18.10.2013 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň hroznů od září do listopadu

Extrémní povětrnostní podmínky v roce 2013 výrazně ovlivnily kromě polních plodin také trvalé kultury. Například k posunu začátku sklizně hroznů révy vinné o dva až tři týdny. Sklizeň hroznů tak oproti očekávání byla zahájena až v posledním zářijovém týdnu. Pokračovat bude s největší pravděpodobností až do poloviny listopadu. Dosavadní výsledky ale napovídají, že by kvalita produkce mohla znamenat nadprůměrnou kvalitu letošních vín.

Vegetační rok 2013 pro révu vinnou, začal asi s desetidenním zpožděním kolem 20. dubna. Po vyrašení následovala měsíční květnová perioda vlhkého počasí, která skončila dalším povětrnostním extrémem v podobě červnových veder. V tomto období proběhnul květ révy. Kvůli vysokým teplotám během kvetení došlo na některých lokalitách a odrůdách k tzv. sprchnutí květenství (neopylení a neoplození samičích orgánů), které však nezpůsobilo vlivem výborné násady hroznů významnou hospodářskou škodu.
V době po odkvětu a v průběhu července a srpna pokračovalo období velmi vysokých teplot doprovázených vysokou vzdušnou vlhkostí, což mělo za následek velmi silný a dlouhotrvající infekční tlak padlí révového. Tato choroba způsobila místně silné poškození mladých hroznů. Lze kvalifikovaně odhadnout, že v rámci ČR způsobila snížení výnosu o asi deset procent. V průběhu srpna byl na révě znát již vláhový deficit, který byl naštěstí doplněn srážkami na přelomu srpna a září. Vzhledem k tomu, že téměř celé září bylo prosté slunečního svitu, došlo ke zpoždění sklizně o již zmíněné asi dva až tři týdny.

Některé odrůdy již sklizeny
V polovině října již byly sklizeny rané odrůdy Irsai Oliver, Muškát moravský, následované odrůdami Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Přibližně v té době byla v plném proudu sklizeň odrůd Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé, Zweigeltrebe a Frankovka. V druhé polovině října a začátkem listopadu pak půjde o všechny ostatní pozdnější odrůdy. V rámci sklizně musí technologové dbát na zdravotní stav hroznů a v případě poškození padlím tyto hrozny eliminovat z technologického procesu.

Nadprůměrná kvalita
Podle Vinařského fondu ČR, odhadují vinaři letošní rok jako dobrý. Podle nich bude množství sklizených hroznů v letošním roce na úrovni desetiletého průměru tedy kolem 5 až 6 t/ha, což odpovídá sklizni asi 650 tis. hl vína ročníku 2013. To je podobná jako z ročníku 2011. Ve srovnání s ročníkem 2012 tak jde o větší sklizeň o asi 160 tis. hl (v roce 2012 to bylo 490 tis. hl, o rok dříve 670 tis. hl).
Kvalita sklízených hroznů závisí na pečlivosti a zejména správném načasování zahájení ochrany vinohradníky proti padlí révovému. Hrozny mají obecně o něco nižší obsah cukrů ve srovnání s minulými ročníky. V té souvislosti se očekává vyšší procento jakostních vín, resp. přívlastkových vín v kategorii kabinetních vín. O něco méně pak může být dalších druhů přívlastkových vín (pozdních sběrů atd.) s vyšší hladinou zbytkového cukru. Celkovou kvalitu vín letošního ročníku je těžké v tuto chvíli hodnotit, ale obecně můžeme konstatovat, že se bude jednat o ročník svěžích lehčích a příjemně aromatických vín, dodávají vinaři.
Ceny hroznů v polovině října kopírovali loňský ročník. Průměrná prodejní cena v roce 2012 činila 17,90 koruny za kilogram. Očekává se, že v letošním roce bude cena opět oscilovat kolem sedmnáctikorunové hranice. Většina pěstitelů v České republice prodává své hrozny v rámci dlouhodobější smluvní spolupráce s odběrateli.

Zprávy z Evropy
Z pohledu situace v Evropě jsou podstatné informace z některých významných francouzských oblastí, kde do úrody ve značné míře zasáhlo krupobití. Tam se očekává nejnižší sklizeň hroznů za posledních 40 let. Celkově však se z vinic hlavních evropských producentů, tedy Francie, Itálie a Španělska, předpokládá sklizeň lepší než v roce 2012 a pohybuje se kolem pětiletého průměru. V rámci okolních států je situace obdobná jako v Česku. I další oblasti zaznamenaly absenci slunečního svitu v září. Z Německa jsou hlášeny významné škody způsobené plísní šedou dozrávajících hroznů vlivem vlhkého zářijového počasí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down