09.06.2010 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za květinami na Karlovarsko

Západní kout České republiky není pro své drsné počasí zrovna příhodným místem k podnikání v oblasti produkce květinových a školkařských výpěstků. Přesto v něm najdeme prosperující zahradnictví Zahrada Teplá, jež nabízí svým zákazníkům bohatý sortiment zahradnického zboží a služeb. Jednou z jeho aktivit je pořádání Dnů otevřených dveří, kdy se celý areál firmy včetně produkčních ploch otevře široké veřejnosti. Letošní jarní akce se konala v první polovině května a v průběhu tří dnů ji navštívilo přes 2500 návštěvníků.

Za největší zahradnickou akci Karlovarského kraje lze bez nadsázky považovat Dny otevřených dveří, které se dvakrát do roka konají v areálu nejvýše položeného zahradnictví v České republice v Teplé nedaleko Mariánských Lázní. Kromě bohatého sortimentu školkařských výpěstků čekal na návštěvníky letošní jarní etapy bohatý kulturní i vzdělávací program.
Dny otevřených dveří v Teplé si za dobu svého konání získaly široký okruh návštěvníků, kteří akci využívají k jarnímu a podzimnímu nákupu květin a dřevin. Z nabízeného školkařského sortimentu mají v Teplé největší zastoupení trvalky. Z více než 350 druhů peren jmenujme například kakosty v třiceti kultivarech. Nechybí samozřejmě ani stínomilné čechravy, denivky, hohyšky či pivoňky. Z okrasných jehličnatých a listnatých stromů a keřů byl největší zájem o tavolníky, japonské javory, magnólie, nakvetlé rododendrony, thuje a zakrslé formy smrků a borovic. Součástí prezentace byla též kolekce okrasných vrb ve stromkových a keřových formách či tvarované cypřiše a zimostrázu. Bohatý sortiment popínavých rostlin zahrnoval plaménky, trubače a vistárie. Stálé oblibě zákazníků se rovněž těší okrasné traviny, kapradiny a samozřejmě růže. Na své si v Teplé přišli i milovníci léčivých a aromatických rostlin.
Kromě široké druhové a odrůdové skladby ovocných stromů a keřů byly v prodeji staré krajové odrůdy jabloní (Panenské české, Matčino), hrušní (Napoleonova) a třešní (Dopupovská černá) pocházející z oblasti Slavkovského lesa, Doupovských a Krušných hor.
Mezi nejžádanější zboží v jarních měsících jsou vedle zeleninové sadby a ovocných stromků v Zahradě Teplá tradičně balkónové a záhonové rostliny, které si návštěvnici mohli koupit samostatně nebo již v osazených parapetních či závěsných nádobách.

Od množáren až po kontejnerovnu
Zahradnictví v Teplé není pouze prodejním místem, převážná část květinových a školkařských výpěstků pochází přímo z vlastní produkce. Rostliny tam množí jak semenem, tak řízky z matečných rostlin. U některých druhů rostlin se kupují již zakořeněné řízky či mladý rostlinný materiál, který se na pěstebních plochách dopěstovává do prodejní velikosti, čímž se zároveň aklimatizovává k místním povětrnostním podmínkám. Veškeré produkční plochy (0,7 ha zasklené plochy, 0,11 ha stínoviště a 2 ha venkovních ploch) jsou v době konání Dnů otevřených dveří zpřístupněny veřejnosti. Návštěvníci se tak mohou blíže seznámit se zahradnickou výrobou. Součástí volné prohlídky jsou výsevní pulty, množárny k zakořeňování řízků, kontejnerovna nebo kultury strelícií, alstroemérií a zantedeschií pěstované k řezu.

Bohatý doprovodný program Návštěvníci zahradnické akce přijíždějí každoročně do Teplé nejenom za nákupem rostlin, ale i inspirací a zábavou. Tradičně se tak Dny otevřených dveří stávají dvakrát do roka cílem rodinných výletů, které mají každému co nabídnou. Přehlídka zahradní, zemědělské a komunální techniky spolu s prezentací hnojiv a půdních substrátů zaujme především mužskou populaci. Velké oblibě maminek se těší ukázky aranžování květin či projektování návrhů zahradních koutů. V Teplé pamatují i na ty nejmenší návštěvníky, děti. V podání členů divadelního souboru Kapsa z Andělské hory mohly zhlédnout divadelní představení nebo si zkrátit dlouhé chvíle na jedné z mnoha pouťových atrakcí. Na zahradnické akci měly své zastoupení i regionální výrobky a produkty – užitková keramika, dekorační textilie, cukrářské a sýrařské speciality. K navození příjemné atmosféry se po dobu třídenního konání akce postarala hudební skupina Kartáč z Aše. Návštěvu zahradnictví v Teplé mnozí návštěvnici završili prohlídkou významného církevního areálu, premonstránského kláštera, který se nachází v těsném sousedství zahradnictví.
Pokud jste nestihli navštívit jarní Dny otevřených dveří v Teplé, nenechte si ujít ty podzimní, které se konají 9. až 10. října.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down