plochy.
Návštěvníci procházeli květinovou poutí lidského života – přes zářící vstupní bránu přes pestrobarevný labyrint světa s kyvadlem odpočítávajícím čas po závěrečnou temnou soutěsku podsvětí s prosvítajícím světlem naděje. Po celou cestu je provázela řeka života se zelenými břehy posetými rozkvetlými rostlinami.

Více než tři desítky soutěžících
Letošním tématem oblíbené floristické soutěže bylo divácky atraktivní téma Svatební floristika. Vytvořené práce (svatební dekorace a polštářek pro prstýnky) byly po dobu konání výstavy společně s moderními svatebními šaty k vidění na galerii pavilonu A. Seniorská kategorie se letos mohla pochlubit rekordním množstvím zúčastněných, kterých se sešlo pětadvacet.
Porotu nejvíce zaujala Klára Jordánová, studentka Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy Mělník. Druhé místo obsadila Karolína Čápová ze SŠZa a SŠZe A. E. Komerse, Děčín - Libverda, p. o., třetí se umístila Zdeňka Škařupová.
Mezi juniory dominovali soutěžící z ostravských středních škol. Michaela Brázdová ze Střední zahradnické školy Ostrava obsadila příčku první, druhá byla Jana Kampasová ze Střední školy prof. Matějčka a třetí Tereza Skoumalová ze Střední zahradnické školy Ostrava.
Na galerii pavilonu A mohli návštěvníci obdivovat i expozici Vzpomínka na čínskou krajinu inspirovanou typickou čínskou krajinou a flórou doplněná výstavou fotografií ze současné Číny. Autorem fotografií byl ředitel olomouckého výstaviště Ing. Arch. Zdeněk Štefka, CSc.

Oceněné expozice
Součástí zahradnických výstav v Olomouci je i hodnocení expozic jednotlivých společností. Nejvyšší ocenění mezi největšími expozicemi přisoudila porota již zmiňované expozici města Vídně, která společně s Florou Olomouc vytvořila středové aranžmá pavilonu A. Velký zájem vzbuzovala i expozice na druhém místě, kterou pro společnost Jošt Import a J. S. Pennings realizovala Jarmila Pejpalová. Návštěvníci mohli v ní zhlédnout mnoho druhů a odrůd cibulovin. Opojnou vůní na sebe upozorňovaly především hyacinty všech barev, od tmavých po bílé i netradiční světle žluté tóny. Tato expozice získala i ocenění primátora města Olomouce. Třetí místo obsadila expozice Svazu květinářů a floristů ČR vytvořená členy svazu a představující výpěstky českých producentů.
Ve středně velkých expozicích od 16 do 50 metrů čtverečních porotu nejvíce zaujala expozice polských školek Gospodarstwo Szkołkarskie Kapias, Goczałkowice – Zdrój, druhá se umístila nápaditá expozice Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. Třetí místo získal další ze zahraničních účastníků, Královská ambasáda Thajska, jehož expozice byla ochuzena kvůli výpadku letecké dopravy o mnoho krásných rostlin.
V kategorii nejmenších expozic si příčku nejvyšší odnesla Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola Mělník, závěsu za ní zůstala Střední škola zahradnická Kopidlno.

Vyrazí i za nákupy
Celé olomoucké výstaviště doslova dýchalo jarem. V pavilonu E se představily kolekce jarních cibulovin, balkónových rostlin, květinových dekorací, ale i kaktusů a sukulentů.
Společně s výstavou Flora Olomouc probíhá každoročně veletrh malé zahradní mechanizace a nářadí Hortifarm a Jarní zahradnické trhy. Venkovní volné plochy v okolí pavilonů a pavilony G a H byly tedy věnovány všem, kteří do hlavního města Hané přijeli za nákupy. Letos se sešla půl tisícovka prodejců. Širokou nabídku rostlin ze všech koutů České republiky i ze zahraničí doplňovala nabídka zeleninové sadby, semen, zahradní mechanizace a dalších zahradnických pomůcek.

Rudolfova alej v rekonstrukci
V současné době probíhá obnova nejstaršího historického parku v Olomouci, Smetanových sadů. V rámci realizace projektu bude provedena obnova či rekonstrukce cestní sítě, parky budou vybaveny mobiliářem a zčásti bude rekonstruováno a nově vybudováno veřejné osvětlení. První etapa opravy Rudolfovy aleje by měla být dokončena koncem června, druhá, která se zaměří na boční cestní sítě Smetanových sadů, proběhne příští rok v dubnu až červenci.
Prováděná rekonstrukce do dění Flory Olomouc nijak nezasáhla a Smetanovy sady klasicky přivítaly návštěvníky množstvím tulipánů a barevných macešek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down