28.06.2010 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mistrovství floristů zná vítěze

Děčínský zámek po roce znovu ožil záplavou květin. Již potřetí v historii se v něm uskutečnilo vrcholné klání o titul mistra České republiky ve floristice. Na rozdíl od předchozích ročníků se počasí letos příliš nevydařilo, to ale kvalitu soutěže a akce nijak neovlivnilo. Tím spíš, že devětatřicátý ročník Děčínské kotvy byl zároveň nominační soutěží na Mistrovství Evropy ve floristice Europa Cup 2011.

Svou kreativitu a aranžérský um přijelo ve dnech 19. a 20. května na sever Čech předvést a vzájemně porovnat celkem devětadvacet soutěžících, z nichž osmnáct soupeřilo o co nejlepší pořadí v kategorii juniorů. Jedenáct profesionálních floristů se pak o mistrovský titul utkalo v seniorské kategorii. Na rozdíl od loňského ročníku, kdy se celé Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva neslo ve znamení svatebních kytic a dekorací, letos zvolili organizátoři (Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse, Děčín-Libverda a Svaz květinářů a floristů ČR) téma zajímavé a v podstatě neopakovatelné: hlavní jednotící myšlenkou celého mistrovského klání se stala světová výstava Expo 2010, která právě probíhá v čínské Šanghaji. Na obě kategorie soutěžících tak čekala čtveřice úkolů vztahujících se přímo k výstavě samotné nebo k mezinárodní diplomacii a podobně.
Dlouhou přípravu floristů na soutěž a jejich dvoudenní snažení na půdě Děčínského zámku uzavřel páteční galavečer pod otevřeným nebem. Ředitel pořádající školy, Ing. Libor Kunte, Ph.D., na něm přivítal řadu vzácných hostů – mimo jiné například již tradičního příznivce soutěže, primátora statutárního města Děčína Ing. Vladislava Rašku či tajemníka velvyslance Spojených států mexických v ČR Rogelia Gayosso s manželkou. Slavnostní galavečer vyvrcholil tolik očekávaným vyhlášením výsledků v jednotlivých disciplínách i kategoriích, byly uděleny mistrovské tituly i nominace na Europa Cup 2011.
V celkovém hodnocení kategorie juniorů dosáhla na příčku nejvyšší a zároveň titul mistr ČR ve floristice Kateřina Holišová ze ZF Mendelovy univerzity v Brně, druhé místo obsadila Petra Kulíšková (SOŠ zahradnická a SOU Rajhrad) a pro bronz si na pódium došel Jan Milt soutěžící za firmu Bohemiaseed, s. r. o., Praha.
Seniorská kategorie po roční přestávce znovu vynesla na vrchol Jaromíra Kokeše (Ammi Jaromír Kokeš, Brno), stříbro si stejně jako vloni odnesla Lucie Kulmanová (Květiny Mimosa, Praha) a třetí příčku obsadila Ing. Klára Francová-Vavříková (Henri Design, s. r. o., Křečovice). Mistrovský titul získal Jaromír Kokeš a spolu s ním i nominaci k reprezentování České republiky na 17. mistrovství Evropy profesionálů ve floristice Europa Cup 2011, jenž se uskuteční 31. 8. až 5. 9. 2011 v Havířově.
Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva se v letošním roce konalo za finanční podpory města Děčína a fondu hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, která zároveň nad celou akcí převzala záštitu. Nemalé prostředky věnovala také Evropská unie, neboť akce tentokrát proběhla v rámci Euroregionu Elbe – Labe, konkrétně dotačního projektu přeshraniční spolupráce mezi Svobodným státem Sasko a Českou republikou nazvaného Cíl 3.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down