17.06.2010 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro kvalitu dřevin v našich městech

V polovině května proběhl v centru Prahy pod vedením Ing. Jaroslava Kolaříka, Ph.D., seminář s názvem Systematická péče o stromy v legislativním rámci. Na jeho organizaci se podílelo občanské sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT). Účastníkům z řad městských úředníků přinesl mnohé zajímavé informace

Jmenovaný seminář je součástí čtyř volně na sebe navazujících odborných seminářů – Výsadby stromů městském prostředí, Ochrana stromů při stavebních činnostech, Systematická péče o stromy v legislativním rámci a Řez dřevin ve městech. Pro své úředníky a pracovníky dodavatelských firem je objednal Magistrát hl. m. Prahy. Podporuje tak vzdělání svých zaměstnanců v rámci žádosti o celoevropsky uznávanou cenu Evropské město stromů, kterou uděluje Evropská arboristická rada.

Mistrovství Evropy ve stromolezení
Předání této ceny proběhne během Mistrovství Evropy ve stromolezení 2010 (European Tree Climbing Champiohship – ETCC), které se letos poprvé koná v České republice. Spolupořádá je Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT) a její Sekce péče o dřeviny pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma, ve spolupráci s Mezinárodní arboristickou organizací International society of arboriculture (ISA), s Botanickým ústavem AV ČR, v. v. i., a s podporou obce Průhonice. Toto mistrovství se každý rok koná v jiné evropské zemi a pro letošní, již třináctý ročník těchto netradičních závodů zvítězila mezi uchazeči o pořadatelskou zemi právě Česká republika.
Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les a právě tyto národní a nadnárodní soutěže výrazně zvyšují povědomí široké veřejnosti o správné péči o stromy.

Vedení se ujal odborník
Jméno Jaroslava Kolaříka, který se ujal vedení zmíněného semináře, je v odborných kruzích dobře známé. Je vedoucím autorského týmu zpracovatelů dvoudílné metodiky Péče o dřeviny rostoucí mimo les I. a II., spoluautorem metodik WLA (Wind Load Analysis, 2006) a oceňování dřevin AOPK ČR (2007). Znalosti načerpal v průběhu působení v arboristických firmách a podílel se i na projektech hodnocení stavu stromů u nás i v zahraničí. Jako lektor firmy Schola Arboricultura, s. r. o., přednáší v rámci odborných kurzů. Jako soudní znalec se zabývá provozní bezpečností stromů.

Hodnotí se každý jedinec
Základem péče o zeleň je její kvalitní evidence. Prvním krokem je vyjasnění majetkových poměrů a vizuální hodnocení ploch v rámci pasportu zeleně, následuje inventarizace významných prvků (především stromů) a vypracování generelu zeleně.
Inventarizace zahrnuje všeobecné informace o stromu, jeho fyziologické stáří, zdravotní a fyziologický stav. Na hodnocení zdravotního stavu navazuje hodnocení provozní bezpečnosti.
Výstupem inventarizace je návrh postupu při ošetřování. Ten musí být komplexní a finančně dostupný.
Návrh opatření by se měl v první řadě zaměřit na stromy, které by mohly ohrozit život či majetek občanů. Velká část takto nebezpečných stromů by se nebezpečnými nestala, pokud by jim byla poskytnuta adekvátní výchovná péče a byl zvolen vhodný druh dřeviny pro dané stanoviště. Často také dojde k poškození dřevin při stavební činnosti a tato poškození jsou velmi nebezpečná. Především se jedná o zásahy do kořenové soustavy, které nejsou okem viditelné.
Hodnocení stavu stromů musí zahrnovat i definici rozsahu hnilob a analýzu přítomnosti dřevokazných hub.

Technologie ošetření stromů
Hodnocení dřevin ústí v návrh konstruktivních zásahů. Ty musí být jasně definované, aby realizační firma splnila očekávání zadavatele. Může například vycházet ze Seznamu technologií při ošetřování stromů podle doporučení Sekce péče o dřeviny SZKT. Potřebné je i rozdělení zásahů do realizačních tříd podle naléhavosti, kombinace potřebných zásahů a finančních nákladů.
Součástí zajímavého semináře bylo i seznámení s legislativními předpisy s dopadem na péči o dřeviny i problematika oceňování dřevin. K výše nakousnutým tématům se na stránkách časopisu Zahradnictví přislíbil v budoucnu věnovat Ing. Jaroslav Kolařík.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down